Skocz do zawartości

BMW M8 z USA w Europie

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam,

Czy są na forum posiadacze BMW M8 Competition z USA, którzy użytkują je w Europie? Zastanawiam się nad importem lub zakupem tutaj na miejscu takiego auta, lecz słyszałem od pewnej osoby, że w takim aucie z USA mogą nie działać np. niektóre funkcje connected drive itd. i raczej on odradzał kupno z USA. Sam dzwon nie jest mi straszny bo aktualnie mam auto F36 z USA i jeżeli jest po lekkim dzwonie, odpowiednio naprawione to nie ma żadnych problemów.

Czy mógłby się ktoś wypowiedzieć, kto orientuje się nieco w temacie? Jeżeli nie posiadacz M8 to moze posiadacz M5 z USA, systemy, elektronika itd generalnie będą te same.

Z góry dziękuję.

Opublikowano

Zależy od rocznika, te które mają stary ATM nie będą mogły się połączyć z ConnectedDrive. Te z ATM2 mają już możliwość roamingu i wtedy samochód połączy się z ConnectedDrive. Natomiast podpięcie z aplikacją będzie możliwe tylko jak przepniesz lokalizację telefonu na USA (jak masz subskrypcje w urządzeniach Apple to je anuluje, jest to dosyć problematyczne) lub jak pobierzesz .apk z aplikacją z rynku USA, bo są różne.

Opublikowano
  • Autor

Rocznik 2021 np mam taką na oku.

Opublikowano
  • Zasłużeni forumowicze

Zadzwoń do firm które na codzień zajmują się profesjonalnie konwersją aut z usa i uzyskaj sprawdzoną informację. @AiNoCorrida chcesz odpowiedzieć o swoich doświadczeniach?

Opublikowano
  • Zasłużeni forumowicze

Jak to cenowo wychodzi z USA? Pytam bo u nas na rynku, wydaje mi sie, ze sa bardzo atrakcyjne oferty używanych M8 polskiego pochodzenia.

Opublikowano
W dniu 1.10.2025 o 15:26, Sliskiwonsz napisał(a):

Witam,

Czy są na forum posiadacze BMW M8 Competition z USA, którzy użytkują je w Europie? Zastanawiam się nad importem lub zakupem tutaj na miejscu takiego auta, lecz słyszałem od pewnej osoby, że w takim aucie z USA mogą nie działać np. niektóre funkcje connected drive itd. i raczej on odradzał kupno z USA. Sam dzwon nie jest mi straszny bo aktualnie mam auto F36 z USA i jeżeli jest po lekkim dzwonie, odpowiednio naprawione to nie ma żadnych problemów.

Czy mógłby się ktoś wypowiedzieć, kto orientuje się nieco w temacie? Jeżeli nie posiadacz M8 to moze posiadacz M5 z USA, systemy, elektronika itd generalnie będą te same.

Z góry dziękuję.

W dniu 2.10.2025 o 09:43, Plexi36 napisał(a):

Zależy od rocznika, te które mają stary ATM nie będą mogły się połączyć z ConnectedDrive. Te z ATM2 mają już możliwość roamingu i wtedy samochód połączy się z ConnectedDrive. Natomiast podpięcie z aplikacją będzie możliwe tylko jak przepniesz lokalizację telefonu na USA (jak masz subskrypcje w urządzeniach Apple to je anuluje, jest to dosyć problematyczne) lub jak pobierzesz .apk z aplikacją z rynku USA, bo są różne.

Hmm no właśnie jedyna rzecz która może Ci nie działać to internet 

u mnie w g05  2019 był atm wymieniany na  w usa na gwarancji po zalaniu 

niestety żadne próby nie przyniosły rezultatu w postaci działającego internetu

kupiłem nawet atm 01 europejski magicy próbowali przelutować e-sim z atm usa do eu i u mnie nie zadziałało

działa 9/10 przypadków jak się okazało bo dla pewności robili to w innych samochodach na placu i o dziwo działało

to tez zależy od kosztów jakie chcesz zapłacić za aplikacje i internet w poznaniu jest firma która zrobi to za 5k

prawda jest taka już podczas konwersacji mi powiedzieli internet będzie działał bądź nie to loteria niestety 

Edytowane przez AiNoCorrida

• 2 tygodnie później...
Opublikowano
W dniu 6.10.2025 o 14:28, AiNoCorrida napisał(a):

Hmm no właśnie jedyna rzecz która może Ci nie działać to internet 

u mnie w g05  2019 był atm wymieniany na  w usa na gwarancji po zalaniu 

niestety żadne próby nie przyniosły rezultatu w postaci działającego internetu

kupiłem nawet atm 01 europejski magicy próbowali przelutować e-sim z atm usa do eu i u mnie nie zadziałało

działa 9/10 przypadków jak się okazało bo dla pewności robili to w innych samochodach na placu i o dziwo działało

to tez zależy od kosztów jakie chcesz zapłacić za aplikacje i internet w poznaniu jest firma która zrobi to za 5k

prawda jest taka już podczas konwersacji mi powiedzieli internet będzie działał bądź nie to loteria niestety 

Bo nie da się przenieść ATM, to może tylko BMW zrobić - czego oczywiście nie robią, próbowałem, nic się nie da zrobić. Nawet jak się zamówi ATM z wersji EU to nie zostanie sprzedany bo jest automatycznie dopisywany pod VIN - a numer ATM z US jest inny niż ten z EU. Próbowałem nawet rozmawiać o wymianie tego w ASO i kodowaniu, ale to wydatek rzędu ponad 4000 zł i infolinia ConnectedDrive mnie poinformowała, że i tak auto nie zostanie przepisane na rynek europejski. Więc kompletnie odpuściłem.

ATM w wersji sprzed 2019 roku bodaj (przynajmniej w G12 preLCI) nie ma W OGÓLE możliwości roamingu US-EU. W autach z ID7 siedzi ATM2, który taką opcję posiada i roaming w autach z US normalnie działa, jedyny problem to połączenie z aplikacją, bo należy posiadać appkę z amerykańskiego App Store/Play Store.