Skocz do zawartości

BMW F30 nowa mapa

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam. Niedawno kupiłem BMW f30 z 2012 2l benzyna twin power turbo silnik n20b20. Kupiłem je z komisu w Holandii bo tu mieszkam sporo rzeczy miał robionych wszystko w Aso w tym roku serwis skrzyni, olej z filtrem i miska w skrzyni, wtryskiwacze, świece, cewki, pokrywę, oleje, filtr powietrza z K&N zwykły nie stożkowy. Nic nie było pisane o wydechu a jest cały wymieniony i do tego zamykany na klapie, na pilota.

Chce wgrać nową mapę stage 1 ale nie wiem czy już nie jest wgrana można to jakoś sprawdzić ? Mam BimmerCode i BimmerLink na telefonie. Myślę że może być wgrana bo wydech wymieniony + wcześniej miałem e90 2,5l 218 koni i f30 jest znacznie szybsza + od 2lat jest lany olej 10w60??? 

Czy wgranie stage1 ma sens i nie uszkodzi silnika ? Jaki jest realny przyrost mocy oraz niuta? Dodam że z silnikiem wszystko jest okej bardzo dobrze się zbiera spalanie pokazuje 8,3l a głównie po mieście teraz jeżdżę.

Mój znajomy ma f10 z 2012 z tym samym silnikiem i mój chodzi bardziej jak disel a jego nie. Czytałem że to może być spowodowane przez właśnie nową mapę. I ogólnie że te silniki tak czasami tak chodziły że mają taką kulturę pracy.

Opublikowano
4 minuty temu, Marcelfk25 napisał(a):

kupiłem BMW f30 z 2012 2l benzyna twin power turbo silnik n20b20

320i czy 328i? 

5 minut temu, Marcelfk25 napisał(a):

sporo rzeczy miał robionych wszystko w Aso w tym roku serwis skrzyni, olej z filtrem i miska w skrzyni, wtryskiwacze, świece, cewki, pokrywę, oleje, filtr powietrza z K&N zwykły nie stożkowy. Nic nie było pisane o wydechu a jest cały wymieniony i do tego zamykany na klapie, na pilota.

Tyle rzeczy wymienionych, a gdzie podstawa dla tego sinika czyli rozrząd z pompą oleju? 

6 minut temu, Marcelfk25 napisał(a):

od 2lat jest lany olej 10w60???

O losie, a po co taki olej?

6 minut temu, Marcelfk25 napisał(a):

mój chodzi bardziej jak disel a jego nie

Nie wiem, nie znam sie, zarobiony jestem, ale może to właśnie przez ten olej... 😉 Kto leje 10w60 do n20? 

Opublikowano
  • Autor
12 minut temu, KucaQ napisał(a):

320i czy 328i? 

Tyle rzeczy wymienionych, a gdzie podstawa dla tego sinika czyli rozrząd z pompą oleju? 

O losie, a po co taki olej?

Nie wiem, nie znam sie, zarobiony jestem, ale może to właśnie przez ten olej... 😉 Kto leje 10w60 do n20? 

320i

Co do oleju to sam się zastanawiam po co taki olej był lany. Ale już jest 10w-30 zalany bo po zakupie auta wymieniłem oleje itp

silnik jak chodził jak diesel tak po wymienianie oleju dalej tak chodzi. Rozrząd to nie jest bo mechanik miał pół dnia auto i sprawdzał to co istotne.

Opublikowano
1 godzinę temu, Marcelfk25 napisał(a):

Ale już jest 10w-30

Nadal nieodpowiedni olej. 5W30 dla tego silnika, opcjonanie 5W40.

Rozrząd to nie jest bo mechanik miał pół dnia auto i sprawdzał to co istotne.

Ale rozrząd i pompa oleju to słabe punkty tego silnika. To powinien być nr 1 na liście do zrobienia przy pierwszym serwisie po zakupie. 

