Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
ok wysokotonowe sa ale teraz konkretnie mam juz przod.. w boczkach sa wyskokotonowe w nogach mam dobre 13cm a w bagazniku skrzynie na wzmacniaczu nie wiem tylko co zrobic z tylna polka zeby porawic jakosc dzwieku... dac tam pozadne 10cm?? czy upchac 13cm?? dajcie jakis konkretny pozadny model glosnika na tyl.. chyba najlepiej bedzie umiescic tam dwudrozne glosniki prawda??
Opublikowano

Na tył ponoć najlepiej dać 6x9 na przejściówkach. Sam planuję zestaw audio do swojego samochodu i jak narazie nie mam kompletnie koncepcji.

Co do tweeterów to najmniejszy problem - w sumie można nawet w drzwi wsadzić, tylko trochę pod kątem umieścić, choć ja pewnie coś w słupkach pokombinuję.

Największy problem to przednie głosniki - jak panele, to trzeba by zlecić profesjonalnej firmie, albo komuś zdolnemu przeróbkę drzwi - to są koszty, ale - dając słabe przednie głośniki pasuje dołożyć tylne - a to spory koszt. Choć w sumie dalej nie wiem, czy lepiej 2x 6x9 z tyłu, czy subik - no bo jeżeli opcja przód 2x 13 i tył 2x 6x9 by mi odpowiadała, to było by to znacznie wygodniejsze niż robienie skrzyni do bagażnika.

Opublikowano
no tak z tym ze ja juz mam suba na wzmacniaczu w bagazniku a teraz zastanawiam sie co wsadzic w tylna polke.... skoro pozadny bas juz jest to powinenem teraz wsadzic na tyl jakies sredniaki tak? tylko nie wiem czy 10cm wystarczy czy pchac 13cm :?
Opublikowano
po co psuc wszystko jesli masz przod dobry. Jesli decydowalbym sie na zrobienie dobrego tylu to wrzuce tam 6*9. Ja mam w bagarzniku dwa suby i wlasnie takie samo rozwiazanie bym wybral. Jednak narazie nie mam kasy zeby zainwestowac w tyl.

http://img177.imageshack.us/img177/7296/111eb2.jpg

Moje BMW i sprzecik audio

www.bts-bmw.pl

Opublikowano

witam czytam tak to forum z zaciekawieniem bo dzis scoagnalem boczek z prawych drzwi z e-36 coupe i w ogole ten mały glosniczek nie byl podłączony o od niego zadnych kabbli niema jedynie znalazłem do drzwi whcodzacy tam juz gdzie jest szyba jakis luzny kabel z 2 koncówkami ale do głosnika niema jak go wpaic nie jestem pewien czy to wogoel jest do niego wtyczka i atk przy okzaji to na jakie mozna wymienic te male glosniczki w tapicerce drzwi bo napewno9 sa u mnie do bani i te na dole przy nogach podpowiedzcie cos ciekawego..... :lol: :wink:

pozdrawiam ALL

Łukasz

witajcie tylnonapędowcy...
Opublikowano

W cenie do 300 mozna kupic hertz esk 130, czytalem o nich dobre opinie ale sam nie mialem doczynienia. Mowa o 13cm przy kostkach, ale moim zdaniem nie ma sensu pchac tam czegokolwiek lepszego. U mnie lepiej slychac 10cm z tylu niz 13cm z przodu (wszystkie standardowe).

Ktos pytal jakie sa standardowo z przodu, sa tam glosniki nokia 25W

Hertz esk 130: http://www.avtomuzika.ru/UserFiles/Image/hertz/hertz-esk130_.jpg

• 2 miesiące temu...
  • 1 miesiąc temu...
Opublikowano

to czyli tak, powiedzmy ze z przodu koło kostek zamontuje te hertz esk a co z tymi w drzwiach chciałbym aby wszystko bylo na swoim miejscu dlateko nie chce kombinowac z dziurami itp a na tył to co przejściówki i 6x9 ???

hmmm.... mam problem z głosnikami w boczkach drzwi przednich bo jak prawy boczek sciagnąłem to do głosnika zaden kabel nie szedł a wtyczke (chyba do głośnika) znalazłem wiszaca normalnie z kablami wepchnieta do drzwi tam juz gdzie szyba wchodzi i próbowalem na któtko bo z łonika nie ma zadnej wtyczki ani kabla ale tez nie dziala ktos cos tam mnamieszal, i od razu pytanie chcialbym zmienic te głosniki na jakies lepsze ale wysokotonowe jakies sykawki Smile co proponujecie??? a przy okazji jakie do tyłu seryjne na lepsze bez przeróbek zadnych a z przodu obok nóg kotek to tak graja ze az cos jkaies plastik albo ???? cos tam trzeszczy ale co ???? a tak przy okazji niema czegos tanszego od tych hertzow??

