Skocz do zawartości

BMW E60 - przed lift - problem z bluetooth, radiem

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam wszystkich forumowiczów. Mam problem z radiem w E60 2004 rok w. Business, a mianowicie od jakiegoś czasu zaczęło świrować tak, że cały główny wyświetlacz się wyłączał (tak jakby było jakieś spięcie), gubiło na jakiś czas fale mimo, że radio było włączone itp. Postanowiłem odłączyć moduł bluetooth i wszystko wróciło do normy (dodam, że wcześniej bluetooth nie działał, nie łączył się). Postanowiłem zakupić taki sam moduł o tych samych parametrach, aby podłożyć i dalej to samo. Może kilka dni było w porządku ale dalej te same objawy. Po odłączeniu wtyczki zasilania i tej w której świeci czerwona wiązka. Zauważyłem też, że w tym kabelku świeci jedna czerwona wiązka, a widzę, że mogłyby świecić dwie. Może miał ktoś podobny problem z radiem, bluetoothem?

Fajnie jakby ktoś się podzielił :)

Opublikowano
  • Zasłużeni forumowicze

Wygląda to na usterkę komunikacji po światłowodzie, najczęściej jest to właśnie moduł MULF. To że świeci tylko jeden światłowód to tak ma być bo drugim moduł wysyła sygnał do pozostałych i po odpięciu wtyczki z modułu nie będzie na nim światła.

Opublikowano

Kup sobie pętlę światłowódu BMW, wypnij mulfa wepnij pętlę i po problemie.

Opublikowano
  • Autor

Odpięcie wtyczki zasilania - tej dużej pomaga w całości. Brak zakłóceń, brak gaśnięcia wyświetlacza. Dziwne jest to, że kupując drugo moduł dzieje się to samo 😕

Opublikowano

Dlaczego dziwne ?. Kupujesz taki sam 20 letni moduł jak miałeś. Dlaczego ten co kupujesz ma być sprawny ?. Mulfy i elektronika 20 lat temu to jeden wielki test na którym się uczyli i z czasem to ulepszali i modyfikowali. Audio i mulfy czyli cały ten światłowód w E60 to są bardzo dobre urządzenia dla serwisantów. Dobrze z tego obecnie żyją. Moje CCC już dwa razy w naprawie przez 10 lat bo to akurat musi być sprawne. Resztę android załatwia.

Opublikowano
  • Moderatorzy
W dniu 11.10.2025 o 05:41, karambek napisał(a):

Odpięcie wtyczki zasilania - tej dużej pomaga w całości. Brak zakłóceń, brak gaśnięcia wyświetlacza. Dziwne jest to, że kupując drugo moduł dzieje się to samo 😕

Nie ma znaczenia ile zapłacisz. Chyba, że ktoś sprzedaje faktycznie po regeneracji. To są 20-letnie konstrukcje i prędzej czy później to paść po prostu musi, z tego co wiem to już wtedy cyny bezołowiowej używali, a ta poddaje się pod wibracjami i cyklami nagrzewania, to że wytrzymało AŻ 20 lat to naprawdę podziwiam, bo miałem na przestrzeni lat kilka porządnych domowych wzmacniaczy audio, które po 3 czy 5 latach już padały z powodu zimnych lutów.

W mojej jak mi BT zaczął świrować to odłączyłem ten moduł w bagażniku i używałem do muzyki BT wpiętego po AUX. A jak navi zaczęło świrować to standardowo z restartami - zimne luty na płycie - za 600pln profesjonalnie przelutowane i działało bez problemu.

Opublikowano

W mulfach przynajmniej 1 bo późniejszych mulf2 z usb nie znam, problemem były grzejące się układy. W moim wywierciłem w obudowie otwory i naklejałem radiatory na układy. Jest gdzieś to na forum opisane i nawet fotę wrzuciłem. To działało u mnie parę lat i ostatecznie padł całkiem. Wypiąłem wtyczki, założyłem pętlę na światłowód, wleciał android i jest spokój poza uwalonym CCC drugi raz z rok temu. Co by nie napisać 20 lat to kawał czasu i elektronika będzie świrowała. Kupowanie 20 letnich modułów i wiara że będzie OK jest bardzo naiwnym posunięciem. Osobiście uważam (to moje zdanie z którym nie ma potrzeby się zgadzać), że jak się ma pewne wypasione E60, to lepiej i taniej łatać tą starą elektronikę i jeździć pancernym M57N niż wymieniać silniki po 250.000.

• 2 tygodnie później...
Opublikowano
  • Autor

Po 

W dniu 10.10.2025 o 11:19, darek63 napisał(a):

Kup sobie pętlę światłowódu BMW, wypnij mulfa wepnij pętlę i po problemie.

Niestety zakupiona pętla nic nie dała. Podłączając ją powoduje brak odtwarzania CD. Wcześniejsza podmiana na ten sam seryjny oryginalny moduł również nie przyniosło rezultatu. Pomaga tylko odłączenie dużej białej wtyczki, czyli zasilania. Może ma ktoś pomysł? 

Opublikowano

Rzadko zaglądam ale odpowiem. Zadaniem pętli światłowodu nie jest naprawa uwalonego mulfa. Pętla ma za zadanie pominąć, go aby reszta światłowodu działała prawidłowo i był ciąg. Jak mulf jest uwalony i sieje, to wpięta wtyczka powoduje zawiechy. Dlatego się go odłącza, zapina pętlę na światłowód i tak go pomija. Nie ma mulfa nie ma problemu. Większość z problemami mulfa, ma wsadzone Androidy i zapomniała dawno o tym wadliwym wynalazku.

• 3 tygodnie później...
Opublikowano
  • Autor

Witajcie,

Dzisiaj ponownie podpiąłem nowego drugiego już mulfa, zmieniłem zmieniarkę na inną - wszystko w używanym oryginalne BMW.

Problem jak był tak dalej jest - radio się wyłącza/przerywa/ nawet zanika głos niezapiętego pasa w trakcie jazdy. Jedynym sposobem uniknięcia sytuacji jest odłączenie białe wtyczki od mulfa - nic poza tym. Może ktoś coś doradzi gdzie jest błąd?