Skocz do zawartości

E61 LCI 520D 177km

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witajcie,

Pacjent E61 LCI 2009 2.0D N47.

Przestała przeciągać paliwo między komorami zbiornika. W lewej komorze wg. ukrytego menu zostały 24 litry, prawą wyciąga do zera. W aucie przed miesiącem była niby ta sama przypadłość, zmieniono pompkę paliwa z koszem, nie pomogło.

Przeniesiono nową pompkę do starego koszyka, zadziałało i do tej pory jeździło, ale jak się okazuje dalej nie przeciągało paliwa i wyjeździło to co było dolane przy jej wymianie.

Zapowietrzył się silnik. Dolałem 20 litrów z karnista, ukryte menu pokazuje wlaną ilość paliwa w prawej komorze, auto kręci - nie odpala.

Używając BimmerToola, włączam pompkę paliwa. Słychać że działa, przez przezroczysty przewód przed pompą wysokiego ciśnienia widać jak przeciąga paliwo, wpierw oczywiście z powietrzem, teraz już samo paliwo.

Z diagnostyki wychodzi błąd:

4B90 - niskie ciśnienie paliwa na listwie wtryskowej podczas rozruchu.

Możliwe że przez zapowietrzenie padł regulator ciśnienia paliwa? Albo czy ten błąd może generować pompka paliwa, bo podaje za niskie ciśnienie do pompy wysokiego ciśnienia?

Aktualnie auto ma już słaby akumulator, próby odpalania są na kable. Aku w słabej kondycji też może mieć wpływ w tym aucie na czujniki i ich działanie?

Jednocześnie dlaczego mogła przestać przeciągać paliwo między komorami z dnia na dzień? Przekaźnik pompki czy sama pompka w sobie, a może coś jeszcze innego?

Nie odpala również na samostart, silnik załapuje ale jakby komputer od razu odcina.

Przy próbie odpalania na samostart doszedł błąd:

4630 - Ciśnienie w szynie nie jest wiarygodne.

Jakieś wskazówki co boli bawarkę?

Opublikowano

Pierwsza rzecz naładować konkretnie akumulator, albo wymienić na inny, druga rzecz odpalić procedurę odpowietrzania z isty na co najmniej 3 minuty, i po tym czasie próba odpalenia, może kręcić nawet 20-30 sekund zanim załapie. Wiem po sobie, że nawet kilkukrotne a krótkie kręcenie nie ma sensu, bo nie zdąży wytworzyć odpowiedniego ciśnienia do odpalenia. Przed tym wszystkim kasowanie błędów. Jak nie pomoże spróbuj odpiąć kotkę od zaworu ilości paliwa na pompie cr i wtedy zakręcić. Ewentualnie podczas kręcenia rozrusznikiem poluzować nakrętkę przewodu wysokiego ciśnienia przy którymś wtryskiwaczu, jak pojawi sie paliwo, wtedy zakręcić nakrętke i próbować odpalić. Co do samej pompy w baku nie pomogę bo nie miałem takich problemów

Edytowane przez tomaszj1990

• 2 tygodnie później...
Opublikowano
  • Autor

Aktualizacja tematu: auto odpaliło. Zmieniłem filtr paliwa i poluzowałem rurkę od wtryskiwacza, wypchało powietrze i zagadała na nowym akumulatorze.

Teraz problem został taki, że ukryte menu pokazuje 23 litry paliwa w lewej komorze, w prawej 15 i ubywa z kilometrami. Fizycznie po otwarciu pokryw widzę że w prawej komorze jest na oko tyle co pokazuje, natomiast w lewej w której pokazuje 23 litry, paliwa nie ma. Oczywiście wskazówka ilości paliwa też kłamie. Można wykluczyć nową pompkę paliwa i z góry założyć że padł czujnik poziomu lewej komory? Dodatkowo pęknięty jest jeden element tego układu, ale nie wiem czy to pusty element wewnątrz czy przepływa tamtędy paliwo?

IMG_0079.jpeg

IMG_0077.jpeg

IMG_0078.jpeg

IMG_0080.jpeg

Edytowane przez KrisV8