Opublikowano
ciezko zrozumiec to co napisalaes. Jakies kotki, hehe. Jak kupisz cos tanszego to nie oczekuj ze to zagra lepiej niz seryjne NOKIE w dobrym stanie. Ja w tym tyg bede mial zestaw HSK i robie panele. Napewno bym nie kupil niczego tanszego bo oczekuje poprawy dzwieku!! Tweetery montuj na slupkach albo na tych trojkatach od lusterek. A stuka bo masz zle wygluszone miejsce montowania glosnika.

http://img177.imageshack.us/img177/7296/111eb2.jpg

Moje BMW i sprzecik audio

www.bts-bmw.pl

Opublikowano

Szczerze mowiac to ja juz nikomu takich tanich glosnikow nie zainstaluje (Hertz ESK 165), a ty chcesz jeszcze tansze. Jesli masz ograniczony budzet kwota 500 zł to jestes skazany na nie.

Co powiem o hertz esk 165

graja poprawnie, troche ostro góra ale to moze sie podobac. Minusem tych glosnikow jest natomiast ich awaryjnosc

- Wysokotonowe przepalaja sie od temperatury, nie maja wystarczajaco chlodzonego magnesu

- w srednioniskotonowym nastapila przerwa na przewodzie idacym do cewki.

Typowe usterki ktore wystapily w kilku zestawach ktore montowalem. Polecalem klientom zestawy za 500 - 700 zl ale niektorzy stwierdzili ze HErtze im wystarcza. Chca - maja. Powiedzialem jaka jest roznica.

Postaw na dobre glosniki z przodu w panelach i wywal glosniki z tylu - dzwiek ma plynac z przodu a nie jak w kadecie z jajek umieszonych w polce. Wlasciciele beemek to chyba nie agrotuningowcy montujacy spojlery jajka a moze i jeszcze pomidory prawda ?

Opublikowano
A w jaki sposób moge wygłuszyc te miejsca ?? a te głosniki koło kostek to maja być dwudrożne cz jakie ? aż tak sie na tym nie znam dlatego tyle pisze....bo w chii obecnej jastem za granicą i może tu znajde jakies fajne alpina itp.
Opublikowano

wiec tak

potrzebujesz:

- paneli ktore sa adapterami umowliwiajacymi montaz normalnych glosnikow:

http://www.allegro.pl/item195492033_taschki_panele_glosniki_bmw_e36_coupe_flat_inzu.html

- glosniki - zestaw dwudrozny odseparowany na zwrotnicy, np:

http://www.allegro.pl/item205047428_dls_r6a_nowe_bez_ceny_minimalnej_okazja_.html

- maty wygluszajace - 12 sztuk to takie minimum na pare drzwi w coupe

http://www.allegro.pl/item201768139_app_profesjonalne_maty_wygluszajace_gratisy.html

Opublikowano
qrax: Szanuję Twoje zdanie ale coś wydaje mi się, że bardzo uparłeś się na panele drzwiowe. A co w przypadku jeżeli właściciel auta nie chce psuć sobie drzwi nieoryginalnymi dokładkami? Odsyłasz go do domu, bo w oryginalnych miejscach nie będzie grać. :nienie: Mam nadzieje, że tak nie robisz. Z własnego doświadczenia powiem Ci, że odpowiednio dobrany zestaw 13tek zamontowanych w oryginalnych miejscach przy "kotkach" :twisted2: i tweeterami zamontowanymi w osłonach lusterek może zagrać naprawdę pięknie. Fakt, że musi być ratowany skrzynią z subem ale coś za coś. Szkoda, że jesteś z tak daleka bo chętnie spotkałbym się z Tobą i podyskutował na ten temat na podstawie przykładu. Pozdrawiam i mam nadzieje, że bez urazy.
Opublikowano

dj pio oczywiscie ze bez urazy.

