Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam,

Ostatnio borykam się z nieładną pracą mojego m50

Ale mam jesno pytanie co do cewek,

Czy w waszych autach są jakieś podkładki izolujące cewkę od pokrywy zaw. ?

Nie mam książki by to sprawdzić a u mnie nic pod cewkami nie ma?

Dzieki za odp.

Wojtek

Bez gazu nie ma JAZZU....
Opublikowano
Niedawno na forum był post z którego mozna było sciągnąc skan ksiązki z rodzaju sam naprawiam. Tam jest dokładnie opisane jak montowac cewki. Napisali aby kategorycznie nie zapomniec o papierowych podkładkach i aby kabel masowy był na 3 i 6 cylindrze. Ja tak postąpiłem, przeciez nie zaszkodzi. Moze papierowe podkładki muszą byc dlatego ze cewka ne przylega całąpowiezchnią do pokrywy zaworów i aby przbicie nie powstawały gdy wilgoc duza. Ale to jest tylko moje zpostrzezenia.
Opublikowano

Dzieki ale nie mogę znależć tego skanu,

Jak wygląda ta podkładka? taka zwykła okrągła pod szpilkę? czy jak?

Bez gazu nie ma JAZZU....
Opublikowano
Ja też nie mam tych papierowych podkładek pod cewkami a faktycznie w instrukcji jest mowa że powinno to być . Zbytnio nie rozumię sensu tego zabiegu. Może ktoś kto się na tym zna by się wypowiedział.
  • 2 tygodnie później...
Opublikowano
Kolego "adi0583" z czego wycioles ta podkladke pod ta cewke ??
jak kochac to Ksiezniczke jak krasc to Miliony jak jezdzic to tylko BMW ;)
Opublikowano
Prawdopodobnie podkładkę papierową stosuje się aby zapobiegała pękaniu ferrytowego rdzenia cewki i nie ma ona znaczenia od strony elektrycznej.
Opublikowano

Ostatnio mialem podobny dylemat, poniewaz wymienialem swiece. Z wielkim zdumieniem stwierdzilem, iz takowych podkladek brak.

Bez dluzszego namyslu podkladki wycialem z tekturowych kapturkow, ktore byly na swiecach - wykorzystalem do tego nozyk do tapet oraz srubokret :). Warto sobie sprawdzic przy okazji wyjetej cewki jaka ma rezystancje oraz przewod do swiecy.

Co do "elektrycznosci" cewki to warto przyjrzec sie uzwojeniu czy aby miedzy zwojami (tymi listkami) nie ma "polaczenia", ktore bedzie skutecznie obnizac wartosc V na wyjsciu.

http://www.bmw-klub.pl/forum/viewtopic.php?t=44383&start=15

BMW Repozytorium - poszukiwani ludzie do prowadzenia sajtu z hostingiem. => PW

--

Staram sie pomoc...

...reklamacje tylko za okazaniem paragonu z pieczatka :)

Opublikowano
Ja wycinałem je z tektury. Jak tak czytam tą ksiązke "sam naprawiam BMW" to mi troche brakowało róznego rodzaju dupereli. Ale jak narazie postepuje tak jak mówi ksiązka. Wiele pracy nie kosztuje a moze ma tak byc. Narazie nie nazekam. Zresztą co komu przeszkadza wyciąc 6papierowych podkładek. Nawet jezeli nie pomagają.
Opublikowano

Witam. Właśnie jestem świeżo po wymianie uszczelki pod deklem zaworów w mojej M50, stara uszczelka zrobiła się plastikowa i puszczała już olej do kanałów ze świecami przez co 3-y świece praktycznie pływały w oleju. Oryginał uszczelka w serwisie 150 zł ale kupiłem Victora Reinza - koszt 68 zł i też jest ok. Apropo właśnie tych podkładek pod cewki u mnie również nie ma ani jednej. I tak się zastanawiam po co one są? - a w ksiazce o nich wspominają. Podczas ostatniej wizyty po cześci do ASO Wrocław wyleciało mi z głowy o te podkładki bo bym zapytał.

Co do przewodów masowych u mnie jest tylko na 3-ciej cewce na 6-tej brak ale chyba tak było od nowości bo zamiast nakrętki z gwintem na masę jest nakrętka zwykła taka jak na pozostałych śrubach.

BMW to pełnia życia.
Opublikowano
Witam. Właśnie jestem świeżo po wymianie uszczelki pod deklem zaworów w mojej M50, stara uszczelka zrobiła się plastikowa i puszczała już olej do kanałów ze świecami przez co 3-y świece praktycznie pływały w oleju. Oryginał uszczelka w serwisie 150 zł ale kupiłem Victora Reinza - koszt 68 zł i też jest ok. Apropo właśnie tych podkładek pod cewki u mnie również nie ma ani jednej. I tak się zastanawiam po co one są? - a w ksiazce o nich wspominają. Podczas ostatniej wizyty po cześci do ASO Wrocław wyleciało mi z głowy o te podkładki bo bym zapytał.

Co do przewodów masowych u mnie jest tylko na 3-ciej cewce na 6-tej brak ale chyba tak było od nowości bo zamiast nakrętki z gwintem na masę jest nakrętka zwykła taka jak na pozostałych śrubach.

Z tego co wiem to wszystkie nakretki sa takie same :), nie ma znaczenia czy jest masa czy nie...

--

Staram sie pomoc...

Opublikowano
Nie potrzeba zadnych podkładek papierowyh pod cewki. Można by tu mówić o jakiejś izolacji termicznej od dekla zaworów ale cewka styka się z deklem tylko punktowo w miejscach mocowania śrubami i taka podkładka i tak nic nie da a cewki są przystosowane do pracy w wysokiej temperaturze. Tym bardziej zadne papiery czy tektury nie zabezpiecza przed przebiciem na uzwojenu wtórnym a niedorzecznośc takiej teorii potwierdzają masy podłaczone do cewek które i tak łaczą je z deklem mimo nawet najlepszej izolacji którą ktoś by stosował. Poza tym takich podkładek się nie stosuje i nawet w ASO zrobią wielkie oczy jak ktoś zapyta a to na realoem nr10 to nie podkładka tylko blaszka między cewki do której mocowana jest szyna prowadząca kable do cewek.
Opublikowano

BMWUser napisał:

Z tego co wiem to wszystkie nakretki sa takie same , nie ma znaczenia czy jest masa czy nie...

No niestety tak jak napisał "adi0583" nakrętki od masy są inne.

BMW to pełnia życia.
  • 3 tygodnie później...
Opublikowano

No niestety tak jak napisał "adi0583" nakrętki od masy są inne.

No i tak mozemy do bialego rana :) ja mam wszystkie takie same, a "oczka" na masie trzymaja sie dobrze... Moze to ja mam cos inaczej :?

--

Staram sie pomoc...