Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

witam wszyskich!

Mam nastepujacy problem. Wszystkto zaczelo sie od tankowania. Zatankowalem troche benzyny profilaktycznie zeby nie jezdzic caly czas na gazie. Auto na benzynie dziwnie sie zachowuje. Jakos tam odpala, ale trzeba je troche pokrecic czasami. Na nizszych obrotach w ogole nie chce sie wkrecac. Jak wcisne gaz w podloge to nawet jeszcze bardziej sie przymula. Dopiero po przekroczeniu 2,5 tys wkreca sie normalnie. Poczytalem troche forum, odpialem lambde i troche sie poprawilo ale niewiele... I zaczal dymic na czarno z wydechu. Nie bardzo, ale widac ze to czarny dym. Poza tym jak na benzynie przygazuje troche to czasem slychac ciche strzaly w wydechu. Te objawy wystepuja tylko na benzynie. Na gazie auto jezdzi elegancko. Silniczek krokowy jest raczej do wymiany, sprobuje go moze przeczyscic i dolac innej benzyny.

Aha, dodam jeszcze ze spalanie gazu wzroslo ostatnio do ok. 18 litrow w miescie przy spokojnej jezdzie. Wczesniej bylo ok 13-14. I ekonomizer dziala roznie, bo czasem niezaleznie jak mocno wciskam gaz pokazuje opnad 20 litrow, a czasem jest normalnie.

Prosze o pomoc!

Opublikowano

Jeżeli dobrze cie zrozumiałem to najprawdopodobniej jest to wina czujnika położenia wałka rozrządu. Mam podobny objaw w moim aucie (nie BMW) i na dniach będe wymieniał go, wiec ewentualnie dam Ci znać co i jak.

Druga opcja: zapieczone wtryski, zatarta pompa paliwa (ona sie chłodzi benzyną, wiec nigdy nie powinno się jeździć na rezerwie benzyny nawet na gazie).

Bardziej jednak obstawiam pierwszą opcje

Opublikowano

Znalazlem problem!!! Uszkodzony przeplywomierz:( po rozkreceeniu go widac ze klapa jest wygieta i nie chodzi luzno. Probowalem cos zrobic ale nic to nie dalo. Auto juz sie nie zamula, ale teraz niskie obroty na benzynie sa tak niskie ze auto prawie gasnie. Na gazie dalej wszystko ok.

Niedlugo bede mial nowy przeplywomierzm jak wymienie to podziele sie wrazeniami:)

• 2 tygodnie później...
Opublikowano

wymienilem przeplywomierz, ale wielkich zmian nie ma:( na gazie dalej jest wszystko w porzadku, ale na benzynie gasnie na wolnych obrotach. Czasami obroty spadna do ok. 300 i po 10 sekundach wszystko sie stabilizuje, a po dodaniu gazu znowu to samo.

Po odpieciu przeplywomierza chodzi dobrze. Ale przeplywka jest na 100% sprawna.

wiec co to moze byc???

Opublikowano

Widzę że jestes z Wrocławia , polecam warsztat :

Jetronik

ul.Opolska159

52-013Wrocław

tel.0713425761

kom: 605543080

e-mail: [email protected]

( dane pochodzą z ich strony )

Jest tam gość co reguluje przepływomierze ( przepływomierz trzeba wyregulować do konkretnego silnika ) Ja tam pojechałem z nowym fabrycznie przepływomierzem i też po regulacji w jetroniku dopiero chodził dobrze

BMW... and nothing else matters
Opublikowano

Robiłem to łącznie z diagnostyką silnika ( reg. zaworów, wym. swiec, podpięcie do kompa i kasowanie błędów, spr. wtrysków, spr. skrzyni biegów)

Za wszystko zapłaciłem 250 zł bez kosztu świec zapłonowych.

w tej cenie mają standartowo sprawdzenie i ew. regulację eszystkich parametrów silnika.

Jest to dość drogo ale mam do nich zaufanie . Ten gosć co regulował przepływomoerz to Pan Marek i jest miłosnikiem BMW a wszczególności silników m30. Widac że zna się na tym i to lubi.

ja wybieram się tam po nowyn roku na profilaktyczna diagnostykę :)

BMW... and nothing else matters
Opublikowano
Witam wszystkich.Ja mam podobny problem tylko że od dzisiaj.Wszystko zawsze grało a dzisiaj po przejechaniu 40km. auto wogóle nie pali na benzynie i mószę go odpalać na gazie co jak wiem jest nie wskazane.Bendę bardzo wdzięczny za jakiekolwiek porady.Wesołych świąt.
  • 4 tygodnie później...
Opublikowano

witam ponownie!

Udalo mi sie samemu rozwiazac problem:) Mianowicie rzeczywiscie chodzilo o regulacje przeplywomierza. Sciagnalem plastikowa obudowe z przeplywki i jest tam takie czarne, plastikowe kolo zebate ze sprezyna. Wystarczy odchylic blokade i mozna regulowac napiecie sprezyny. Krecac w lewo naciagamy ja bardziej przez co klapa przeplywomierza trudniej sie otwiera. Mi chodzilo o to zeby otwierala sie latwiej, prze co silnik dostaje wiecej powietrza i juz sie nie dlawi. 5 minut roboty:)

Jakby cos sie dzialo bede informowal.

Pozdrawiam

• 3 tygodnie później...
Opublikowano
a czy przypadkiem jak dostaje teraz wiecej powietrza to nie pali wiecej ? bo chyba przeplywka blednie teraz ci zczytuje dane itd ...
Opublikowano
Szczerze mowiac to nie wiem... musialbym pojezdzic na benzynie. Bylem na regulacji gazu i pali normalnie teraz (ok 10 trasa). Jak bede mial chwile to podjade na regulacje przeplywki do warsztatu.