Napisalem o rozwiazaniu powiedzmy najlepszym, tak jakbym robil to u siebie - nie jest tajemnica ze glosnik potrzebuje odpowiedniej komory aby zagral poprawnie, dlatego odradzam zawsze glosniki w seryjnych miejscach e36. Fakt ze nigdy nie wkladalem tam nic innego jako ze po demonstracji u mnie w aucie klient az sie prosil o cos takiego.

Opublikowano
wiem z doswiadczenie ze miejsce seryjne na glosniki przednie 13cm jest do d... nie ma wystraczajacej komory , blotnik brzeczy, dodatkow glosnik jest schowany i zle ukierunkowany, albo robic cos dobrze albo wcale, inaczej nie bedzie poprawy wzgeldem seryjengo systemu bmw
przednie kola sluza do kierowania, a tylne do napedzania
Opublikowano
Właśnie - albo robisz dobrze albo wcale. Jeżeli dobrze wytłumisz to nic nie brzęczy - to raz. Dwa ukierunkowanie w przypadku głośnika niskotonowego ma średnie znaczenie - wystarczy nisko cięty zestaw separowany i gra bardzo dobrze (scena, analityczność etc). Trzy - wielkość komory - to też nie jest jednoznaczne - są głośniki, które zagrają w takiej komorze - wcale nie jest ona taka mała - może ze 3 litry. Zresztą nie mam zamiaru nikogo przekonywać o wyższości zestawu w miejscach fabrycznych nad 16cm w drzwiach - tylko twierdzę, że przy odrobinie inwencji można uzyskać bardzo dobre efekty - często lepsze niż dają niejedne 16ki - wykorzystując miejsca na głośniki przewidziane przez producenta. Ja osobiście preferuje takie rozwiązanie - bo nie jestem zwolennikiem niszczenia oryginalnej tapicerki w drzwiach.
Opublikowano (edytowane)
Witam, właśnie o to mi chodzi aby zostawic wszystko tak jak jest orygnalnie bez widocznych przeróbek, nie twierdze panele drzwiowe nie są złe czy brzydkie to to też i jest efekt dzwięku napewno inny i też jest co ogladac wizualnie.A ja chce w miejsca seryjnych coś mądrego zastosować a w bagażniku i tak mam skrzynie basową także bas mam z bagażnka :lol: Edytowane przez Panicz
Opublikowano

panicz: No dobra - więc bez przeróbek i bez jakichś dużych inwestycji - czytając Twoje posty wnioskuję, że nie jesteś audiofilem i moja propozycja jest taka:

Zestaw przedni proponuję Ci jednak separowany i za nieduże pieniądze możesz mieć Helix Blue 52 i możesz podłączyć pod samo radio i zagra dobrze (dobrze jak na głośniki za ok. 180zł). Z tyłu skrzynia zamknięta basowa i jakiś wzmacniacz - sub tak do 200-250 W RMS (pełno tego w mediamarkietach i podobnych). Wzmacniacz radziłbym zakupić już 4-kanałowy (widziałem także w MM Helixa DarkBlue4 za 469) bo może coś Ci się odmieni i będziesz chciał, żeby było lepiej. Co do wytłumienia fabrycznych miejsc - ja przez jakiś czas miałem tak: wywaliłem oryginalne wygłuszenia - taki rodzaj filcu, czy coś i wyłożyłem tą komorę gąbką akusyczną (te oryginalne filce powodują, że oryginalna komora jest objętości takiej, że mieści się w niej tylko głośnik i nie zostaje więcej powietrza jak jakieś 0,3 litra - po usunięciu filcu powstaje komora ok. 3 litrowa - mierzyłem "na oko" :D ). Głośniki wysokotonowe radziłbym zainstalować w osłonach lusterek - mało roboty a efekt ok. To tak na początek. Pozdrawiam.

Opublikowano
dj_pio- o właśnie o coś takiego mi chodziło,głośniki te co serynie powymieniać i podłączyc bezpośrednio pod radio, a bagażnik pod wzmacniacz z tym, że w bagażniku juz jest sprzęt i daje nawet rade, także jego na pewnioe nie bede zmieniał,a co oznacza "separowany" ?? pozdrawiam
Opublikowano
dj_pio a co powiesz o głośnikach alpine sxe-1325s bo mam dojscie akurat do rozsadnej ceny za nie....