Skocz do zawartości

e53 lusterka boczne

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

gdy cofam - lusterko prawe, czsami się pochyla, czasami- nie.

Wczoraj odkryłem że gdy wrzucę wsteczny i przełączę przełącznik ustawiania lusterek na stronę lewą (czyli na ustawienie lusterka lewego) to prawe lusterko się pochyla, tak bym widział prawą stronę auta. Gdy wycofam auto i nie przełączę tego przełącznika (dzwignia zmainy biegów na P lub D) - lusterko zostaje w pozycji pochylonej. Ale gdy przełączę ten przełącznik na prawe lusterko - to lusterko ustawia się tak jak należy, czyli do jazdy do przodu.

Co jest grane? Tak ma być?

Opublikowano
  • Zasłużeni forumowicze

Nie.
Lusterko powinno samo wrócić do pierwotnej pozycji po wrzuceniu np. D.

pzdr

yaz

Opublikowano
  • Autor

wiem że lusterko powinno wrócić. Ale działa tak jak opisałem. w wolnym czasie podepnę ISTA i sprawdzę co ona ma do powiedzenia na ten temat...

A gdy nacisnę przycisk składania lusterek - lewe się złoży i od razu rozłoży a prawe ledwo drgnie i powraca do stanu "rozłożone"

Edytowane przez 520i

Opublikowano
  • Zasłużeni forumowicze
21 godzin temu, 520i napisał(a):

Co jest grane? Tak ma być?

10 minut temu, 520i napisał(a):

wiem że lusterko powinno wrócić.

Skoro wiesz to po co pytasz czy tak ma być? Mechanicznie sprawdź to prawe lusterko.

pzdr

yaz

Opublikowano
  • Autor
W dniu 28.09.2026 o 19:57, yaz napisał(a):

Skoro wiesz to po co pytasz czy tak ma być?

może liczyłem na jakąś fachową podpowiedź?????

nic to...może czarodziejska kula - ISTA - coś podpowie

Edytowane przez 520i

Opublikowano
W dniu 28.09.2026 o 19:43, 520i napisał(a):

A gdy nacisnę przycisk składania lusterek - lewe się złoży i od razu rozłoży a prawe ledwo drgnie i powraca do stanu "rozłożone"

Miałem dokładnie tak samo w E46. Lewe śmigało, prawe nie chciało się samo składać (gdy reką sie lekko je popchnęło, to sie złozyło), przy rozkładaniu podobnie.

Okazalo sie, ze stelaż sie utlenił przy trzpieniu (jest to jakis stop magnezu) i blokował obrót lusterka. Zdemontowałem lusterko, papierem ściernym oczyściłem przylgnie i nasmarowałem smarem teflonowym. Nie było to łatwe, bo nie chciałem rozwiercac trzpienia by rozbierac lusterko na czesci pierwsze, więc wszystko robiłem w stanie złozonym, rozebrałem tylko obudowy lusterka dla choć trochę łatwiejszego dostępu. Troche zabawy było, ale po ponownym montazu prawe lusterko zaczeło chodzic lepiej niż lewe.