Skocz do zawartości

e61 stan akumulatora ISTA

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

poniżej jest stan akumulatora. Mozę ktoś mi to wyjaśnić, jak to rozumieć?czy te 36.33% to znaczy że

1.aku jest do wymiany

2.aku jest niedoładowany

3.aku jest w dobrym stanie i alternator doładował go tylko o 36.33%.

akumulator wymieniany był gdy auto miało 192 000 teraz ma 267 000

IMG_20260818_190907.jpg

Opublikowano

Prawidłowy poziom naładowania akumulatora powinien mieścić sie w zakresie 60-80%. Jesli jest poniżej - akumulator wymaga naładowania zewnętrzną ładowarka, a jesli po tym nie jest w stanie utrzymac poziomu naładowania, to wymaga wymiany.

Ale zanim wymienisz akumulator bazując na danych z ISTA, sprawdź go jeszcze "analogowo" miernikiem. IBS w E9x/E6x nie jest doskonały i nie zawsze pokaże rzeczywiste wartości. Jeśli po nocy postoju napięcie spada poniżej 12,4V, to znak że akumulator juz dokonuje swojego żywota.

Edytowane przez KucaQ

Opublikowano
  • Moderatorzy

Jakieś trasy nim robisz dłuższe czy tylko wokół komina?

IBS daje błąd jakiś? - U mnie dawał i się okazało, że był do wymiany.

Popieram KucaQ - naładuj prostownikiem (ale pod maską podłącz, nie na aku bo bezpośrednio IBS nie widzi ładowania). Zobacz czy dochodzi odpowiednie napięcie do Aku z tyłu, jak będzie spadek może być też wina IBS.

Chyba w każdym sklepie z aku sprawdzą Ci stan akumulatora miernikiem - mój kiedyś słabo kręcił, chciałem wymieniać, ale okazało się, że jest dobry, za to jakiś czas później rozrusznik padł.

Opublikowano
  • Autor

IBS nie zgłasza błędów. Rozrusznik kręci normalnie. Nie mam zastrzeżeń. Jedyne co się dzieje, to czasami zegar się zeruje i auto zgłasza informację (auto na podnośniku). czasami gdy ustawię zegar, auto potrafi po ponownym włączeniu (po godzinie), znowu stracić ustawienia zegara...Dało mi to do myślenia czy to czasami nie akumulator. W piątek stawiam auto do garażu (wymiana leju w automacie), to podłączę prostownik i sprawdzę miernikiem

Opublikowano
  • Moderatorzy

"auto potrafi po ponownym włączeniu (po godzinie), znowu stracić ustawienia zegara."

U mnie tak się działo jak zostawiałem podłączone OBD BT. Więc coś pewnie kradnie Ci prąd.