Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam....

Mam problem z tyłem samochodu,ponieważ na nierównosciach mi rzuca np.jak wjadę w dziurę to czuje jakby tył przeskakiwał na boki poprostu jest niestabilny i rzuca,zadnych stuków nic nie ma tylko mi się to dzieje....Miał ktos moze cos podobnego ?????co to może być przyczyną????

pozdr...

Opublikowano

To moge być te tuleje. W e36 stosunkowo czesto padają. Jednak jak poważnie są żużytę wahacz zazczyna dotykać podwozia i słychac w srodku niemiłosierne stuki.

Ja je wynieniłem (cena ok 140 PLN z materiałem) po czym ustawiłem zbieżność i nadal mam wrażenie że czasem przy ostrych zakretach nosi mi tył za bardzo . Jaka tu może być przyczyna?

Never Say Never Again!
Opublikowano
poczytalem stronke której link zamiesciles mm1972 i tam jest duzo mozliwosci opisanych,jednak ja moge kilka z nich wykluczyc np amortyzatory przód tył założyłem nowe bo były zużyte jak pojechałem na diagnostyke i myslalem ze jak je wymienie to problem sie skonczy...nie powiem bo jest lepiej ale nadal rzuca i na mokrej nawierzchni wlasnie mi sie wydaje ze nawet bardziej.....fakt ze opon nie mam rewelacyjnych ale czy od tego mogłoby rzucac tak??????? moze winne są te tulejki co tam opisują ale gerald napisal ze wymienil je i naDAL czuje ze mu rzuca tył....a stuków zadnych nie mam....
Opublikowano
nie wiem czy ci pomoge w mojej e34 mialem takie objawy wymienilem tulaje ktore lacza wal z karoseria auta i problem znikl wiec moze u ciebie to beda te tulejki w progach pozdro
Opublikowano
Problemem z prowadzeniem E36 może być geometria tylnej osi. Konstruktorzy dali tu (chyba nie bez powodu) spore możliwości bo można ustawić zbieżność i kąt pochylenia koła. I właśnie tu tkwi problem. Nie wszystkie warsztaty podchodzą do tego poważnie. Pomija się centrowanie głowic pomiarowych, urządzenia mające po kilka lat nie kalibrowane od nowości same wprowadzają błędy pomiarowe, pojęcie zbieżności połówkowej jest nieznane niektórym mechanikom. Wyniki pomiaru mogą być bardzo dobre ale parametry rzeczywiste znacznie od nich odbiegają. a tolerancje są niewielkie: zbieżność 2.66 +- 0.66 mm.
Opublikowano
95% tuleje metalowo gumowe(koszt 40zł jedna),2% łożysko tylnego koła(koszt od 60 do 180 zł),3% tuleja stabilizatora ile kosztuje nie wiem.pozdro
Opublikowano
W e 30 miałem to samo woziło mnie nie tylko na dziurach ale i na zakrętach wymieniłem tuleje gumowo metalowe i problem znikł. :hand:

Freude am fahren

http://img481.imageshack.us/img481/483/img0050ek9.jpg

Opublikowano
Moim problemem było zarzucanie tyłu wręcz odpływanie na boki i jakieś stuki w tylnym zawieszeniu lecz bardzo rzadko (bardzo nieprzyjemne uczucie w czasie jazdy) a najbardziej objawiało się na mokrej nawierzchni. Próbowałem rozwiązać wymianą amortyzatorów na nowe z tyłu i nic podkreślam NIC nie pomogło. Oczywiście wymiana opon wyważanie kół też nie przyniosło żadnych efektów. Następnie byłem u kilku diagnostów na trzepakach, którzy twierdzili, że wszystko jest OK dopiero jeden ten ostatni pokazał mi jak zawieszenie pływa na boki i wskazał, które tuleje są do wymiany (był chyba lepszy od poprzedników). Podczas wymiany zobaczyłem te tuleje dosłownie guma osobno i tuleja osobno. Po wymianie niebo a ziemia niesamowita różnica i jaka radość z jazdy. Powodzenia

M-PAKIET

Colour ORIENTBLAU METALLIC

Skórka BEżOWA

8,5 l/100km w mieście

Opublikowano
Widze z tego co piszecie ze to jest częsty problem te tuleje w bmw,bede musial jechac do jakiegos magiga zeby zobaczyl co to dokladnie jest ale skoro mieliscie tak samo to pewnie bedą wlasnie te tuleje...jaki to jest przyblizony koszt wymiany z materialem????? pozdro dzieki za wszelkie info....
Opublikowano
powiem tak,wymieniłem dzisiaj opony i założyłem 195/55/R15 i jest bardzo duza różnica,tyłem już tak nie rzuca jak na poprzednich,a miałem 205/60/R15...teraz rzuca troszke na wiekszych nierównosciach ale nie wiem czy to jest normalne a ja jestem troche juz przewrazliwiony czy moze jeszcze trzeba byloby wymienic tulejki...pozdro