Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Niedawno zakupilem dość okazyjnie (dlatego wziąłem :) ) E36 z 92 roku i w miejscu gdzie normalnie wstawiają komputer mam tylko półeczke i zegar zwykły, co z tym zrobić , co tam wstawić zamiast tego zegara żeby to wyglądało normalnie bo taki wygląd to troche za staroświecki. Zastanawiałem sie nad wstawieniem komputera i czytałem wczesniej topic'i na owy temat ale z tego co wyczytałem jest sporo roboty zeby podlaczyc taki komputer. Bede wdzięczny za wszelakie porady.

pzdr.

Opublikowano
Etam staroswiecki:) ja mam z 96 i tez nie mam... chociaz wydawalo mi sie ze to jest w standardzie z tego roku...ale jak zamontujesz to daj znac.. moze i ja sie skusze...:) chociaz wydaje mi sie, ze jest niezla zabawa zeby to popodlaczac...:/
Pozdrawiam Mariusz
Opublikowano
Zalezy jaki ten komputer chciałbys wstawic? Bo z tego co wiem to sa 4 rozne. Z wstawieniem najprostszego nie powinno byc problemu (temperatura na zewnatrz, zegar i data). Z tymi ktore mają wiecej fukcji sa duze problemy, trzeba prawdopodobnie (jesli nie masz intalacji a raczej nie masz) montowac mase czujnikow, kabli itd, a itak nie wiadomo czy by to działało. Sam zastanawiam sie nad taka operacją, tez mam zegarek analogowy:) i po przeczytaniu na kilku forach wielu watkow na ten temat doszedłem do wniosku, ze zamontuje najrostszego kompa bo z tymi lepszymi wersjami jest poprostu za wiele roboty. Sam zegarek nie jest wcale "staroswiecki" bo widziałem go takze w E36 z 97-98 roku. I tenże zegarek nie przeszkadzałby mi wcale, gdyby nie to ze... nie widiac go wogole jak sie robi ciemno i trzeba wyciagac telefon z kiszeni zeby zobaczyc ktora godzina :)

Once you get locked in to a serious drug collection the tendency is to push it as far as

you can...

http://www.motostat.pl/user_images/2680/icon3.png

Opublikowano

Chyba wystarczyłby mi taki z datą, godziną i temperaturą.... a jeśli tak to znowu pytanie za jakim komputerem sie rozglądać skoro są różne?

p.s. do temperatury tez trzeba jakiś czujnik gdzieś wyprowadzić ?

dzięki za podpowiedzi i pozdrawiam....

Opublikowano

Chyba wystarczyłby mi taki z datą, godziną i temperaturą.... a jeśli tak to znowu pytanie za jakim komputerem sie rozglądać skoro są różne?

Opublikowano

No tak na chlopski rozum to chyba tak :mad2:

Chyb ze kupisze wersje z jasnowidzem czy kims takim i bedzie na oko mowil jaka temperatura :cool2:

Tak na serio to tak potrzebny jest czujnik ktory orginalnie znajduje sie w lewym wlocie powietrza pod zderzakiem (te wloty co chlodza tarcze)

http://www.bmwpasja.pl

Nowe foty w galerii

BMW EuroTrip (46 BMW Club Europatreffen )

http://pl.youtube.com/watch?v=R2BJ8VX0qto

Opublikowano
Ja sobie założyłem taki z temp i godziną zamiast zegarka analogowego. Po pierwsze wyciągnij tą półeczkę z zegarkiem i sprawdz, może masz wtyk do kompa. (kostka z 9 kablami, albo 2 kostki). Jeśli nie masz to musisz kupić komputerek z kostką i podłączać. Wykorzystujesz trzy kabelki od zegarka analogowego + 5 dodatkowo musisz pociągnąć. Było o tym dużo na forum. Poszukaj. Najprostszy komputer to taki z 7 przyciskami. Jest ich kilka na na allegro. (komputer 150 - 200 zł +czujnik temperatury 8 zł na allegro lub 150 oryginał.)
Opublikowano

ja sie pochwale i zalozylem pelny komputer, cheka nie podlaczylem bo nie mialem czasu ale tez mam schemat, ktory sam musiałem robic- niestety nie mam skanera.

ale pozostale funkcje dzialaja bez zarzutu, nic trudnego pare polaczen kabli z deski rozdzielczej do kompa i gotowe :D

z reszta dawalem na forum link do schematu

ale jak ktos chce to wkladam jeszcze raz:

http://www.pelicanparts.com/bmw/techarticles/E36-OBD_Convert/E36-OBD_Convert.htm

trzeba tylko dodac czujnik tem. zew. w tunelu- ja mam z allegro za 12zl i dziala ok ( wyzej napisane).

