Skocz do zawartości

Zmiana kierownicy oraz poduszki

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam, otóż znajomy sprowadził sobie f30 lci z USA, oryginalnie mial kierownicę z łopatkami, ale zalozyl sobie jakąś nowsza również z łopatkami, dokladnie jeszcze go dopytam, mianowicie świeci blad poduszki oraz zwarcie lewej łopatki, jak mogę zmienić stopień poduszki kierowcy? Podobno w USA są dwa stopnie rezystancji, posiadam esys, ista, bimmercode, I czy przekodowanie esysem poszczególnych modułów związanych z łopatkami pomoże na blad tejże łopatki? Czy poprostu nie pasuje do tego modelu i stąd ten błąd? Pozdrawiam 

Opublikowano
  • Autor
9 godzin temu, Pierred0lish napisał(a):

Witam, otóż znajomy sprowadził sobie f30 lci z USA, oryginalnie mial kierownicę z łopatkami, ale zalozyl sobie jakąś nowsza również z łopatkami, dokladnie jeszcze go dopytam, mianowicie świeci blad poduszki oraz zwarcie lewej łopatki, jak mogę zmienić stopień poduszki kierowcy? Podobno w USA są dwa stopnie rezystancji, posiadam esys, ista, bimmercode, I czy przekodowanie esysem poszczególnych modułów związanych z łopatkami pomoże na blad tejże łopatki? Czy poprostu nie pasuje do tego modelu i stąd ten błąd? Pozdrawiam 

Otóż udało mi sie wyłączyć ten drugi naboj, i wszystko było dobrze, tylko nie potrzebnie przekodowalem acsm esysem, teraz wyrzuciło duzo bledow z sensorów itp itd, moze to być spowodowane słabym akumulatorem ?

Opublikowano
  • Zasłużeni forumowicze

W aucie z USA masz trzy "naboje" w kieronicy. Do tego sa kolanowki, ktorych w EU nie ma. Jezeli sa oryginalne poduszki w aucie, oryginalny pajaczek z tasma, to nie powinno byc bledow dodatkowych. Chyba, ze poduszka w nowej kierownicy, jest europejska, to wtedy trzeba wykodowac te dwa dodatkowe naboje.

Co to znaczy "przekodowalem acsm esysem"? W sensie, ze przekodowales po VIN modul poduszek?

Opublikowano
  • Autor
W dniu 19.09.2025 o 19:10, mmw napisał(a):

W aucie z USA masz trzy "naboje" w kieronicy. Do tego sa kolanowki, ktorych w EU nie ma. Jezeli sa oryginalne poduszki w aucie, oryginalny pajaczek z tasma, to nie powinno byc bledow dodatkowych. Chyba, ze poduszka w nowej kierownicy, jest europejska, to wtedy trzeba wykodowac te dwa dodatkowe naboje.

Co to znaczy "przekodowalem acsm esysem"? W sensie, ze przekodowales po VIN modul poduszek?

A nie przypadkiem 2 naboje są w USA a 1 na eu? Wyłączyłem drugi stopień i zrobiłem CODE FDL, a później jeszcze kliklem Coding , I sie zepsuło, gdzieś wyczytałem ze nie powinno sie robic coding w tej samej sesji co code fdl, bmw musiało jechać do holandi, w grudniu wroci, myślę ze jak zrobie detect cafd i wstrzykne na nowo to sie naprawi te błędy 🤦🏻‍♂️

Opublikowano
  • Zasłużeni forumowicze

Nie obraz sie, ale po co sie bierzesz za cos, o czym nie masz zielonego pojecia. Nie znasz podstaw uzytkowania Esys i nie rozumiesz ktora funkcja sluzy do czego. W ten sposob mozesz kiedys narobic bardzo duzego balaganu i nie umiec tego odwrocic. Lepiej najpierw zasiegnij opinii, popros o pomoc, a potem sie podlaczaj do samochodu.

Co do nabojow w wersji z USA. Sa dwa stopnie glownych nabojow, ktore wystrzeliwuja zaleznie od sytuacji, czyli mocniejszy ladunek i slabszy. Jest tam tez trzeci maly, ktory nie jestem pewny do czego sluzy. To samo dotyczy poduszki pasazera. Generalnie sa trzy wtyczki na kazda strone i jezeli zostala zalozona poduszka/poduszki europejskie, nalezy wykodowac dwa pozostale ladunki. Kolejna roznica, to poduszki kolanowe, ktorych w wersji europejskiej nie ma.

PS.

Dopytalem chata dzepeta i mi wyjasnil.

• Dwa główne ładunki odpowiadają za standardowe napełnienie poduszki – to tzw. system dwustopniowy (dual stage). W zależności od siły zderzenia sterownik SRS odpala jeden albo oba, aby poduszka napełniła się wolniej lub szybciej.

• Trzeci ładunek pełni dodatkową rolę: odpowiada za odcięcie, rozdzielenie albo kontrolę kształtu i kierunku rozkładania poduszki (tzw. „adaptive venting” albo „adaptive airbag”). Dzięki temu poduszka może inaczej chronić pasażera o różnej masie, w różnej pozycji siedzenia albo przy innym rodzaju kolizji.

