Skocz do zawartości

Czujnik NOX

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam, wyskoczył mi komunikat check engine i podjechałem do zaprzyjaźnionego warsztatu aby sprawdzili co pokazuje komputer. Wskazał jednoznacznie uszkodzony czujnik nox za katalizatorem. Doradźcie czy kupić nowy w salonie BMW czy jakiś zamiennik? I czy Ad blue będzie mi schodziło z baku bo od momentu błędu/uszkodzenia tego czujnika ciągle mam ad blue na poziomie 100%.

Opublikowano

Było niedawno (pada to często i gęsto) . Tylko oryginał, ostatnio około 3 tys poza ASO.

Edytowane przez palusik

• 4 tygodnie później...
Opublikowano

Czy ktoś mógłby zaznaczyć lub napisać z rysunku który to jest nox za katalizatorem - pozycja nr.1 obok w kółeczku 2 i 3 , czy pozycja nr1 obok w kółeczku 17 i 18. Dzięki za odpowiedz.

nox.jpg

Opublikowano
4 godziny temu, Wojtek HZ napisał(a):

który to jest nox za katalizatorem

Hmm, spojrzałem w iste i tam taki obrazek znalazłem, więc CHYBA ten 1/2/3 bo ten "przed" według pierwszego obrazka (element 1) jest na górze tej "buły" dostępny od góry silnika a ten "za" jest z dołu od strony wydechu (element 2 na drugim obrazku)?

image.png

Opublikowano

Dzięki za odpowiedź , przeważnie padają czujniki nox za katalizatorem , dobrze by było ustalić jego położenie dla tych co by go chcieli sami wymienić , może ktoś wymieniał i ma zdjecie gdzie się znajduje w układzie . Właśnie U Mnie wyskoczył ten błąd

• 2 tygodnie później...
Opublikowano
  • Zasłużeni forumowicze

To teraz i ja mogę coś pomóc.

Dokładnie miesiąc temu i mnie to dotknęło. To numer 13 ze zdjęcia w poście Wojtka.

Przy wymianie pomógł mi film https://www.youtube.com/watch?v=K88-edjFHHM&t=238s

Wymiana trwała pół godziny, z kanału. Dużo śrubek do odkręcenia - około 10 od osłony i tyle samo z tej aluminiowej belki. Film dużo wyjaśnia.

Te czujniki, to musi być zmora, moje autko ma 120kkm, a już wcześniej ktoś ten czujnik zmieniał (widać po trytytkach).

Teraz koszty.

Można kupić oryginał BOSCH ze znaczkiem BMW za około 1500PLN, lub taki sam bez znaczka za około 500PLN.

Ja kupiłem z tej aukcji:

https://allegro.pl/oferta/czujnik-czastek-stalych-bosch-0-281-008-466-17049408151

Co potrzeba? - Klucz płaski 24, treszczotkę plus nasadki 8 i 10 do śrubek osłony i belki. 4 trytyki i szczypce do ich obcięcia.

Da rady ogarnąć to używając zwykłego podnośnika lub z najazdów.

Pierwotnie błąd pokazał się gdy bardzo ostro musiałem przyspieszyć. Mimo błędu DPF się wypalał. Z błędem zrobiłem około 1000km.

Po wymianie zrobiłem około 4000km i spokój.

Pozdrawiam
Krzychu.

Opublikowano

Bardzo dobra informacja i podpowiedź dla tych co sami chcą wymienić Czujnik Cząstek Stałych , Ja jak w końcu znajdę ten czujnik Nox za katalizatorem i wymienię to też dam znać co i jak.