Skocz do zawartości

x53 3.0i prawa półoś przód

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

pękła mi guma na przegubie od strony koła. kup[iłem nową - "se, wymienię".. Rozbrojenie podwozia poszło szybko. niestety, brak kanału zrobił swoje:

1. nie zdemontowałem płyty pod silnikiem

2. nie zdemontowałem zacisku hamulcowego i tarczy hamulcowej  (już zdemontowałem) - bo pomyślałem że nie będzie przeszkadzał

3. "na razie" nie demontowałem amortyzatora 

Mam problem z wyjęciem przegubu wewnętrznego... Oczywiście - ten nieszczęsny oring na końcu półosi.

Szarpnąłem mocniej (pomyślałem że poprzez szarpnięcie wyjdzie) i wyszło - półoś na przegubie wyszła z obudowy...

I teraz pytanie: czy, gdy rozpołowię nową półoś w tym samym miejscu i złożę do starego przegubu (nie widać żadnych rys, uszkodzeń bieżni itp) - będzie chodzić? 

ewentualnie pomysł, jak wyciągnąć ten nieszczęsny przegub. 

IMG_20260205_185932.jpg

Opublikowano
  • Zasłużeni forumowicze

Proste, trzeba go "wyrwać" z gniazda. Jak nie masz takiego narzędzia to jakaś breszka też powinna dać radę. 

Screenshot_20260205_213123_Chrome.thumb.jpg.436a868b31b59d9e83d46e7c4b2a3a41.jpgScreenshot_20260205_213304_Chrome.thumb.jpg.468cf9a75934e47d938b3a0d0f8da6dc.jpg

Opublikowano
  • Zasłużeni forumowicze
17 godzin temu, 520i napisał(a):

ewentualnie pomysł, jak wyciągnąć ten nieszczęsny przegub. 

zawsze wyciągałem 2ma łyżkami, ale trzeba zdjąć osłonę, żeby była dobra dźwignia
pod koniec posiadania zmieniałem już półoś w 90 minut 😄 bez kanału oczywiście 

Samochody które były złe jak były nowe, odradzają się w Polsce jako używane BMW
  • 2 tygodnie później...
Opublikowano
  • Autor

zrobione.

Nie wyciągałem tego elementu. poradziłem sobie w ten sposób że rozmontowałem nową półoś, zmieniłem przegub na oryginalny (nowy przegub pasuje tylko do nowej półosi), złożyłem wszystko do kupy. Działa. Ale (hahahaha) muszę rozebrać to jeszcze raz, bo gdy wkładałem przegub do gniazda, pomyślałem że powinienem zmienić gumę, na starą... Niestety, kobieta mnie zagadała na tyle skutecznie że zapomniałem o tym. Ale wszystko jest ruszone, więc gdy e61 wyjedzie z garażu, to zrobię to jeszcze raz. Na jednym ze zdjęc widać, że opaska układa się prawie płasko na gumie. 

IMG_20260207_121112.jpg

IMG_20260207_123916.jpg