Skocz do zawartości

X1 xdrive28i 2.0pb, n20 co myślicie?

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Koledzy mam pytanie bo planuje kupić x1 z 2014 roku xdrive28i 2.0 benzyna silnik n20 i moje pytanie czy możecie podzielić się waszym doświadczeniem z tym samochodem, jakie mieliście problemy, na co uważać, jakie przebiegi macie?

będę wdzięczny za podzielenie się informacjami. 

Opublikowano
  • Autor

Nie chce diesla bo to dla żony a ona bardzo mało jeździ tylko w koło komina po mieście. Max 8-10 tyś km na rok

Opublikowano
  • Autor

Już miałem diesla to niestety ale te dpfy i kolektory, egry trzeba czyścić często i to problem jak ona jedzie 5 km do pracy i go gasi i spowrotem. Auto niedogrzane. 

Opublikowano

W benzynie z bezpośrednim wtryskiem przy krótkich odcinkach tez Ci się może, nie tyle kolektor, co kanały dolotowe w głowicy zalepią syfem. 

Jak chcesz koniecznie E84 w benzynie, to poszukaj 18i z silnikiem N46. Tylko z tym silnikiem nie będzie xdrive'a. 

• 2 miesiące temu...
Opublikowano

Ja kupiłem pare miesięcy temu X1 E84 28i xDrive 2015 końcówka produkcji. Od 2013 roku jeździłem dieslami BMW n47. Co do silnika to na ten moment żadnych problemów pracuje fajnie i cicho, w końcu żadnego telepania budą klekotu itp itd, kupiłem z przebiegiem lekko powyżej 100 tys teraz już jest 132 tyś, łańcuch rozrządu sprawdzany był jakiś czas temu u fachowców od BMW jak na ten moment wszystko ok, ale serwisy olejowe udokumentowane co 6-8 tys km, więc często i ja obecnie również tak olej wymieniam.

Co do spalania to 10.5 - 12 l według komputera spokojnie bierze tyle albo i więcej, więc całkiem sporo w porównaniu do diesli gdzie taka 1er paliła mi jakieś 7.5 l +- a te 12 l to i 3.0 benzyna pewnie spali, więc trochę żałuje, że nie udało się znaleźć takiej z n55.

Silniki n20 niby problematyczne trzeba uważać na łańcuch rozrządu i pompę, ale największym problemem jest pewnie jak w przypadku większości silników BMW poprzedni właściciel n47 też niby były problematyczne bardzo, a u mnie 0 problemów, ale również robiłem wszystkie serwisy na czas no i oczywiście łańcuch rozrządu.

Co do samego samochodu to świetne auto jak dla mnie, przesiadłem się z f21 - większe wyższe benzyna xdrive zwinne i świetnie się prowadzące, najbardziej się ciesze z przesiadki z diesla na benzynę mimo tego ze spalanie 2 albo i 3 krotne większe.