Skocz do zawartości

czemu nie mozna zastosowac opony 215/45/17 do 316i,318i,318d

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
a czemu mialbys nie moc ?? srednica bedzie minimalnie mniejsza wiec powstanie minimalny blad (przeklamanie) na liczniku km to wszystko ..
kupie szerokie 17" do E36 - najchetniej 9" przod i 10" tyl
Opublikowano
a czemu mialbys nie moc ?? srednica bedzie minimalnie mniejsza wiec powstanie minimalny blad (przeklamanie) na liczniku km to wszystko ..

poniewaz powiedzial mi znajomy ktory pracuje w serwisje ze do tego modelu nie moga byc takie opony ktore mam teraz czyli 215/45/17 ,a tak pozatym to mam zobaczyc naklejke informujaca o cisnieniu i wielkosci opon.

I zeczywiscie mial racje

Tylko dlaczego tak jest?

Opublikowano

Do 318 mozesz zalozyc nawet felgi 19 inczy (czyt. dziewietnastki :shock: )

Wiadomo 318 straci bardzo duzo na przyspieszeniu i predkosci maksymalnej ale wygladala bedzie o dwa nieba lepiej. Uzyj jakiegos kalkulatora do obliczenia obwodu kol tak aby licznik predkosci nie oszukiwal za bardzo.

IMHO:

Duza felga - niski profil opony :modlitwa: :cool2:

Mala felga - wysoki profil opony :hand: :?

Opublikowano
nie wiem czy to prawda ale znajomy w swojej 318 e46 miał takie szersze oponki i mu wspomaganie siadło.W serwisie mu powiedziano że szerokie opony do tego modelu to zły pomysł i teraz jeżdzi na 205.Możliwe że wspomaganie jest słabsze w modelach z mniejszym silnikiem i temu mu padło ale mogę się mylić.
Opublikowano
poniewaz powiedzial mi znajomy ktory pracuje w serwisje

Znajomy powiedział Ci to, co rekomenduje serwis/fabryka. A fabryka takiego rozmiaru nigdy nie montowała. A to co ty sobie sam założysz to już twoja sprawa.

Teoretycznie, jeśli takiego rozmiaru nie ma w homologacji, to jakiś bardzo dociekliwy pracownik stacji diagnostycznej może ci nie zaliczyć przeglądu, albo jakiś dociekliwy misiek może się przyczepić.

A czy taki konkretnie rozmiar wejdzie na twoje felgi to jeszcze zależy jaką szerokość mają twoje felgi, ale podejrzewam że wejdą bez problemu.

Opublikowano
Do 318 mozesz zalozyc nawet felgi 19 inczy (czyt. dziewietnastki :shock: )

Wiadomo 318 straci bardzo duzo na przyspieszeniu i predkosci maksymalnej ale wygladala bedzie o dwa nieba lepiej.

mozesz wyjasnic dlaczego ma stracic na vmax? na przyspieszeniu mozliwe, ale przy vmaxie znaczenie oporow toczenia jest na tyle mniejsze, ze ciezar felgi nie ma raczej wielkiego znaczenia