Skocz do zawartości

E39 530i wysokie korekty na jednym banku, odma ?

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Mam bardzo wysokie korekty na jednym banku oraz błędy jak na screenach. Nie mam aktualnych wartości ale chwilowe dochodzą do 20%. Poszukam jeszcze screenow

Znalazłem nieszczelność w pokrywie zaworów, wymieniona na nową. Znalazłem małą nieszczelność na gumie dolotu oraz większą nieszczelność przy odmie. Jeszcze nie wiem dokładnie jak duża bo nie rozbierałem tego.

Oczywiście auto słabo chodzi jest przymulone.

Miałem błąd podgrzewacza drugiej sondy na B2 od dłuższego czasu tym się nie przejmowałem. 

1. Czy sama odma może być przyczyną takich korekt? 

2. Jakiej firmy odmę i przewody kupić? Miałem już febi, Metzger, chińczyka. za febi nie warto tyle płacić 2razy więcejvwg mnie.

Screenshot_20251027-160415~2.png

Screenshot_20251019-205823~2.png

Opublikowano
  • Zasłużeni forumowicze

Albo masz odłączone tylne sondy albo nie żyją, z resztą one nie mają praktycznie żadnego wpływu na moc silnika. Co ubogiej mieszanki na pierwszej sondzie to ona w ogóle zmienia wartości? Ósme wywalił bym całkowicie i raz na zawsze spokój. Oki tank odpada bo pełno syfu i wody, szczególnie na krótkich odcinkach, u siebie przerobiłem ją na wzór w e34 m50, jest teraz jak w większości normalnych samochodów. Potem wrzucę zdjęcia.

Po czterdziestce człowiek ma, trochę z osła, trochę z lwa.
Opublikowano
  • Autor

sprawdzę sondę
jak coś to uważasz że sonda ?  już patrzyłem na nią pod kątem wymiany, jak to się wykręca bo dosyć ciasno jest

Opublikowano
  • Moderatorzy
3 godziny temu, fold napisał(a):

uważasz że sonda ? 

Na kanale "garażowe hobby" jak wyszukasz "korekty paliwowe" jest film, albo dwa, który tłumaczy jak działają korekty długie, krótkie, co jeśli stoją dęba, co się dzieje z sondami, itd. Jak zrozumiesz ten materiał to będziesz w stanie zdiagnozować problem bez wymiany części metodą Macajewa.

Opublikowano
  • Zasłużeni forumowicze

Musisz mieć nasadkę do sondy z takim wycięciem z boku na kabel sondy. Od razu proponuje dorobić kawałek metalowej rurki która dobrze pasuje na nasadkę , żeby ją założyć na dole , bo jak sonda jest mocno zapieczona to można rozerwać albo rozgiąć klucz i będzie się po prostu obracać na sondzie. Co do sondy samej diagnozy sondy, to czy ona w ogóle startuje po odpaleniu na zimnym silniku? Czy cały czas stoi na ubogo? Grzałka pracuje? Najprościej zamienić sondy miejscami i masz odpowiedź, lewe powietrze nie wpływa tylko na jedną sondę, także nie wierzę że tu jest przyczyną. Dodaje fotki co się może stać jak przewody sondy, te w otulinie biegnące do sterownika zjadą na kolektor wydechowy i przeróbkę mojej odmy.

IMG_20250826_175524.jpg

IMG_20250826_175456.jpg

IMG_20250826_175449.jpg

IMG_20250826_175445.jpg

IMG_20250826_175436.jpg

IMG_20250221_152447.jpg

IMG_20250221_152232.jpg

Edytowane przez piotr520

Opublikowano
  • Autor

mam dwa klucze do sond  takie:
image.jpeg.c4a68d60ff8e39e470ff0b0bfe362ef8.jpegimage.jpeg.84489150175736c9113fae4c3cf52333.jpeg

Jak ostatnio się przymierzałem to i tak ciasno było ale spróbuje,poza dolotem powietrza do kabiny nic się nie rozbiera ? 

Jak rozwiązałeś sprawę otworów pod odmie , pytam o te których nie widać. Pod kolektorem będzie jedna i druga z rurki bagnetu 
To co widzę na zdjęcia to pokrywę zaworów połączyłeś z dolotem, Masz trójnik więc mały wężyk idzie w dół ale gdzie? Mniejszy niż to co było oryginalnie. Podoba mi się przejście na gumowe węże bo te plastikowe rurki to są jednorazowe po wygrzaniu na silniku. Rzadko kiedy da się je zdjąć w całości.

Opublikowano
  • Zasłużeni forumowicze

Te 6 otworów po tym tzw grzebieniu mam zaślepione kapslami mosiężnymi, a wejścia w kolektor kapslami dorobionym i z kawałków grubego plastiku. Dziś pewnie wszystko bym dorobił na drukarce z ABS-u. Mały wężyk idzie bezpośrednio do kolektora ssącego. Z tyłu kolektora są wejścia, dostęp jest niestety słaby. 

• 2 tygodnie później...
Opublikowano
  • Autor

Sondy przednie żyją. Skasowałem korekty, po krótkiej jeździe na drugim banku korekta 5.5, chwilę później 7.0. chwilowe korekty nawet 16 na pierwszym banku. Źle to wygląda? sondy przednie były wymieniane parę lat temu. Nie mam obecnie błędów poza druga sonda. 

Na łączniku tłumika za katalizatorem czasem skapuje woda. Bardzo kopci teraz na biało, ale tak chyba jest jak odma nieszczelna, jeszcze jej nie zrobilem

Screenshot_20251220-2114382.thumb.png.cdcce4ac46db135e63d8d7bf6cb65c1b.pngScreenshot_20251220-2110002.thumb.png.7d65293d5380247b6b227ce8c7fb9dcf.png

Opublikowano
  • Autor

Zdjąłem odmę. Dużo dużo wilgoci w środku i trochę masła. To po przegonieniu. Pod korkiem nie było do tej pory masła

2025-12-2023.42.554623725765870922209.jpg

Edytowane przez fold

Opublikowano
  • Moderatorzy

Z tego co pamiętam w moich M54 to jak był problem z odmą, zaślepkami za kolektorem, DISA itp to nie waliło błędami na sondach lambda.

Były błedy o ubogiej mieszance, okazjonalnym wypadaniu zapłonów i dużyckorektach, ale nigdy sondy - czyli od tego bym pewnie zaczął. A wszysko na około pewnie i tak trzeba zrobić, bo jak miałem e39 przawie już 10 lat temu to wszystko w podciśnieniu i okolicach było poparciałe.

Opublikowano
  • Zasłużeni forumowicze

Twój przepływomierz pokazuje jakiś kosmos, chyba że to nie są wolne obroty.

Opublikowano
  • Autor

21 g to podczas jazdy, jechałem i robiłem zrzuty ekranu żeby potem przejrzeć. Sprawdzę ciśnienie paliwa. Jak na to patrzę to na obu bankach jest bardzo ubogi