Skocz do zawartości

Mały dostawczak

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Siema,

szukam małego dostawczaka, boś w stylu Peugeot Partner, Opel Combo, Fiorino, Doblo.

Totalnie się nie znam na tym segmencie. Szukam czegoś taniego, czego poużywam kilkanaście miesięcy i sprzedam. Niedługo czeka mnie wykańczanie nowej chaty, jakieś zakupy materiałowe, meblowe, przeprowadzka, więc bardzo się przyda. Do tego bardzo się przyda na wypady rowerowe, latam na wyścigi niemal co tydzień od kwietnia do października, plus jakieś treningi w górkach. No generalnie mam dużo pomysłów na takie autko.

Zależy mi raczej na dieslu i generalnie silniku cieszącym się dobrymi opiniami. Target to jakiś dziesięciolatek.

Co polecacie?

Opublikowano

Z takich niedrogich, z czystym sumieniem mogę Ci polecić fiata doblo - ale tylko maxi. Silnik w zasadzie obojętnie który diesel, ale sam od lat używam 1.3 multijet - wokół komina nie przekracza 5l/100 ON. Spora przestrzeń transportowa : ok. 2 x 1,2 x1.4 m. Tylny zawias na resorze pozwala spokojnie przewozić 800kg. Wyścigowe ani komfortowe to auto nie jest, ale bardzo praktyczne. I co istotne, takie częsci plus łatwość napraw robią też,swoje.

Opublikowano
  • Autor

Rozważę takie doblo. To już jest spory samochód. Bardzo kusi mnie jednak Berlingo / Partner. Choć na pace brakuje mi 4 cm, żeby rower wszedł bez skręcania kierownicy. A z kolei wersje long są paskudne, bo wyglądają jak gdyby ktoś dospawał kawałek uciętego tyłu z innego egzemplarza.

IMG_3850.jpeg

Opublikowano
3 godziny temu, JacekLZ napisał(a):

Rozważę takie doblo. To już jest spory samochód. Bardzo kusi mnie jednak Berlingo / Partner. Choć na pace brakuje mi 4 cm, żeby rower wszedł bez skręcania kierownicy. A z kolei wersje long są paskudne, bo wyglądają jak gdyby ktoś dospawał kawałek uciętego tyłu z innego egzemplarza.

IMG_3850.jpeg

No dwa metry paki, to nie jest takie nic ;) prosta konstrukcja, wytrzymałe silniki. Berlingo czy Partner są bardziej komfortowe, ale do cięższego transportu są za miękkie. Zdarzało mi sie targać ponad tonę 500km i w zasadzie bałem się tylko o opony i ewentualnie hamowanie 😂

Problemy sa jedynie z rudą ;)

Opublikowano
  • Autor

:) ja to akurat do lekkich rzeczy.

2 metry to jest super paka. W berlingo/partner jakieś 155-160 cm. A bez przegrody, licząc od foteli - 1,70 cm.

Czuję, że jak to kupię to 90% jazd wokół komina, po mieście coś załatwić, będzie tym gruzem robione, zamiast BMką ;)

Opublikowano
  • Zasłużeni forumowicze
6 godzin temu, JacekLZ napisał(a):

Bardzo kusi mnie jednak Berlingo / Partner.

jeżeli są wyposażone w adblue, potrafią napsuć krwi, chyba, że od razu odwiedzisz tunera.
Wtedy jest lepiej 😁

Samochody które były złe jak były nowe, odradzają się w Polsce jako używane BMW
Opublikowano
1 minutę temu, nomad66 napisał(a):

jeżeli są wyposażone w adblue, potrafią napsuć krwi, chyba, że od razu odwiedzisz tunera.
Wtedy jest lepiej 😁

Racja. Niestety, nie tylko te dwa - dotyczy to niemal każdego użytkowego. Szwagrowi w tygodniu padła trzyletnia T.Proace - krystalizacja w układzie. Starsze są na to za stare, ale za todo SCT nie wjadą.

Opublikowano
  • Zasłużeni forumowicze

francuzy pod tym kątem są wyjątkowo upierdliwe, nowsze modele potrafią trafić kilkanaście razy na serwis na gwarancji z powodu usterek układu. Dopiero korekta softu rozwiązuje problem na stałe

Samochody które były złe jak były nowe, odradzają się w Polsce jako używane BMW
Opublikowano

Co racja, to racja. Tylko że taka toyota proace to też ... france ;) i mercbenc citan też 😂

Opublikowano
  • Autor

Ten, którym się interesuję miał adbule, ale chyba zostało to zlikwidowane, bo gość twierdzi, że jeździ 1,5 roku i nigdy nie widział żadnej kontroli o uzupełnieniu adblue.

Opublikowano

Z drugiej strony, nie bardzo wiem jak to teraz od strony przeglądu jest w Pl. Niemiaszki jak złapią, to kara za usunięce dorównuje wartości auta.