Skocz do zawartości

520xd N47: opiłki w układzie paliwowym

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Pacjent 520xd N47, 230tyś przebiegu, nic konkretnego się nie działo (no może spalanie trochę wyższe niż powinno), ale stwierdziłem, że wyślę wtryski na sprawdzenie. Dostałem informację, że końcówki przegrzane, leją oraz są opiłki we wtryskach. Zleciłem regenerację, niestety nie udało mi się doprosić więcej informacji odnośnie opiłków.

Stwierdziłem, ze zajrzę do pompy przez zawór sterujący, spodziewałem się tam całej masy opiłków, ale zastałem taki widok (podrapanie tylnej ścianki to moje dzieło):

pompa_paliwa1.jpg

Dosłownie trzy pyłki, nie przyciągają się do magnesu.

Odkręcony zawór wygląda tak:

pompa_paliwa_zawor1.jpgpompa_paliwa_zawor2.jpg

Jest kilka kawałków, ale nie wyglądają na metaliczne. Może piasek?

Zajrzałem do zbiornika paliwa i w zagłębieniach koło pompy znalazłem ciemny osad:

zbiornik1.jpg

Na dnie podstawy pompy:

zbiornik2.jpg

Pobrałem próbki tego, ale to wygląda bardziej jak jakiś szlam niż opiłki:

zbiornik2_probka.jpg

Ze wspomnianego zagłębienia:

zbiornik1_probka.jpg

Próbowałem zlewać paliwo z (uruchamiałem pompę niskiego ciśnienia w boku)

• około 300ml z przewodu paliwowego w komorze silnika idącego od filtra - nic nie znalazłem

• około 200ml z pompy paliwa, z wyjścia zwrotnego - znalazłem może 1-2 kawałki podobne jak po zdjęciu zaworu (ale to już było po ściąganiu zaworu i ponownym montażu)

• około 30ml z przewodu paliwa wysokiego ciśnienia idącego do jednego wtrysku - nic nie znalazłem

No i teraz moje pytania:

• Czy zaglądał ktoś do zbiornika diesla? czy taki szlam to normalna sprawa czy to są opiłki?

• Czy to co znalazłem w pompie/zaworze to są opiłki? Czy warto oddać pompę do sprawdzenia?

• Jakiej wielkości opiłków się spodziewać, czy to jest bardzo drobny pył czy gruby piasek? W internecie jak znalazłem przykład opiłkującej pompy to opiłki były wielkości 1mm.

Mam jeszcze w planie zajrzeć do filtra paliwa (uzyskałem informację, ze opiłki mogą przejść przez filtr i może nie być śladu) oraz do listwy common rail, do regulatora ciśnienia.

Inne pomysły mile widziane.

Retrofity: 2VB - TPMS (RPA -> RDC); 302 - alarm; 5AC - HBA; 5AS (Driving Assistant: LDW+FCW); 5AS -> 5AT (Driving Assistant Plus: ACC+LDW+FCW); 5AR - TJA; 6UK+5A3 - NIVI3 + Targeted illumination