Skocz do zawartości

e61 i żarówki wstecznego

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Z racji tego, że oryginalne żarówki wstecznego są tragiczne, zamówiłem LEDy z "przodującego serwisu aukcyjnego z azji".

Przyszły, założyłem i zonk....świecą, ale auto uparcie twierdzi że żarówki są przepalone....

W Końcu dziś podłączyłem ISTA i po wczytaniu błędów (oczywiście były tam żarówki wstecznego), dodałem to do naprawy... Przeszedłem całą procedurę "naprawy" (poinformowałem auto, że zarówki zostały wymienione), od tego czasu auto przestało mnie informować o błędach w światłach cofania. Pozostały błędy LEDów w ringach, ale idą już nowe LEDy (takie jakie miałem w e39 i x5 - w srebrnej obudowie, teraz mam w czarnej obudowie z jakimś czarnym pudełkiem które jak poruszam, raz łączy, raz nie łączy) i wymienię te wynalazki które nie łączą. Oczywiście procedurę "naprawy" znowu zafunduję e61

Opublikowano
  • Autor

jak wykodować (krok po kroku) sprawdzanie żarówek przez auto? Dziś mu się znowu przypomniałem że trzeba sobie "popikać" bo żarówki przepalone....a świecą...

Czy w ISTA jest taka funkcja aby wyłączyć sprawdzanie?

Wiem że wykodować sprawdzanie muszę NCSdummy...ale jak?

Edytowane przez 520i

Opublikowano
  • Zasłużeni forumowicze

Te wpisy musisz zmienić z aktiv na niht aktiv, które to już zależy która żarówka ci wali błędem. Pamiętaj że musisz zmienić i kalt i warm dla odpowiedniej żarówki bo bedzie dalej waliło błędem.

Screenshot_20251130_203410_Chrome.thumb.jpg.a97ed786025a58ad664ebf60925a6519.jpgScreenshot_20251130_203358_Chrome.thumb.jpg.41c2eb62af4052e31dc60f90660190ef.jpg

Opublikowano
  • Autor

wie że muszę zmienić kalt i hot...

chodzi mi o to: opal en i ten program,połącz się z tym modułem, wgraj go do programu ... pozmieniaj te parametry, zapisz i wgraj go "tym" programem do auta....

Zmienić parametry muszę NCS Dummy. Ale połączyć się jakim programem, do jakiego modułu?

Opublikowano
  • Zasłużeni forumowicze

NCS Expert to program

Poniżej opis kodowania z forum.do zakodowania jest moduł LM lub LM2.

Opublikowano
  • Autor

dzięki za opis. Zgrałem plik z auta na komputer. Wgrałem do NCSdummy, ale nie mogę go edytować - brakuje w nim kwadracików do odznaczania opcji. Za to pusty plik MAN, mogę edytować. Co robię źle?

Opublikowano

Poza wgraniem piku TRC musisz też wybrac odpowiedni moduł do którego nalezy plik TRC. Wówczas NCS Dummy zweryfikuje poprawność i wtedy kwadraciki i mozliwość edycji Ci się pojawią. 

Opublikowano
  • Autor

po wgraniu pliku, NCSDummy zgłasza mi:

"[E] 16:23:49  An error occurred while reading "C:\NCSEXPER\WORK\FSW_PSW.TRC": Unresolved function keyword "HELL_OFFSET_DEFAULT". Make sure chassis and module match those of the trace file."

jak klikam w wybór modułu (pole po lewej stronie gadzetu FILTER), i tak to nic nie zmienia. Mogę edytować pusty plik MAN....

Opublikowano
  • Autor

jak na razie, poradziłem sobie tak: wymieniłem ringi na prawdziwe CANBUS....

Po odpaleniu auta - ringi nie wyrzucają błędu i co najdziwniejsze, LEDy wstecznego też nie zgłaszają problemów.....

Ale i tak chcę wykodować sprawdzanie tych LEDów za pomocą NCSDummy

Opublikowano
16 godzin temu, 520i napisał(a):

Make sure chassis and module match those of the trace file.

Masz wybrane złe nadwozie lub moduł z którego pik TRC pochodzi. Wybierz plik TRC, a następnie "Filter module by Trace file". NCS Dummy sam wybierze odpowiedni moduł. 

Opublikowano
  • Zasłużeni forumowicze
W dniu 4.12.2025 o 15:29, 520i napisał(a):

po wgraniu pliku, NCSDummy zgłasza mi:

"[E] 16:23:49  An error occurred while reading "C:\NCSEXPER\WORK\FSW_PSW.TRC": Unresolved function keyword "HELL_OFFSET_DEFAULT". Make sure chassis and module match those of the trace file."

jak klikam w wybór modułu (pole po lewej stronie gadzetu FILTER), i tak to nic nie zmienia. Mogę edytować pusty plik MAN....

