Skocz do zawartości

CCC to NBT NEXT

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

dzień dobry, czy ktoś wie kto, lub gdzie może mi ogarnąć wymianę mojego leciwego CCC na NBT Next?

Jesli w PL nie ma takich osób to rozważę nawet najbliższa okolicę

.

Opublikowano
  • Zasłużeni forumowicze

Żeby zamontować NBT do serii Exx konieczny jest specjalny emulator, który podłącza się między radio, a instalację auta

Opublikowano
  • Autor

domyślam się, że sama wymiana nic nie wniesie 🙂 pytanie tylko czy i gdzie takie coś można ogarnąć. Potrzebuje BT / zestaw głośnomówiący i możliwość sterowania muzyką z telefonu bez kombinowania z jakimiś donglami USB..., kusi mnie też Carplay ale nie przekonuje wymiana ekranu na jakieś chińskie wynalazki.
Stara navi juz nie jest aktualizowana mogłbym też korzystać z Apple / google maps na ekranie w samochodzie.

.

Opublikowano

Montaż NBT w E9x to kupa roboty i jeszcze więcej pieniędzy. Sam sie swego czasu interesowałem tematem, potrzebny emulator NBT do serii E, cały zestaw jednostki NBT (i to najlepiej EVO, bo szkoda zachodu na coś niżej) to trzeba liczyć 4-5k. Ok 3k sama jednostka z ekranem i drive, emulator w okolicy 1,5k. Czy warto? Może i tak, mam NBT EVO ID6 w F30 i jest świetnym systemem. Czy sie opłaca? To już w zależności od zasobności portfela. 

Skoro nie chcesz "chińskiego wynalazku", które w tych czasach są już wysokiej jakości (sam mam Linuxa z Junsuna i korzystam z Carplay) to możesz pomyśleć o boxie carplay do CCC. 

Opublikowano
  • Zasłużeni forumowicze

Ja mam w swojej Alpinie nbt, 10tys to bedzie za malo, a robilem to sam, o evo to raczej mozna zapomniec, emulator nie obluguje evo, bynajmniej tak bylo 4ry lata temu. Nie ma to zadnego sensu, tylko chinczyk. 

Opublikowano
8 minut temu, kkx5 napisał(a):

emulator nie obluguje evo, bynajmniej tak bylo 4ry lata temu

Emulator do którego wrzuciłem link podobno EVO obsługuje. 

image.png.865ed8871ec23147c854bc7ba99e8202.png

Opublikowano
  • Zasłużeni forumowicze

Czyli cos sie ruszylo, ja mam z polskiego rynku, ale... Jest jeszcze jeden problem, atm adapter, nie wiem czy jest evo z gps wbudowanym. No temat jest bez sensu ogolnie. Ja zalozylem bo mialem za darmo oraz chcialem oem w aucie miec. Wiesz, na zlotach wow, nbt w e90... Tylko po to. 

Opublikowano

NBT w E90 robi szał z pewnością, ale patrząc nawet zdrowo-rozsądkowo nikt za to nie dopłaci przy późniejszej odsprzedaży auta. Jak dla Ciebie, który ma pojęcie, graty i cheć pobawienia się z tym to jak najbardziej, ale dla szarego Kowalskiego uważam, że temat totalnie nieopłacalny. 

35 minut temu, kkx5 napisał(a):

Jest jeszcze jeden problem, atm adapter, nie wiem czy jest evo z gps wbudowanym.

Na to z tego co widzę też mają rozwiązanie. Nawet z dodatkowym rabatem przy zakupie zestawu 😉

image.png.b15d8a2ed9b55947feaa830ee1e930b6.png

Ale to nadal nie zmienia faktu, że prawie 1,5kPLN za emulator, do tego 1,3kPLN za adapter ATM to już spora kwota dla przeciętnego posiadacza E9x, a gdzie tu reszta gratów. To już trzeba mieć zajawke, bo za cenę samego emulatora można mieć już bardzo przyzwoitego Androida 8/256, a za połowę tej ceny Linuxa bądź boxa Carplay/AndroidAuto.