Skocz do zawartości

Opony z gwiazdka - przepisy, dokumenty

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
  • Zasłużeni forumowicze

Sluchajcie potrzebuje jais przepis , dokument mowiacy o tym ze przy wymianie opon homologowanych w xdrive zawsze trzeba wymienic 4 opony ze wzgledu naroznice w obwodzie opon oraz mogace pozniej powstac uszkodzenia mechanizmu roznicowego.  Reklamuje opony i prawdopodobnie reklamacja zostanie uznana ale rozlecialy sie tylko 2 sztuki , wiadomo ze kupilem 4 nowe. Rozmowy sa idiotyczne duzy koncern ktory produkuje opony homologowane dla bmw nie bardzo chce przyswoic taka wiedze ze w tym przypadku powinni wymienic komplet. Mowia tylko ze prawo ich do tego nie zobowiazuje.  Prosze o podeslanie jakichs zalecen technicznych , dokumentu itp ktory moglbym im przeslac. 

Opublikowano
  • Zasłużeni forumowicze

Zawsze? Mi kiedyś doradca w ASO przesłał informację:

Cytat

Tolerancja limitu bieżnika między osiami jak i stronami to 2mm.

Poproś ASO o oficjalne stanowisko i użyj go w reklamacji, chociaż i tak nie masz pewności że to uznają.

Poszukaj w google :

36 12 Tyres ... Notes and specifications for tyre / wheel exchange

Cytat

Additionally for all-wheel drive vehicles:

• The tyre size, manufacturer and tyre tread must be identical on all wheels; different tyre sizes between front and rear axles are only permissible if mixed tyres are fitted.
  • The tyre tread difference between tyres in all wheel positions must not exceed 2 mm (normal quality of the wheel control systems and wheel alignment requirement)

Edytowane przez M4R10

Opublikowano

Przepisu nie znajdziesz, bo takiego nie ma. Kiedyś, co prawda nie reklamacja, a szkoda - rozwaliłem jedną oponę na łódzkich drogach. Walczyłem z ubezpieczalnią by wówczas zapłacili za dwie (E46 RWD), nawet oficjalne stanowisko PZPO czy ADAC było niewystarczające. 

Za 2 opony zapłacili mi tylko w innej sytuacji, gdy opony, które miałem na aucie nie były już produkowane ani dostępne, więc zapłacili za 2 opony na oś.

Choć wiadomo, że TU a producent to 2 inne światy, ale podejście zapewne mają podobne - "Nie ma przepisu więc nic nam nie zrobisz.". Choć rzeczywiście, podobnie jak i Ciebie dziwi mnie, że produkują opony homologowane dla BMW i mają takie podejście... 

Opublikowano

Ja trochę ich rozumiem, skoro tylko dwie opony są nie teges to czemu mieliby bulić za cztery. Tak jakby ktokolwiek z nas sprzedał komuś cztery sztuki jakiegoś towaru, dwie były wadliwe a on chciał nowe wszystkie cztery bez zwrotu dwóch dobrych. No trudno, dwie trzeba sobie kupić samemu i dwie pozostałe sprzedać, albo sprzedać dwie nowe, a dokupić dwie używane z takim samym bieżnikiem. Ale wiadomo, wielkiej firmie nic się nie stanie jak dorzucą dwie sztuki gratis nam małym żuczkom, stać ich. Kręć Małysza! Wyślij jakieś bajerowe przedsądowe pismo napisane przez ChataGPT! Niech widzą że zadarli z niewłaściwym człowiekiem i w poniedziałek masz cztery oponki kurierem priorytet! 😋
comment_5n5dwLXTNLrPfRFBmilz9RBZfcYqAoWi.gif.4615f0c42c81f3d96431f227267d332f.gif

Opublikowano
  • Autor
  • Zasłużeni forumowicze

Nie rozumiesz. To fakt. Nie szkodzi. 

Opublikowano

Jakie to opony? Podziel się informacją. To lepsze niż testy z gazet.

Jeśli x drive to powinni 4 szt. Wymienić.  Ostatecznie -  biegły i do sądu. W tisie jest instrukcja 2mm itd więc Bmw powinno jakiś świstek wystawić. Może zaprzyjaźniony mechanik znajdzie ci zapis w dokumentacji serwisowej. 
Rozmawiasz z producentem bezpośrednio, czy przez aso?

Jedno co musisz udowodnić to stopień zużycia - hunter z testem drogowym zmierzy średnicę i da wydruk. Tylko zwróć uwagę na ciśnienie zalecane dla auta . 

Edytowane przez jasiuq1

Opublikowano
  • Autor
  • Zasłużeni forumowicze

Chodzi o opony fabryczne z auta czyli Good Year Eagle F1 Asymetric 3 245/45/18. Najdziwniejsze jest to ze nic kompletnie nie było odczuwalne podczas jazdy.  GY sam juz odebral opony ode mnie z domu i to ja bylem strona zgłaszająca. Jeszcze w f11 mialem inny problem z oponai Pirelli o tam bez problemu wymieniono 4 sztuki. Teraz jednak ze wzgledu naobowiazki po prostu juz tego samego dnia jak zauwazono problem kupilem 4 nowe opony. 

Opublikowano
  • Zasłużeni forumowicze
12 godzin temu, jasiuq1 napisał(a):

Jakie to opony? Podziel się informacją. To lepsze niż testy z gazet.

Jeśli x drive to powinni 4 szt. Wymienić.  Ostatecznie -  biegły i do sądu. W tisie jest instrukcja 2mm itd więc Bmw powinno jakiś świstek wystawić. Może zaprzyjaźniony mechanik znajdzie ci zapis w dokumentacji serwisowej. 
Rozmawiasz z producentem bezpośrednio, czy przez aso?

Jedno co musisz udowodnić to stopień zużycia - hunter z testem drogowym zmierzy średnicę i da wydruk. Tylko zwróć uwagę na ciśnienie zalecane dla auta . 

Już to widzę: biegniesz do sądu z roszczeniem na 3–4 tys. zł (nie wiem, ile kosztują opony — może do 5 tys. a może mniej), a prawnik i tak wyjdzie drożej + koszta sprawy + czas oczekiwania. Skoro powołujesz się na TIS, a jednocześnie mówisz o czterech oponach, to naprawdę nie rozumiem Twojej logiki.

Opublikowano
  • Autor
  • Zasłużeni forumowicze

Do jakiego sądu ? Gdzie napisałem o sądzie i pełnomocniku ?  Jestem na etapie raklamacji i chce wyslac do producenta pismo potwierdzajace wszystko tono czym wszyscy wiedza ale potrzebny jest papier. 

Opublikowano
  • Zasłużeni forumowicze

@saab zwróć uwagę który post cytuję, nie odnoszę się do Twojej wypowiedzi.

Opublikowano
  • Autor
  • Zasłużeni forumowicze

A zgotowalem sie , bo ostatnio na tym forum zadajesz pytanie a dostajesz rady nie o tym o conpytaszbtylko przemyslenia egzystencjinalne 😉

Opublikowano
  • Autor
  • Zasłużeni forumowicze

Reklamacja uznana na wszystkie 4 opony. Good Year jednak wykazał sie profesjonalizmem. Bez specjalnych ceregieli. 

Edytowane przez saab