Skocz do zawartości

E60 z silnikiem M54 - Dyskusja i pytania

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Grupowicze, przychodzę z tematem do luźnej dyskusji na temat E60 z motorem M54. Z racji, że miałem dwie E60, a nie mogę znaleźć E46 w fajnym stanie to pomyślałem o powrocie do tego modelu, lecz tym razem z motorem M54, najlepiej 3 litrowym już w gazie i w manualnej skrzyni. Tutaj chciałbym podpytać użytkowników takiego motoru jak i ludzi którzy mieli z nim styczność.

Jakie są nerwalgiczne punkty tego motoru? Poza poborem oleju, który jest wadą konstrukcyjną.

Jakie przebiegi wytrzymuje ten motor? 

Ile trzeba mniej więcej położyć za E60 z tym motorem aby był przyzwoity stan?

Czy osoby, które miały ten motor kupiłyby go drugi raz?

Zapraszam do dyskusji 🙂

Ex BMW:

Nr. 1: BMW E60 525D 177KM WBANC51020B134888 - Rozbita i sprzedana

Nr. 2: BMW E60 525D WBANC51080B130215 177KM -> 221KM + xHP Stage 3 - Sprzedana

Nr. 3: BMW E46 2.0D 150KM WBAAP71010PP06471 - Sprzedana

Aktualnie:

BMW E83 2.0D 150KM WBAPB11080WE00463

Opublikowano
  • Moderatorzy

Miałem 2x e39 z tymi silnikami.

M54 b30 - żarł 1l oleju na tysiąc - po roku się go pozbyłem

M54 b25 - nie brał nic, może trochę mniej mocy, ale brak obaw o ten olej

Co do gazu - zależy kto, jak zamontował i jak skalibrował. Swoją 3 litrówkę oddałem po zakupie do mojego gaziarza to za głowę się złapał, ale poprawił wszystkie połączenia, skrócił wężyki dolotowe, wymienił filtry (które były całkiem zawalone) skalibrował od nowa - to zaczeło to chodzić. Ale samo to już wskazywało, że ktoś miał w d... serwisy.

e61 kupiłem z M57b30, bo nie chciało mi się pałować z gazem, potencjalny problemami z olejem, czy już w nowszych wersjach z szeregiem innych problemów.

Ile trzeba włożyć po zakupie - zależy w jakim stanie kupisz - może nic, może trochę, a może i kilka razy więcej niż cena zakupu, dlatego sprawdzenie przed zakupem konkretnego modelu najlepiej jak to możliwe i oszacowanie kosztów to podstawa.

Opublikowano
  • Autor

Czyli warto taki egzemplarz po zakupie oddać na kontrolę do gazownika, a pobór oleju to loteria tak w sumie.

W dniu 17.10.2025 o 11:32, madseason napisał(a):

Miałem 2x e39 z tymi silnikami.

M54 b30 - żarł 1l oleju na tysiąc - po roku się go pozbyłem

M54 b25 - nie brał nic, może trochę mniej mocy, ale brak obaw o ten olej

Co do gazu - zależy kto, jak zamontował i jak skalibrował. Swoją 3 litrówkę oddałem po zakupie do mojego gaziarza to za głowę się złapał, ale poprawił wszystkie połączenia, skrócił wężyki dolotowe, wymienił filtry (które były całkiem zawalone) skalibrował od nowa - to zaczeło to chodzić. Ale samo to już wskazywało, że ktoś miał w d... serwisy.

e61 kupiłem z M57b30, bo nie chciało mi się pałować z gazem, potencjalny problemami z olejem, czy już w nowszych wersjach z szeregiem innych problemów.

Ile trzeba włożyć po zakupie - zależy w jakim stanie kupisz - może nic, może trochę, a może i kilka razy więcej niż cena zakupu, dlatego sprawdzenie przed zakupem konkretnego modelu najlepiej jak to możliwe i oszacowanie kosztów to podstawa.

Z racji, że miałeś diesla i benzynę, koszt utrzymania jest podobny?

Ex BMW:

Nr. 1: BMW E60 525D 177KM WBANC51020B134888 - Rozbita i sprzedana

Nr. 2: BMW E60 525D WBANC51080B130215 177KM -> 221KM + xHP Stage 3 - Sprzedana

Nr. 3: BMW E46 2.0D 150KM WBAAP71010PP06471 - Sprzedana

Aktualnie:

BMW E83 2.0D 150KM WBAPB11080WE00463

Opublikowano
  • Moderatorzy
34 minuty temu, Aaronier0O napisał(a):

Czyli warto taki egzemplarz po zakupie oddać na kontrolę do gazownika, a pobór oleju to loteria tak w sumie.

Z racji, że miałeś diesla i benzynę, koszt utrzymania jest podobny?

Gaz lepiej na ile się da sprawdzić przed, dokumenty, kiedy zainstalowany, jak instalacja wygląda, kiedy serwisowana i czy są na to FV. Spytać jak jest ustawiony, no podstawowe rzeczy. Jak ktoś odpowie "nie wiem" to nie decydowałbym się pewnie. Źle ustawiony gaz to wypalone zawory i silnik na śmietnik, tym bardziej w połaczeniu dużym nalotem i poborem oleju.

W dizlu, szczególnie M57 ciężko coś schrzanić, turbo może być do regeneracji, odma do wymiany itp. Problemów z braniem oleju jak wszystko sprawne nie powinno być.

Koszt utrzymania to co dla Ciebie? Ilość paliwa czy gazu? Jak jedziesz po mieście albo autostradzie około 160 to gazu sporo pójdzie, 18 to norma jak się ma ciężką nogę. W dizlu około 10. A porównanie jazdy 90 do 150 to nie jest tak jak w gazie x2, a plus 1 czy 2 litry.

Utzymanie to też zawias, opony, hamulce itp - tu raczej różnicy nie będzie. 

Jak chcesz coś na codzienne dojazdy po kilka czy kilkanaście km, to zdecydowanie kupić coś innego typu honda czy toyota. Jak latasz po autostradzie często to pewnie dizel, gaz trzeba tankować co 300km, dizla co 700.

W Warszawie żona miała honde jazz, ja e39, to po mieście wolałem jazzem latać, bo lekkie zwrotne i zero problemów z parkowaniem, natomiast w trasę to się zupełnie nie nadaje. 

6 rzędowa benzyna na pewno lepiej brzmi jak się odpali i na jałowych obrotach i fajniej się wkręca, ale jak już się jedzie, to czy benzyna czy dizel znaczenia nie ma praktycznie. Gaz dla mnei w tym momencie to zbędna rzecz, bo za dużo z tym zachodu, trzeba serwisować, kalibrować i co chwila tankować. Dizel pod tym względem wygoda. No i w dizlu nie ma ograniczenia z miejscem w bagażniku. 

Wszystko ma plusy i minusy.