Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

NETTOPREIS 11800,- zzgl. MwSt.

Podobno to jest cena netto i trzeba doliczyc podatek jakis. Co to jest ? Czy to sie mnie dotyczy ? Moge kupic to auto, ale cena jest netto ? Koles mi pisze ze musze doliczyc te 16%, czy to prawda ? Czy to dotyczy tez ludzi, ktorzy kupuja z Nimiec i rejestruja w Polsce ? Czy to dotyczy tylko Niemcow, ktorzy rejestruja auta na swoim terytorium ?

Sprzedam nowy filtr powietrza MANN C31143 BMW E60 E61 E63 E64 - 90 zł z wysyłką

Opublikowano
No ale od sprowadzonych aut z zagranicy by;lo to zwolnienie z podatku nie ? Ktos sie na tym zna bardziej ? Bo wydawalo mi sie ze w urzedzie placilo sie tylko 150 zl i byles zwolniony z podatku. Czy ja tam w Niemczech cos bede musial placic ? Juz nie rozumiem.

Sprzedam nowy filtr powietrza MANN C31143 BMW E60 E61 E63 E64 - 90 zł z wysyłką

Opublikowano

Jeżeli kupisz auto w unii w cenie netto i będziesz je rejestrował na terenie unii , to musisz dopłacić podatek VAT i tu masz wybór czy w kraju zakupu czy w kraju w ktorym auto będzie rejestrowane.W Twoim przypadku gdy kupujesz od niemca to bardziej opłacalny jest zakup w kwocie brutto czyli z niemieckim (Mwst) vatem wynoszącym 16% a nie jak u nas 22%.

Vatu nie musisz płacić jeżeli auto będzie wywiezione i zarejstrowane poza terenem unii.

A w urzędzie skarbowym za 150zł to dostajesz pisemko potwierdzające opłacenie podatku Vat w polsce lub w miejscu zakupu.Dopiero potem możesz rejestrować auto, oczywiście po wcześniejszym opłaceniu akcyzy.

Powodzenia w zakupie :cool2:

• Członkowie klubu
Opublikowano
zakup na firmę - cena netto

prywatnie - brutto

podatek musisz zapłacić

Ten prawdę rzekł.

UIHZ9556.JPG

Opublikowano

wartość netto tylko jak masz firmę zarejestrowaną jako płatnika VAT UE - wówczas ze strony Niemca transakcja jest dostawą wewnątrzwspólnotową opodatkowaną stawką 0%, a u Ciebie nabyciem wewn. opodatkowanym w kraju stawką 22% (a w rzeczywistości jest to transakcja neutralna podatkowo) - jednak gdyby tak było, to bys raczej nie pytał :D

w przeciwnym razie jest to z jego strony zwykła dostawa opodatkowana na zasadach ogólnych, a Ty jesteś "zwykłym" konsumentem i płacisz ichni VAT

jeśli byś kupował od kogoś, kto nie jest płatnikiem ichniego VATu, to podatku nie zapłacisz :8)

jeśli kupisz od firmy, to pociesz się, że u nich stawka VATu jest 16, a u nas 22%

beemki to choroba - nieuleczalna, ale za to bardzo przyjemna

miłośnik E30 ... użytkownik E46 :)

Opublikowano
Ja moją Bmkę kupiłem w Polsce i do lutego jezdżę na tablicach poprzedniego właściciela. Ile zapłacę w urzędzie po przerejstrowaniu na mnie. Ile procent od kwoty na umowie?
Opublikowano
Jezdżę na polskich tablicach i na ubezpieczeniu poprzedniego właściciela ponieważ on sprzedał mi auto przed upływem 6 m-cy. Jaki wydatek czeka mnie po przerejstrowaniu?
Opublikowano

jeśli poprzedni właściciel sprzedał auto z zyskiem, to musi zapłacić podatek dochodowy, ale to nie Twoja sprawa, a Ty musisz zapłacić PCC + ewentualnie odsetki i mandat (to juz zależy od podejścia do sprawy w Twoim urzędzie skarbowym) i przerejestrować auto - tu za opóźnienie też jest możliwa kara, ale nie jeest wykluczone, że w wydziale komunikacji tez to oleją

gdybyście zawarli umowę w późniejszym terminie, to nie było by problemu :idea: ... jeśli wiesz, co chcę powiedzieć :)

beemki to choroba - nieuleczalna, ale za to bardzo przyjemna

miłośnik E30 ... użytkownik E46 :)

Opublikowano
Jezdżę na polskich tablicach i na ubezpieczeniu poprzedniego właściciela ponieważ on sprzedał mi auto przed upływem 6 m-cy. Jaki wydatek czeka mnie po przerejstrowaniu?

Myślę, że na umowie będzie aktualna data... inaczej zapłacisz karę i odsetki za przekroczenie terminu.

Jeżeli kupiłeś od osoby prywatnej, na naszych tablicach i nie przekroczyłeś terminu to zapłacisz 2% wartości w skarbowym + koszty przerejstrowania.

"Aerodynamika jest dla tych, którzy nie potrafią budować silników" - Enzo Ferrari
Opublikowano

Na umowie oczywiscie będzie odpowiednia data czyli po upływie pół roku. po prostu teraz jezdżę tak jakby pożyczonym autem a kupię go za kilka miesięcy. Rozumiem ze zaplacę 2 procent w skarbówce.

Interesuje mnie tylko czy będzie to liczone z kwoty na umowie czy urząd bierze to z jakiegos swojego cennika?

Opublikowano
Czy ja dobrze zrozumiałem że wg. nowych przepisów zapłacę nie 2 procent tylko 13? Katastrofa :jawdrop: Muszę chyba prosić poprzedniego własciciela żeby mi wpisał jakaś małą sumkę na umowie bo z 20 tyś. to troche za dużo wyjdzie.
  • 10 miesięcy temu...
Opublikowano
Czy ja dobrze zrozumiałem że wg. nowych przepisów zapłacę nie 2 procent tylko 13? Katastrofa :jawdrop: Muszę chyba prosić poprzedniego własciciela żeby mi wpisał jakaś małą sumkę na umowie bo z 20 tyś. to troche za dużo wyjdzie.

25 października płaciłem 2%, nic nie wiem o nowych przepisach. Najgorsze jest to, że płacimy według eurotax. Nieważne, że auto jest po spotkaniu z pociągiem. Płacimy od wartości rynkowej tego modelu.

Opublikowano
niemieckie slowa Mwst. ausweisbar oznaczaja ( napisane za cena) ze podatek ze zaplacony ( cena brutto) czy tzreba go zaplacic ( cena netto)

To znaczy ze podatek jest do odliczenia,czyli jest juz zawarty w cenie.