Skocz do zawartości

Tuleje wachacza-przód

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam

Mam pytanie a mianowicie muszę wymienić tuleje met-gumowe i chciałem się was zapytać czy warto kupić te chodzi o jakość i wytrzymałość:

http://www.allegro.pl/item144972071_tuleja_tuleje_wahacza_bmw_e46_boge_oryginal_ss.html

Opublikowano
  • Autor
jesli producentem jest ta firma ktora podano na aukcji jest to firma ktora zaopatruje BMW w czesci( amortyzatory, sprzegla itp)

Czyli trzeba łykać bo szkoda zawiechy a nie lubię jak coś mi stuka.

Opublikowano

jesli na bank to tuleje to sprawdz czy tej samej firmy sa w podobnej cenie ( zebys nei przeplacil) ale jesli noga pchasz kolo w strone drzw przednich i czuc puk-luz to tulejka

bo stukac tez moga inne elementy

Opublikowano
  • Autor
Tuleje to na bank bo sprawdzałem w warsztacie który robi mi samochody luzy jak cię moge i oprócz tego wymienie jeszcze łączniki stabilizatora bo wiem z doświadczenia że to też lubi sobie pukac.
Opublikowano
a jak wyglada sprawa ze sworznaimi w e46-bo nie mialem okazji widziec jak to tam jest -one tez uwielbiaja pukac, jesli bedziesz wachacz wyjmowal do wymiany tuleki moze warto sie zastawnoiic nad zmiana wszystkich tych elementow tlumiacych drgania( sworznie itp) bo wiem ze robiznam jest droga a jak wymienisz tuleje i nie daj Boze za miesiac padnie sworzec to znowu koszty pracy bo trzeba waszytsko wyjmowac.Jelsi sa w stanie co najmniej dostattecznym to nic wiecej nie wymieniaj jak tylko elemnet zurzyty
Opublikowano
  • Autor
Jutro jadę na wymianę to zobaczę jak sprawa wygląda że sworzniami ale pocieszające jest to że są wymienne bo w cosworthie to cały wachacz kosztuje 700zł plus tuleje to razem 850zł ale jak na razie to wymieniłem 3lata temu i nie wiem co to znaczy bijący sworzeń oprócz oczywiście tulej gum-met. bo to wymieniam raz na rok przy naszych drogach i alu.225/45/17
Opublikowano
  • Autor
Niestety byłem zmuszony dziś kupić tuleje firmy MELE czy coś takiego i łączniki firmy ADLER zapewne ktoś powie że kijowa firma ale takie mam w swoim cossim i nie narzekam a wytrzymują tyle samo co oryginał a za 1/3 ceny.
Opublikowano
to w e46 sworznie na wachaczach sa wymienne ? Bo slyszalem ze nie ;-(
Opublikowano
  • Autor
to w e46 sworznie na wachaczach sa wymienne ? Bo slyszalem ze nie ;-(

http://moto.allegro.pl/item145902530_sworzen_wahacza_wahacz_bmw_e36_e46_wzmocniony_ss.html

Opublikowano
no tak, ale najpierw musisz wachacze wymienic na Meyle i wtedy mozesz sobie sworznie zmieniac. W OEM wachaczach nie ma mozliwosci zmiany sworznia, niestety...
Opublikowano
  • Autor
no tak, ale najpierw musisz wachacze wymienic na Meyle i wtedy mozesz sobie sworznie zmieniac. W OEM wachaczach nie ma mozliwosci zmiany sworznia, niestety...

Taki to urok :(

Opublikowano
mnie też coś zaczyna stukać / lewy przód /delikatnie i wyłącznie na kiepskiej drodze dojazdowej i przy żółwim tempie 5km/h to słychać ,ale może poczekać z tym do wiosny ?? mam nadzieje że te zawiechy w tych autach nie są takie jak w Audi A4 co mnie rocznie naprawa wychodziła ładnych parę baków :mrgreen:
Opublikowano
  • Autor
Tuleje wraz z łącznikami wymienione czas około 1,5h koszt całkowity wraz z wymianą 230zł i samochodzik chodzi jak ta lala słychać tylko niskoprofilówki.
Opublikowano
:cool2: , czyli niezależnie od producenta wahaczy można wymienić tuleje oraz łączniki stabilizatora ?? dzisiaj oddaje auto w ręce znajomego mechanika na wymiane płynów i mówiłem mu że coś mi w lewym przodzie stuka a jak nogą 'pcham' koło to ma luzy wieksze niż z prawej strony - kupowałeś to z Aukcji ?? - jeszcze zapytam o łożyska bo coś mi buczeć zaczynają - jakie kupić bo tanie nie są
Opublikowano
Co jest faktycznie do wymiany bo podczas 'ruszania' kołem wzdłuż auta - wystarczy kopnięcie w bierznik na skręconych kołach nogą , bardzo się rusza czyli ma luzy , z drugiej strony jest sztywne
Opublikowano
  • Autor

Jeśli w czasie raptownego hamowania masz takie jakby uderzenie wyczuwalne na kierownicy to będzie właśnie wywalona tuleja u mnie to środek w jedny jak i drugim wachaczu wyszedł prawie sam bo gumy były jpozrywane ale podobno nie były ruszane od nowości i lepiej wymień od razu dwie i niech mechanik pamięta że na tulejach ma strzałki które muszą siępokrywać z linią na mocowaniu wachacza i wymień przy okazji łączniki koszt nie wielki a będziesz mniał spokój, a co do sworzni to u mnie są wymienialne.

Tuleje jak i łaczniki kupiłem w hurtowni bo czasu mało i kosztowało mnie to 150zł czyli tuleje po 50zł/szt. i łączniki po 25zł.

Opublikowano
Bije mi własnie kierownica podczas hamowania a nie miałem tego , możliwe ,że nic tam przez 4 lata czyli od nowości nie było robione , kupię jak piszesz tylko muszę szukać po necie bo u mnie zero części do BMW - w poniedziałek jestem w Krakowie to może ktoś mi da namiar? wolał bym już kupić bo auto mam w tej chwili u mechanika / wymienia wszystkie płyny / a potem to ciężko się go doprosić bo ma co robić
Opublikowano
  • Autor
A w jaki m stanie są tarcze bo jeśli przy chamowaniu non stop bije to może byćwłaśnie to lub końcówki a jęśli tylko przy wciśnięciu raptownym masz uderzenie to gumy-met.
Opublikowano
wszystkie klocki nowe w sierpniu dawałem - wszystkie tarcze były przy okazji szlifowane - jest OK a przy hamowaniu bije ale tylko jak juz kończę hamować , nie przy zwalnianiu nop ze 150 do 50 tylko na końcu
Opublikowano
  • Autor

Akurat szlifu nie uznaję ale kto jak woli no to pozostają tuleje.

W swoim też będe zmieniał tarcze na zimmermana sport wraz z klockami zobaczymy jak to będzie chamować :).

Do tej pory używałem ATS i działało pięknie tylk oklocki szybko siękończyły.

Opublikowano
ja to zrobiłem tzn. splanowałem te nierówności i ranty , dużo Kkm na nim nie zrobię , może 15tyś i wszzystko - zbieram na X5 , nie nowe ale takie względne