Pozdrawiam

P.S. jak ktos chce to sprzedam modul CC z wtyczkami do e36 (200zl)

TYM razem Moja kobieta skrzywdzila moje autko na MAXA- urwała przod na Grand Cheerokim.... :-( Na pocieszenie M3:-)))
Opublikowano
I tenże zegarek nie przeszkadzałby mi wcale, gdyby nie to ze... nie widiac go wogole jak sie robi ciemno i trzeba wyciagac telefon z kiszeni zeby zobaczyc ktora godzina
CRC wydaje mi sie ze masz spalona zarowke od podswietlenia zegarka bo ja tez taki posiadam analogowy i jest podswietlony i nie trzeba swiecic komorka
  • 3 tygodnie później...
Opublikowano

Odswierzam temat bo mam male pytanko jeszcze do tych co montowali sobie OBC. Wiele tematow znalazlem, wiele sie dowiedzialem ale za cholere niewiem jak policzyc piny w gniezdzie w samym OBC. od ktorej strony. Niechce podlaczac na slepo zeby nie spalic tego czasem.

Za podpowiedzi bede wdzieczny :8)

Opublikowano
I tenże zegarek nie przeszkadzałby mi wcale, gdyby nie to ze... nie widiac go wogole jak sie robi ciemno i trzeba wyciagac telefon z kiszeni zeby zobaczyc ktora godzina
CRC wydaje mi sie ze masz spalona zarowke od podswietlenia zegarka bo ja tez taki posiadam analogowy i jest podswietlony i nie trzeba swiecic komorka

To chyba mam ubozsza wersje jakąś tego zegarka ;-) bo za zadne skarby nie ma tam zarowki. Zreszta juz kupiłem komputer, ma jakos na dniach przyjsc. Kompletny z okablowaniem, wtyczkami i czujnikiem temp. :) Jak bede podłaczał i ebde miał jakies ciekawe i uzyteczne uwagi na ten temat to napisze dla korzysci przyszłych pokolen :mrgreen:

Once you get locked in to a serious drug collection the tendency is to push it as far as

you can...

Opublikowano

Tylko wlasnie problem polaga na tym, ze niemam konektora oryginalnego tylko musze jakis po swojemu poki co dorobic (nigdzie niemoge dostac oryginalnego) dlatego tez pytam o ta numeracje pinow zebym sie polapal :roll:

Dlatego pytanie nadal aktualne. Jesli ktos mialby na wierzchu taki komputer to prosze o opisanie numeracji pinow, od ktorej strony je nalezy liczyc :duh:

Opublikowano
Nikt niema fotki, czegokolwiek zeby podpowiedziec jak policzy te piny ,inaczej bede musial rozbebeszyc to pudelko i pomierzyc gdzie jaki kabel trzeba podpiac ale to mimo wszystko wiecej roboty :8)
  • 4 tygodnie później...
Opublikowano

OK, niestety nieznalazłem nigdzie ani nikt nie podesłał rozpiski pinów w konektorze do komputera więc znajdujac chwile wolnego rozebrałem OBC i pomierzyłem gdzie jaki pin powinien być. Jeśli ktoś bedzie potrzebował to proszępisać, podeśle rozpiske.

Mam natomiat nastepny problem z zamontowaniem czujnika. Mianowicie mam zamiar zamówić sobie oryginalny czujnik bo znalazłem okazyjnie. Z tego co widze to tam znajduje sie konektor do którego sie podpina 2 kable ! I moje pytanie to co tam sie podpina. Jeden kabel to wiadomo do pinu nr. 12 w konektorze komputera, a drugi ??? :duh:

pozdrawiam

[/img]

Opublikowano

A drugi to masa (brązowy) :)

Jak dalej szukasz rozpiski pinów to mam ją w aucie napisana na kartce ale dzis juz mi sie nie chce schodzic do garazu, napisze jutro jesli dalej potrzebujesz. Według niej elektryk mi własnie ostatnio podłaczył komputer ten 7-mio przyciskowy i działa bez problemu. Okazało sie ze wcale sie do licznika nie trzeba wpinac.

you can...

Opublikowano

Prosze bardzo piny :

Jedna wtyczka

http://img201.imageshack.us/img201/2494/36xmsq1.gif

Druga wtyczka

http://img201.imageshack.us/img201/3347/28ulis3.gif

Do licznika nie trzeba się wpinać przy kompie z 7 przyciskami. Dopiero przy full kompie na 18 przycisków trzeba sie podpiac.

Opublikowano

@CRC

Dzięki, właśnie też przejżałem schemat elektryki który znalazłem na elektrodzie i dopatrzyłem sie, że drugi przewód to masa :)

@Lisek

Fotki niestety nie są widoczne, coś z linkiem chyba nietak. Mimo wszystko dzięki. Tego już niepotrzebuje ,jak napisałem pomierzyłem osobiście , komputer podłaczony, śmiga elekgancko tylko czekam na zamówiony czujnik temperatury żeby podpiąć.

Żadnego kabla od licznika nie podpinałem, tylko masa, napięcie stałe , napięcie na 1 pozycji stacyjki, podświetlenie no i czujnik temperatury.

Dzięki i pozdrawiam

• 1 miesiąc temu...
Opublikowano

Ja podłączałem u siebie komputer i nie jest to wielki problem powiedzmy 2 godzinki pracy z lutownicą i miernikiem.

Posiadam całą rozpiske który pin gdzie podłączyć oraz komputer w tej najprostszej wersji konektory też mam wiec jak chcesz to daj znać [email protected]