Skocz do zawartości

Zakup M550i

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Czołem ekipa.

Mam aktualnie fajne auto z silnikiem R6, ale gdzieś tam spoglądam łakomym okiem na M550i/M850i i chciałoby się spróbować tego V8 N63, mowa o sztukach z 2021 i młodszych, więc piec poprawiony.

Polecacie zakup takiej sztuki z 2022/2023 r bezwypadek za 280k, ma to sens? Jest jedna sztuka na pewnym portalu za 285k z 2023r.

Jakie one mają bolączki napiszcie proszę, nie jest to przypadkiem studnia bez dna? :)

Opublikowano
  • Autor

Budżet 300k, nieprzekraczalny.

Opublikowano

Podobno s63 jest mniej awaryjny , aczkolwiek to silniki specjalnej troski , jak jest gwarancja to bym brał, bez gwarancji można utopić kilkadziesiąt tysięcy. Jeżeli się zdecydujesz to pamiętaj żeby obniżyć temperaturę termostatu u jakiegoś tunera .

Opublikowano
  • Zasłużeni forumowicze

A w realu n63tu3 530ps jest najlepsza jednostka v8. Panewki na polimerze, tuleje zamiast nikasilu.

Opublikowano
18 godzin temu, Randall napisał(a):

To już lepiej M5 bo ma jeszcze jakieś szanse na utrzymanie wartości.

Hahahahahaha Ty wiesz co piszesz ? M5 competition kolega chce sprzedać za 160 tys z 2019r i brak chętnych. Auto salon Polska. A w tej cenie to ludzie wołają za 540i

M5 zjeźdzą z ceną tak samo jak M550i albo i lepiej.

Opublikowano
18 godzin temu, zalci napisał(a):

Czołem ekipa.

Mam aktualnie fajne auto z silnikiem R6, ale gdzieś tam spoglądam łakomym okiem na M550i/M850i i chciałoby się spróbować tego V8 N63, mowa o sztukach z 2021 i młodszych, więc piec poprawiony.

Polecacie zakup takiej sztuki z 2022/2023 r bezwypadek za 280k, ma to sens? Jest jedna sztuka na pewnym portalu za 285k z 2023r.

Jakie one mają bolączki napiszcie proszę, nie jest to przypadkiem studnia bez dna? :)

Dla mnie cena przestrzelona i to mocno. Tu3 to bardzo poprawiona jednostka. Mimo wszystko koło 120tys trzeba do panewek zajrzeć by spać spokojnie. Układ chłodzenia do kontroli bo z racji temp pod maską pękają wężę i zbiorniczek płynu. Mi pękł przy 98 tys. Dobry olej to podstawa. Ja leje Ravenola RRS 5w50 bo zakładam że chcesz poczuć moc auta więc obrotomierz będzie kręcony ;) jeśli znasz historię auta to fajnie by było gdyby ten olej był wymieniany maks co 10tys. A żeby przedłużyć żywotność proponuję obniżyć temp na termostacie do 95 stopni. Potem jeśli chcesz się bawić mocą downpipe i temperaturę spod maski wyganiasz. Robisz stage 2 jak ja i masz 680 koni a parę drobiazgów jeszcze mi zostało i mam nadzieje że 7 z przodu się pojawi.

Opublikowano
  • Zasłużeni forumowicze

1.Jak lejesz Rav 5/50 to do panewek musisz zagladac...

1. Downpipe wygania temp spod maski? Ciekawe...

2. 700 koni robisz powietrzem czy paliwem? Bo jak paliwem to dokladasz temp pod maske..

3. Tak ogólnie, to sie zgrywasz czy sie znasz? Rozbierales taki motor?

Opublikowano
5 minut temu, kkx5 napisał(a):

1.Jak lejesz Rav 5/50 to do panewek musisz zagladac...

1. Downpipe wygania temp spod maski? Ciekawe...

2. 700 koni robisz powietrzem czy paliwem? Bo jak paliwem to dokladasz temp pod maske..

3. Tak ogólnie, to sie zgrywasz czy sie znasz? Rozbierales taki motor?

1. Oczywiście że zaglądałem zanim się zdecydowałem na dalsze losy tego motoru.

2. No nie wcale. Góra wywalona co trzymała całe piekło.

3. Tym się akurat zajmuje znany tuner więc się nie martw.

4. Tak ogólnie masz takie auto ? Czy jesteś teoretykiem z netu ?

Opublikowano
  • Zasłużeni forumowicze

Tak ogólnie to cos tam wiem :) dlatego pytam skąd u Ciebie te teorie? Jeśli to Twoje pierwsze v8 to by tłumaczyło te odpowiedzi..

Opublikowano
  • Moderatorzy
Godzinę temu, derlysy napisał(a):

Hahahahahaha Ty wiesz co piszesz ? M5 competition kolega chce sprzedać za 160 tys z 2019r i brak chętnych. Auto salon Polska. A w tej cenie to ludzie wołają za 540i

M5 zjeźdzą z ceną tak samo jak M550i albo i lepiej.

Wiem co piszę bo wspólnik od dwóch lat sprzedaje M5 LCI :D Akurat jego auto miało w przeszłości sporą szkodę więc tym tłumaczę sobie totalny brak zainteresowania pomimo niskiej ceny.

Podsumowując uważam że w tej chwili nie warto płacić takiej ceny za żadne G30 nawet jakby było ze złota. Chyba że zamierzamy nim jeździć 20 lat.