Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

mialem wymieniana w kwietniu turbine w 2.0d 150PS

turbina od poczatku gwizdala, takze przy przyspieszaniu.

pojechalem dzis do firmy od ktorej kupilem regenerowana turbine.

sprawdzili i stwierdzili ze turbina wyciaga olej z silnika (zasysa)... i jest go tam dosc duzo; dodatkowo turbina ma juz luz na walku.

spec stwierdzil ze jest to wina oleju ktory tam wpada i to on spowodowal ow luz;

z tego co sie dowiedzialem w silniku jest 1 odma;

wyciagnalem bagnet do spr stanu oleju i przy wlaczonym silniku (zatkalem palcem) nie ma tak cisnienia i nie wywala oleju- wiec chyba odma nie jest zatkana?

jaki moze byc powod zasysania oleju przez turbine- czlowiek, ktory ja regenerowal stwierdzil ze jest to wina silnika...

wspominal o odmie ale to chyba nie to ?

pomozcie....

pozdrawiam Konrad
Opublikowano
Nie wydaje mi się żeby była to wina odmy.U mnie bylo bardzo podobnie (w Mercedesie) i z turbiną się nic nie dzieje.Wg mnie to regeneracja była do do końca naprawiona albo nie umiesz jeździć z turbiną.
Opublikowano

Ja bym sie udał do innego warsztatu a nawet do dwóch innych. I nie zdradzaj kto Ci regenerował turbo i że wogóle coś ktoś robił z turbiną, myślę że usłyszysz wiele ciekawych rzeczy.

Daj znać jak to sie skończy to da ciekawy obraz "mechaników' co to twierdza że się znaja....

>TDS bez "S">
Opublikowano
Ja bym sie udał do innego warsztatu a nawet do dwóch innych. I nie zdradzaj kto Ci regenerował turbo i że wogóle coś ktoś robił z turbiną, myślę że usłyszysz wiele ciekawych rzeczy.

Daj znać jak to sie skończy to da ciekawy obraz "mechaników' co to twierdza że się znaja....

mam nadzieje ze juro zdam pelna relacje....

pozdrawiam

pozdrawiam Konrad
Opublikowano

jak dla mnie to kolesie sciemniaja -

powinni uznac reklamacje, chyba ze udowodnia ( popros o pismo - to dziala), ze przyczyna uszkodzenia lezy poza turbosprezarka

wez tez na pismie potwierdzenie, ze zglosiles im usterke tego a tego dnia

Opublikowano

Jesli wymieniales turbine na uzywke to wyglada mi na to ze poprostu kolejna padla.

Jesli wymieniles na nowke, to "mechnicy" opowiadaja bajki.

Nie ma możliwości, aby olej spowodował luz na wirniku.

Moim zdaniem ktos nie dopatrzył ze regenerowane turbo bylo "nadwyrezone". Prawdopodobnie nabyłeś turbine "słabo zregenerowana" lub jak kto woli niedokładnie zregenerowaną.

Luz na wałku powinien być wyczówalny szczególnie dla osób które zajmuja sie regeneracja. Niechaj ten spec od regeneracji powie dokladnie który element spowodował zużycie łożysk w turbinie, bo kłamstwo czaji sie za rogiem. Nie daj sie zbyć textem "jest to wina silnika".

Zakłady regenerujące przewaznie daja kilka miesiecy gwarancji.

Opublikowano

witam.

jak obiecalem napisze final sprawy:

turbina jak pisalem zostala srode wymieniona.

we wtorej jednak udalem sie do serwisu aby sprawdzili informacjie odnosnie odmy- zostal wymieniony separator oleju (czyli odpowietrznik + filtr-to caly zestaw- koszt ok 170zl +wymiana. zauwazalnie spadlo cisnienie -widac to bylo m.in. po odkreceniu korka wlewu oleju podczas pracy silnika; teraz korek moze byc odkrecony i tylko delikatnie podskakuje; przed wymiana separatora wyczuwalnie mocniej go wypychalo)

w srode od rana zajeto sie turbina; z informacji jakie dostalem od turbinarza- turbina miala dosc mocny luz na walku , ale wg jego zapewnien byla szczelna (robil test) wiec nie mogla puszczac oleju hmmm

jesli db pamietam luz na walku spowodowany byl tym ze tulejka puscila-tzn "zlapal" ja walek" (tak mowil turbiniarz)...

Twierdzil ze moglo byc to spowodowane obecnoscia oleju w dolocie- to olej wg. niego doprowadzil do uszodzenia turbiny;

inny spec w tym zakladzie mowil ze byc moze walek przez chwile pracowal bez smarowania i zlapal tulejke....

tak czy inaczej-turbina zostala ponownie zrobiona na nowych czesciach; pozyjemy zobaczymy

pozdrawiam Konrad