Na fotkach masz zaznaczone które dane muszą być wybrane w ncs dummy inaczej nic nie zadziała/nie zmienisz żadnych ustawień. Po zgraniu pliku trc zapamiętaj co pokazuje ncs expert (zaznaczyłem na fotce nr1) i taki sam moduł musisz wybrać z listy w ncs dummy (zaznaczyłem na fotce nr2). Wtedy będzie można pozmieniać ustawienia w wsadu modułu.

Edit.

Fotki poglądowe z neta to dane modułu są inne ale muszą być takie same.

Screenshot_20251206_223951_Chrome.thumb.jpg.f04ded98ab0aed3f693d36e77c568bee.jpgScreenshot_20251206_223039_Chrome.thumb.jpg.454ef04d698365bcc64648ecbca252d0.jpg

Edytowane przez Krzyś111685053072

Opublikowano
W dniu 6.12.2025 o 23:48, Krzyś111685053072 napisał(a):

i taki sam moduł musisz wybrać z listy w ncs dummy

No tylko po co ma wybierac ręcznie, skoro opcja "Filter by trace file" sama mu znajdzie i wybierze odpowiedni moduł? 

Nawet na screenie który wrzucasz widac, że modul był wyfiltrowany poprzez plik TRC. 

Skoro korzysta z Dummy, to niech sobie ułatwia mozliwie jak się da, a nie utrudnia. Sam swego czasu wybierałem moduły ręcznie, ale opcja filtrowania jest po prostu szybsza i bardziej skuteczna. 

Opublikowano
  • Autor

kolejne podejście. Dalej NCDummy uparcie twierdzi że nie zna tego pliku. Po użyciu opcji Trace File  to samo. Po wskazaniu go ręcznie - to samo.

Ale gdy wgram pusty plik MAN - mogę kodować do woli....

IMG_20251209_174521.jpg

IMG_20251209_174536.jpg

IMG_20251209_174603.jpg

Opublikowano

A generujesz w ogóle plik TRC? Bo wg screena Ty tylko wybrałes moduł który chcesz modyfikować.

Kliknij F2 Change Job, zmień na CODIERATEN_LESEN i nastepnie F3 Execute Job. Wtedy wygenerujesz plik TRC. 

Opublikowano
  • Autor
18 godzin temu, KucaQ napisał(a):

A generujesz w ogóle plik TRC?

w katalogu c:\NCSEXPER\WORK\FSW_PSW.TRC i ma 198,1 k. Plik MAN w tym samym katalogu ma 0 bajtów.

Jest jeszcze plik który nazywa się: fa.TRC i ma 193 k

Opublikowano

Jesli zrobisz jak napisałem F2 zmienisz na CODIERATEN_LESEN, a następnie F3 Execute Job, to po chwili powinienes miec w zaznaczonym miejscu napis "Coding ended" co oznacza, że plik TRC został prawidłowo wygenerowany. Czasem (przynajmniej ja tak miewam) wywali Coding faulty, ale daję jeszcze raz F3 i zazwyczaj za drugim razem już jest ok.

Wielkośc pliku nic nikomu nie powie, bo u każdego ten plik będzie miał inną wagę. 

image.png.6963da002ddae68705259eebac7c9908.png

Potem oczywiście standardowo zmiany kodowań w Dummy, generujesz plik MAN, w NCS Expert F2 zmieniasz na SG_CODIEREN i znów F3 Execute Job. 

Opublikowano
  • Autor

udało się. NCSDummy widzi ten plik do edycji. Poprzednio, nie używałem F2 i F3. Teraz jest już ok. Trochę skomplikowany ten program do zczytywania....

Jak teraz pozmieniam opcje, to zapisuję ten plik (zmieniony) jako .MAN? I wtedy wgrać go do auta?

Opublikowano
  • Zasłużeni forumowicze
3 godziny temu, 520i napisał(a):

Jak teraz pozmieniam opcje, to zapisuję ten plik (zmieniony) jako .MAN? I wtedy wgrać go do auta?

Tak.

Opublikowano
15 godzin temu, 520i napisał(a):

Tak, tak jak napisałem 🙂

17 godzin temu, KucaQ napisał(a):

Potem oczywiście standardowo zmiany kodowań w Dummy, generujesz plik MAN, w NCS Expert F2 zmieniasz na SG_CODIEREN i znów F3 Execute Job.