Skocz do zawartości

Modyfikacja układu wydechowego.

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam, 

Czy ktoś z was orientuje się jak serwis odniesie się do modyfikacji wydechu na poziomie ostatniej puszki przed końcówkami wydechu? Czy wpłynie to w jakiś sposób na gwarancję. Jeśli tak to może wiecie w jaki sposób można wydech zmodyfikować w m340 na 4 końcówki wydechowe, tak żeby nie utracić gwarancji, a poprawić nieco brzmienie. 

Opublikowano
  • Zasłużeni forumowicze

Chodzi utarta opinia że można modyfikować wydech końcowy bez wpływu na gwarancję. Tak też mi powiedzieli w ASO. Nie spodziewaj się jednak że efekt takiej modyfikacji będzie współmierny z wydanymi na taką modyfikację pieniędzmi. Ja też planuję modyfikacje wydechu ale dopiero po gwarancji zaczynając od zmiany down pipe poprzez prawdopodobne usunięcie opf bo to on tłumi dźwięk najbardziej no i sekcję końcową plus do tego program żeby w odpowiednich trybach jazdy było względnie komfortowo a w innych odpowiednio sportowo 😉

IMG_9513.jpg

Opublikowano

Jak miałem M3, to po pewnym czasie robiłem modyfikację wydechu końcowego + wstawienie sportowych katalizatorów. Było znośnie, czyli głośno na sporcie, w miarę cywilizowanie na normalnym trybie. Różnica pomiędzy wydechem fabrycznym a zmodyfikowanym - ogromna. 

Co do gwarancji, to... w salonie, jak kiedyś przy konfigurowaniu 340i rozmawiałem z handlowcem to nie ma problemu, najwyżej straci Pan gwarancję na wydech. Natomiast... jak miałem oddać/sprzedać auto do salonu, i mówiłem o zmodyfikowanym wydechu to nagle był problem, i że to zmienia też parametry mocy, i ogólnie to Panie, gwarancji nie będzie. W praktyce, jak wzięli auto na podnośnik, to wydech zmodyfikowany był tak, że w ogóle ich super mechanicy nic nie zauważyli i nie robili problemów. Przy czym, ta zmiana była niewidoczna prawie. Jak wrzucić do 340i zupełnie inne końcówki to będzie różnie. Przynajmniej z mojego doświadczenia. 

W skrócie: warto, ale upewnij się w salonie, że nie będzie problemu. Bo jak padnie coś grubszego w aucie to zacznie się szukanie. I weź później się z nimi przepychaj. 

Opublikowano

Przy jeżdżeniu na serwisy gwarancyjne żeby zostawić kasę to gwarancję będziesz miał, jak zepsują się pierdoły to będziesz miał, jak padnie silnik to zaczyna się szukanie 

Opublikowano
  • Zasłużeni forumowicze

Bo za serwisy kasa wpada do aso a za naprawy gwarancyjne placi gwarant i ostanio czepiaja sie wszyskiego , jabym nie ryzykował. A to ze ktos , jakis handlowiec cos tam powie to nie ma zadnego znaczenia. Decyduje gwarant. 

Opublikowano

Modyfikacje czy chiptuning zdejmą gwarancję na całość, każdy kto mówi inaczej nie ma z tym doświadczenia.

Dodatkowo ciekawostka odnośnie gwarancji: masz przedłużoną gwarancję. Na miesiąc przed jej końcem psuje ci się skrzynia biegów. Ok wymiana na nową. Teraz po 6 miesiącach użytkowania ta nowa skrzynia się psuje- nie masz już gwarancji na samochód, tym samym na tę skrzynię. Jakbyś zapłacił za naprawę to miałbyś 2 lata gwarancji, a w sytuacji opisanej powyżej sam już płacisz za naprawy.