Skocz do zawartości

Opony wielosezonowe czy sezonowe letnie

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam mam do was pytanie bo przymierzam się na wiosnę do zakupu opon i tak robię mało km około 200km tygodniowo miasto/miasteczka dobrze odśnieżone drogi więc kieruje się ku wielosezonowymi. Jeżdżę też spokojnie a auto na jakim one będą to bmw f20.

Wybrałem dwie opony:

pirelli cinturato all season sf3 225 40 r 18

cross climate 3 sport 225 40 r 18 te to nowość

Za

michelin ładniejszy bok opony ma i nowość to jest.Zaś Pirelli bardzo dobrze w testach wypadają.Które byście polecili?

z typowo letnich to wybierałem:

Pirelli P Zero (PZ5)

Michelin Pilot Sport 5

z tym,że nie mam opon zimowych i drugich felg więc bardziej mi pasowały by wielosezonowe.Brać cross climate 3 sport czy pierlli? dodam obecnie na aucie mam wielosezonowe goodyerach vector season gen 3 kupiłem auto z nimi ale tylne są wewnątrz popękane tak to jechać jedzie się ok

Edytowane przez niko999

Opublikowano
  • Autor

Panowie wypowie się ktoś? obecnie mam zamiar kupić któreś z tych wielosezonowych bo w testach top wypadają

1. https://www.oponeo.pl/dane-opony/pirelli-cinturato-all-season-sf3-225-40-r18-92-y-xl/640198377

2. https://www.oponeo.pl/dane-opony/michelin-crossclimate-3-sport-225-40-r18-92-y-xl?oferta=645939419

W testach tyre reviews obie łeb w łeb praktycznie z tym,że cross climate3 sport mają 6.2mm bieżnika tylko,ale zaś ponoć jest wykonana guma z takiej,że te 6.2mm starcza tak jak w normalnej oponie co ma np ponad 7mm

Opublikowano

W F30 mam Pirelli P7 Cinturato i uważam, że są naprawde super. Kupiłem na nich auto i sam planowałem docelowo zmienić na Michały (wówczas CC2, bo CC3 jeszcze nie było), ale Pirelli spisały się znakomicie przez pierwszy rok jak na nich przejeździłem więc docelowo zostałem przy Pirelli. Nie piszczą przy +30, kleją rewelacyjnie przy -20, tegorocznej zimy w kopny śnieg i błoto posniegowe szły jak złe, ani przez chwilę nie miałem zawahania, ze "to wielosezon, więc pewnie nie da rady". Tylko podobno giną w oczach, czego ja osobiście nie wiem, poprzednie 17 zrobione miały 50kkm i nadal miały 4mm bieżnika, nowe mają ponad 8mm. W E91 mam zimowe Dunlopy WinterSport 5 i przy mojej dynamicznej (ale nie na skraju przyczepności) jeździe nie czułem większej różnicy między zimą a wielosezonem. Róznice wynikały raczej bardziej z tego, że w F30 mam runflat, a w E91 zwykłe, nawet bez XL.

Teść założył ostatnio CC2, ale nie dośc, że zrobił na nich może z 1500km, to w dodatku do duzo lżejszego i słabszego auta FWD, więc pogląd niemiarodajny, ale jest bardzo zadowolony.

Opublikowano

Pirelli robi baaaardzo dobre obuwie. Niestety, rewelacyjna przyczeność ma swoje koszty - opona się zdziera. Z tego też względu średnio polecana dla pożeraczy kilometrów. O wielosezonach nie wiem wiele, kupiłem dwa auta na nich, obydwa ciężkie i w porównaniu z jazdą na sezonowych u mnie wypadły raczej słabo. Niemniej jednak, kolega nie robiący takich przebiegów, zaopatrzÿł się w michałki 4season i nie narzeka.

Opublikowano
  • Autor

właśnie bije się z myślami czy brać pirelli sf3 opona topowa w testach czy cross climate 3 sport? wziąłbym michellin ale on ma tylko 6.2mm bieżnika a pirelli ponad 7mm tylko zaś cross climate 3 ma szachownicę po boku i jakoś ładniej/rasowo wygląda :D różnica 300zł drożej ale nie chodzi o 300zł.Robię mało km 200 tygodniowo więc cieżko będzie zajechać mi opony te czy te ale sama świadomość 6.2mm bieżnika jakoś na psychikę działa,że za chwilę nie bedzie nic xd tutaj zdjęcie pirelli z boku opony i michellin co byście wybrali:

c3.jpg

crss.jpg

f.jpg

fir.jpg

Opublikowano

Bardzo wysoki bieżnik wbrew pozorom nie jest taki najlepszy na świecie, ale to wynika wyłącznie z moich prywatnych doświadczeń ;) Każdy użytkownik będzie tu miał wlasne i jak najbardziej słuszne zdanie. Micheliny są niższe nieco, ale pirelki się jednak szybciej zedrze.