Skocz do zawartości

BMW E84 LCI polift 2013r brak polskiego menu

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Dzien Dobry, jak w tytule. Kupilem BMW X1 E84 2013r aczkolwiek brak jest polskiego menu, widnieja tylko 3 jezyki angielski, francuski i niemiecki. Chcialbym odblokowac/dodac jezyk polski, niestety nie wiem jak to zrobic, moglbym prosic o jakas instrukcje, ewentualnie podanie jaki koszt w serwisie za wgranie. Dane z radia to: 

Multimedia: MX-003.004.031

Telephone: TX-003.004.031

Dzieki z gory za pomoc.

Opublikowano
  • Autor
15 godzin temu, Krzyś111685053072 napisał(a):

Dziękuję, czytałem ten post aczkolwiek z niego nic nie wynika. Nadal brak odpowiedzi jak to zrobić.

Opublikowano

Po prostu trzeba zaczac od sprawdzenia czy soft obejmuje jezyk polski (raczej powinien). Jeśli tak, to kodowanie to góra 10 minut roboty. Ale jesli tego nigdy nie robiłes, biorąc pod uwagę, że w temacie jest napisane, że wystarczy zakodować, a Twoim zdaniem "nic z niego nie wynika", to lepiej znajdź kogoś w okolicy kto Ci to zrobi, bo sam sobie nie poradzisz. 

W skrócie potrzebny kabel K+DCAN i NCS Expert z aktualnymi sp daten. Dopiero z tym mozna podchodzic do kodowania jednostki. Prosta sprawa, ale jako takie pojęcie trzeba mieć. 

Edytowane przez KucaQ

Opublikowano
  • Autor

Dziękuję, myślałem po prostu, że można wgrać jakiś soft np. przez USB. Nie mam pojęcia jak to zrobić ani odpowiedniego sprzętu, więc będzie prościej jak kogoś poszukam w okolicy. Dzięki za podpowiedź.

Opublikowano

Przez USB wgrasz co najwyżej aktualizacje map, ale i tego nie zrobisz bez kodu FSC, więc tak czy siak potrzebujesz kogoś kto Ci to zrobi.

W ASO raczej nie pytaj, bo zapewne cena zwali Cie z nóg. 

Opublikowano
  • Autor
1 godzinę temu, Randall napisał(a):

To da się nawet w bimmercode zrobić (smartfon+wtyczka obd).

Dzwoniłem do dwóch elektromechaników, usłyszałem kwoty od jednego 350zl / drugi 400zl. To normalne ceny ? 

Opublikowano
  • Autor
9 godzin temu, Randall napisał(a):

To da się nawet w bimmercode zrobić (smartfon+wtyczka obd).

Zamówiłem na ali za 100zl, jak mi przyjdzie za tydzień podpowiesz jak to zrobić ? 

Opublikowano
W dniu 6.02.2026 o 17:53, spinel napisał(a):

Zamówiłem na ali za 100zl

Wtyczkę.

A jeszcze do tego licencję Bimmercode. Nie wiem ile teraz, 2 lata temu płaciłem 205zł. 

Opublikowano
  • Autor

Mam już wtyczkę oraz bimmercode @KucaQ@Randall podpowiecie jak to zrobić ? 

Opublikowano

W poradniku który wrzucił Randall z grubsza masz to pokazane. Co prawda poradnik wskazuje kodowanie dla serii F, więc u siebie nie musisz nic zmieniać w KOMBI. Wystarczy w HU - u Ciebie to będzie HU_CIC. 

Jak już sie będziesz bawił to nawet proponuje pousuwać bądź pozmieniać zbędne języki z listy, bo po co Ci jakieś egzotyczne języki na liście. Mój wujas w E84 z 2012 mial angielski, niemiecki, francuski i hiszpański. Language 1 ustaw na polski a pozostałe Language 2, 3 etc.. możesz całkowicie zrobić na nicht_aktiv jeśli chcesz mieć tylko PL. 

Opublikowano
  • Autor

@Randall @KucaQ - Panowie serdecznie dziękuję za pomoc ! Udało się i wszystko działa. Koszt wtyczka 100zl - bimmercode za darmo - 250zl zostało w kieszeni i urządzenie 🙂 Jestem dozgonnie wdzięczny.

PXL_20260211_141949452.jpg