Skocz do zawartości

Regularny ubytek plynu chlodzacego - co to moze byc ?

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam,

moja E38 traci od jakiegos czasu coraz wiecej plynu. Na tydzien okolo 0,8 Litra. Rano gdy odjezdzam autem z parkingu - zostaje plamka - zaciek na asfalcie - jakies 2 metry za mna. Patrzalem pod maske - ale nic nie moge znalezc. Usterke uszczelki pod glowica tez raczej wykluczam. Mial juz ktos podobne objawy ?

SEBEK_E38

http://jungle.ovh.org/bmw_downx.gif

Opublikowano

Masz gaz???? Jak tak to prawdopodobnie trójniki.

0.8 litra to juz powinno być widać gdzie.

Ja długo walczyłem z wyciekiem u siebie bo cały czas myslałem że to trójniki od gazu.Leciało z tamtego miejsca i tak mniej wiecej wygladalo ale dokladnie nie wiedzielm z kad to poki wyciek byl maly.

Kiedys wkoncu sie popsulo do konca i okazalo sie ze to nie trójniki a uszczelka. Jest taka komora wodna posrodku bloku miedzy głowicami która jest przykryta takim deklem. Uszczelka to koszt cos chyba 18 pln ale trzeba zamawiac i zeby to zrobic to trzeba zdjac kolektr ssacy wiec troszke roboty jest.

Może Ci to pomoze.Jak nie to poprostu musisz sam odszukac przyczynę.

Opublikowano

Witam,

mam Gaz i wlasnie myslalem o tym trojniku - niedawno musialem klemy przy

parowniku dokrecac - bo sie weze poluzowaly - i najprawdopodobniej na trojniku w ktorym jest wpiety parownik bedzie ta sama historia.

Jutro sprawdze.

SEBEK_E38

Opublikowano

Mozesz sprawdzic pompe wody. mialem e36 i to bylo powodem brakow a ubywalo tez sporo.

-----------------------------

Teraz mam toyote i nie mam tych problemow... tyle ze frajdy z jazdy tez nie :/

• Członkowie klubu
Opublikowano

A może sama chłodnica ma już rozszczelnienie ?

Nówa jakieś 600 zł + wymianka .

Powyżej 200 000 km w BMW lubi się pojawić wyciek.

W E 38 słabo to widać bo są osłony z dołu komory silnika ale jak je zdejmiesz - jeśli leci z chodnicy będą na niej białe zacieki

Hej

Pozdro

Mario

Opublikowano

Witam,

mam Gaz i wlasnie myslalem o tym trojniku - niedawno musialem klemy przy

parowniku dokrecac - bo sie weze poluzowaly - i najprawdopodobniej na trojniku w ktorym jest wpiety parownik bedzie ta sama historia.

Jutro sprawdze.

SEBEK_E38

Opublikowano

Sebek słuchaj może to śmieszne co powiem ale skuteczne.

Kiedyś miałem podobny problem co ty i nikt nie umiał mi pomóc, ASO sprawdzało auto 2 razy na szczelność , na wycieki i mówili "uszczelka pod głowicą".

Jednak nie dałem się zrobić w **** i podjechałem do prostego warsztatu w którym kiedyś poloneza robiłem (w 1997r.) .

Gość kazał umyć silnik i przyjechać - oczywiście mycie w grudniu jest niezalecane haha. Potem do do płynu chłodniczego wlał jakiś pomarańczowo jaskrawy barwnik mówił że tym jego żona jajka na wielkanoc maluje i powiem ci że po 2 dniach okazało się że obejma węża była zbyt luźna bo wyciek był nad nią.

www.7er.pl > BMW7 Klub Polska
Opublikowano
Miałem taki przypadek w Stilo. W ASO powiedzieli mi że musiałem gdzieś uderzyć chłodnicą, chociaż ja nic takiego nie pamiętam. Wymiana nie była konieczna poprostu ją zgrzali. Jest to o wiele tańsze i też skuteczne. Oczywiście to tylko w wypadku jeżeli jest to chłodnica:)
Opublikowano

Ja mialem taki przypadek w corrado VR6. Niepotrzebnei wymielem pompe wody, a okazalo sie ze poszla uszczelka miedzy krawedzia bloku a kanalem chlodzenia.

Generalnie radze zlokalizowac wyciek na bloku - plyn chlodniczy utlenia sie na bialoniebiesko i bedziesz wiedzial. Jezeli uszczelka to wspolczuje.

• 2 miesiące temu...
Opublikowano

moim zdaniem powinienes sprawdzic korek sustowy w chłodnicy u mnie był to problem i przez pomyłke wymnieniłem chłodnice na nowa i przy wymianie płynu po wykreceniu korka i ponownym wkreceniu były wyciek kapalo jak z kranu:). Ja w swojej E34 zastosowałem bardzo dobry amerykański uszczelniacz do chłodnic aluminiowych i po kłopocie nic nie cieknie płynu nie ubywa

Pozdrawiam

..::BMW::..

Obecnie BMW E34 520i 24v,VW T4

Następna moze E34 540

Opublikowano

Witam,

okazalo sie ze uklad chlodzenia byl po prostu zapowietrzony - a odpowietrzenie to nie taka prosta sprawa. Przez tydzien - zawsze po przyjezdzie do domu odkrecalem lekko korek wlewu - plynu chlodzacego -

i za kazdym razem - wychodzilo jeszcze powietrze. Nie dolewalem wody juz od jakiegos miesiaca - i wszystko jest ok.

SEBEK_E38

Opublikowano
W 730i jest obok korka na chłodnicy mała plastikowa śruba. Aby odpowietrzyć układ należy ją poluzować i nalewać płyn do chłodnicy. Do przelania. Po przelaniu zakręcić śrube i korek - To wersja wg mechanika z ASO w Wawie. Osobiście w TIS-e nie sprawdzałem czy napewno tak :)
  • 2 lata później...
Opublikowano
siemanko,miałem wyciek ktory zauwazyłem dopiero podczas przegladania pod maska wszytkiego co z układem chłodenia ma wspolnego, i podczas dodawania gazu zauwazyłem ze wyciakał mi płyn przez dziurawy waz pod opaska zaciskawa-wytarł sie po prostu, a dryga nieszczelnosc to była w pokrywie termostatu w takim miejscu ze w zyciu bym nie zobaczył gołym okiem gdyby silnik nie dostał obrotow, było mikro pekniecie miedzy zeberkiem a reszta obudowy termostatu, a ze plyn zaraz wyparowywał , wiec nie widziałem gdzie to było, wiec dałem mu troszke obrotow i sie pojawiła strozka płynu., moze zobacz czy ci ta pokrywa nie pekła i czy pod opaskami nie masz dziur na wezach, pozdrawiam, jak cos to za obudowe zaplaciłem 90 zł ,nowa i oryginalna.pozdra
  • 4 miesiące temu...
Opublikowano
przesiadlem sie z e34 na e32 3,0 v8 , mam ja od tygodnia, od samego poczatku ubywalo plynu, okazalo sie ze lekkie pekniecie bylo na obudowie termostatu - jest plastikowa, kupilem orginalna obudowe w aso za 90zl i juz jest ok. wyciek byl widoczny dopiero po 15 minutowym postoju z pracujacym silnikiem, z obudowy wydostawala sie juz para a nie woda, wiec trudno nieszczelnosc bylo namierzyc bo nie bylo sladow.