Skocz do zawartości

E46 330D 184KM problem z odpaleniem, gaśnie

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam, piszę bo nie znalazłem dokładnej przyczyny. Otóż pojawiły się w świeżo kupionym m57 184Km 3 błędy 7669 7717 6660 jeden błąd sprawdziłem jest to EWS, kolejny błąd z czujnikiem wałka rozrządu, a następny ciężko powiedzieć bo czytałem na forum i nic nie znalazłem. Następnie, jest problem z odpaleniem jak jest ciepło i jak się rozgrzeje, wymieniłem czujnik wału na Wagnera a rozrządu Continental VDO i problem dalej nie ustał. Auto jak stoi 10 minut to pali znowu bez problemu, lecz dzisiaj pojawił się jeszcze jeden problem, podczas wyjazdu z zakrętu dodałem gazu auto zgasło było w ruchu to przepiąłem na 2 bieg i sprzęgło puściłem a auto nic nie ruszyło. Dodam zdjęcia z inpy co mogłem to sprawdziłem i zrobiłem zdjęcie może to coś pomoże, pompa podprogowa ma okej ciśnienie i na listwie też. Zastanawiałem się może czy nie będzie to wina filtra paliwa ale nie chce wymieniać w ciemno dlatego wolę napisać. Dodam że paliwa jest delikatnie poniżej pierwszej białej kreski.

[img]img%5D
[img]img%5D

[img]img%5D
[img]img%5D

Opublikowano

Błąd 6660 to tylko awaria elektrycznego podgrzewacza ( dogrzewacza) chłodziwa. Nie ma większego wpływu na jazdę, czy pracę silnika po rozgrzaniu.

Opublikowano
  • Autor

A z czujnikiem spróbować oddać ten na którym był problem i wziąć sprawdzić jeszcze na inny czy może zerknąć na coś innego?

Opublikowano
  • Moderatorzy

7717 to czujnik w głowicy, ale bardziej martwi mnie błąd 7669 EWS. Po skasowaniu ponownie pojawiają się razem ?

Jak kupiłeś auto to filtr paliwa trzeba zmienić i tak.

Opublikowano
  • Autor

Czujnik od wału też wymieniony na Wagnera był, po skasowaniu 3 błędów zostały 2 właśnie od czujnika i EWS.

Opublikowano
  • Moderatorzy

Niepotrzebnie. To jest błąd czujnika wałka, czujnik na górze blisko pompy wakum. Nie wymieniaj hurtem na zapas, bo dołożysz sobie więcej zagadek. Jakość obecnych części zamiennych to loteria. Kupiłem kiedyś z ciekawości czujnik 17SKV495 i działał bez problemu, ale żeby się upewnić co tam się dzieje potrzebny jest oscyloskop. Ewentualnie sprawdź jeszcze czy kable nie zgniły w okolicy wtyczki.

Co do EWS może kolega @szumrak pomoże.

Opublikowano
  • Autor

Okej to w takim razie oddaje nowy czujnik wezmę ten sam co ty miałeś albo jeszcze jakiś inny i wtedy sprawdzę. Sprawdzę w wolnej chwili jak wyglądają kable.