Opublikowano
  • Zasłużeni forumowicze

Kupiłeś silnik specjalnej troski olej 0lub 5e30.

Ja bym nie chipował tego silnika.

Opublikowano
  • Autor

5w30 przepraszam za wprowadzenie w błąd olej z bmw twin powrót turbo 5w30.

Opublikowano
  • Autor
4 godziny temu, jacekmury1 napisał(a):

Kupiłeś silnik specjalnej troski olej 0lub 5e30.

Ja bym nie chipował tego silnika.

Dlaczego nie ? Z tego co wyczytałem to dobrze znoszą stage 1 no ale nie mam aż tak wielkiego pojęcia o czipowaniu dlatego was pytam panowie 💪 Tak samo ja nie będę katował tego samochodu bo zamierzam już mieć go dłużej, chce mieć więcej mocy bo tej nigdy za wiele a często robię trasy Holandia Polska na urlop więc się przyda.

Opublikowano
  • Zasłużeni forumowicze

Skoro pytasz, dostajesz odpowiedz, to dlaczego kolejny raz pytasz, dlaczego nie? Bo gdzies tam cos slyszales? Nie, bo n20 to po mesku kupa, zostaw kase na naprawy bo na czipsy zabraknie jak kontrolka o cisnieniu oleju sie zapali. 

Opublikowano
  • Autor
8 godzin temu, kkx5 napisał(a):

Skoro pytasz, dostajesz odpowiedz, to dlaczego kolejny raz pytasz, dlaczego nie? Bo gdzies tam cos slyszales? Nie, bo n20 to po mesku kupa, zostaw kase na naprawy bo na czipsy zabraknie jak kontrolka o cisnieniu oleju sie zapali. 

A ty masz o cos ból dupy czy co ? Bo tak to napisałeś. Jak masz takie porady dawać to lepiej zachowaj je dla siebie 🙂 Ale ja Ci i tak odpowiem, pytam po raz kolejny jak to napisałeś dlatego że nie dostałem jednoznacznej odpowiedzi co do tego czy warto. A jeżeli jak to napisałeś zapali się kontorolka niskie ciśnienie oleju i zatrze się silnik to albo kapitalny remont albo swap, ja nie widzę w tym problemu. Pozdrawiam kolego 😉

Opublikowano
  • Zasłużeni forumowicze

Widac wyraznie, nie masz pojecia o czym piszesz i o co pytasz...remont.. wisienka: swap. Ty chlopie nawet nie wiesz jaki olej masz wlany a pytasz o Stage n20. 

Opublikowano
  • Moderatorzy

A ty masz o cos ból dupy czy co ? Bo tak to napisałeś. Jak masz takie porady dawać to lepiej zachowaj je dla siebie 🙂 Ale ja Ci i tak odpowiem, pytam po raz kolejny jak to napisałeś dlatego że nie dostałem jednoznacznej odpowiedzi co do tego czy warto. A jeżeli jak to napisałeś zapali się kontorolka niskie ciśnienie oleju i zatrze się silnik to albo kapitalny remont albo swap, ja nie widzę w tym problemu. Pozdrawiam kolego 😉

Kolega ma język dosadny, ale dobrze Ci pisze dla Twojego dobra i pieniędzy.
n20 chodzi jak diesel i nic z tym nie zrobisz, pali jak smok do tego to silnik specjalnej troski. 

Chill.

kkx bądź dla nowych uprzejmy chociaż w Święta, bo nam użytkownicy uciekną 😔

• 1 miesiąc temu...
Opublikowano

Nie chipuj silnika N20. Mam ten silnik od nowości z przebiegiem ponad 200 000 km w F31. Jeden z najgorszych silników BMW. Wymiana rozrządu w tym silniku to obowiązek po 100 000 km przebiegu. Jak zachipujesz to będziesz musiał wymieniać rozrząd nie po 100 000 km a po 50 000 km. Tylko wówczas czy to ma sens gdy wymiana rozrządu to koszt od 5000 zł wzwyż.