Edytowane przez mmw

Opublikowano
  • Zasłużeni forumowicze

Hmm. W f30 kiera usa ma 2 naboje, eu ma 1. Tyle. Kolega dobrze sobie wykodowal ale pozniej przekodowal "pustym" i wrocil do punktu 0. Ogolnie, auta z usa, unikaj kodowania "pustym". 

Opublikowano
13 godzin temu, Pierred0lish napisał(a):

Wyłączyłem drugi stopień i zrobiłem CODE FDL, a później jeszcze kliklem Coding , I sie zepsuło, gdzieś wyczytałem ze nie powinno sie robic coding w tej samej sesji co code fdl

Nie, po prostu robiąc "Code FDL" zapisałeś zmiany, a potem klikając "Coding" przywróciłeś moduł do stanu fabrycznego, czyli Twoje zmiany poszły w... siną dal.

Poza tym masa poradników do kodowania esysem mówi, by modułu ACSM nie kodować do stanu fabrycznego. W przypadku auta z USA takich modułów jak DME, ACSM i DSC (a także HU_NBT w przypadku EVO) nie powinno sie kodować poprzez "Coding", a tylko "Code FDL", bo właśnie mogą albo wyskoczyć takie kwiatki, albo możesz uwalić moduły. 

Opublikowano
  • Zasłużeni forumowicze

Ostatni raz tlumacze. Jak uwazacie lepiej to ok. Nie rozumiem wypowiadania sie w tak bardzo pewny sposob, na tematy o ktorych sie zbyt wiele nie wie. No ale coz.

Airbag kierowcy i pasazera w BMW F30 z USA ma TRZY naboje. Jak ktos nie wierzy, to zalaczam schemat elektryczny i zdjecie poduszki.

image.thumb.jpeg.71c3e8b23d67edf418e3c51201ba8a4a.jpegNa image.thumb.png.162670677a64b2ed7819cafed0c4e171.png

Na schemacie elektrycznym airbag kierowcy B52 i pasazera B48 maja wyraznie widoczne trzy ladunki. Na zdjeciu poduszki widac trzy wtyczki: czarna, zielona i zolta (w poprzek nad zielona). Nie wiem jak to mozna lepiej Wam udowodnic/udokumentowac. Nalezy wykodowac dwa ladunki. Jak zostanie wykodowany tylko jeden, to sterownik poduszek bedziesz szukal tego trzeciego ladunku, ktory nie jest podlaczony i wywali blad.

Co do Esys. Kodowanie modulu wg FA (Fahrzeugauftrag), czyli listy wyposazenia/opcji samochodu, uzywajac opcji CODE, nie moze zrobic zadnego balaganu. Wprost przeciwnie. Szybko naprawia balagan jaki zrobil jakis niekompetentny "fachowiec". Nie wiem kto pisze te poradniki, ale to bzdury. Kodowanie wg FA, ustawia parametry sterowanika tak jak auto wyszlo z fabryki (jezeli oczywiscie ktos potem tego FA nie edytowal). Oczywiscie, ze jak jakis indolent edytowal FA, nie majac pojecia co robi, a potem koduje wg tego FA, to moze narobic balaganu. Naprawa tego balaganiu jest prosta. Wystarczy przywrocic oryginalne FA i przekodowac te moduly. Ale to trzeba wiedziec co sie robi. 😉

Dla odmiany CODE FDL ustawia parametry sterownika, na podstawie pliku, ktory zostal zedytowany w edytorze i zapisany na dysku (wcisniecie dyskietki to powoduje). Wtedy Esys korzysta z tego pliku aby te parametry pozmieniac, nie patrzac w ogole na FA. Niewazne jaki balagan ktos zrobi poprzez kodowanie "reczne", czyli edytujac FDL, mozna naprawic kodowaniem wg FA.

Ja uwazam, ze jak cos mozna kodowac zmianami w FA, zamiast robic to recznie, to powinno tak sie robic. Bo wtedy Esys ustawia wszystko tak jak powinno byc. Recznie czasami ciezko jest znalezc wszystkie parametry, ktore nalezy zmienic. Szczegolnie jak ktos nie ma doswiadczenia.

Oczywiscie, ze w przypadku auta z USA, nalezy uwazac, przy kodowaniu duzych modulow jak BDC albo Head Unit. Po prostu zawieraja one tak wiele roznych ustawien, ze fizyczne roznice w samochodach z rynku EU i USA, moga spowodowac, ze wywali nam jakis blad. Oczywiscie, mozna wrocic do poczatku kodujac wg FA. Jedyny wyjatek, na ktory bardzo trzeba uwazac, to kodowanie NBT Evo wg FA, po zmianie regionu. Wtedy mozna "uwalic" chwilowo ECU i potrzebny jest plik czyszczacy, aby to naprawic.

Opublikowano
  • Zasłużeni forumowicze

mmw, calkowita racja. Moja wypowiedz byla bledna. Sa 3 w usa.. 

Opublikowano
13 godzin temu, mmw napisał(a):

Kodowanie wg FA, ustawia parametry sterowanika tak jak auto wyszlo z fabryki (jezeli oczywiscie ktos potem tego FA nie edytowal).

Ja właśnie to miałem na myśli, źle to być może sprecyzowałem. Jeśli zmienisz FA na Europę, a następnie przekodujesz ACSM wg nowego FA, to Ci sie powykrzacza, bo ECE a US ma inną pirotechnikę - inne kurtyny, kolanówki w USA, pasy pirotechniczne w USA, inna ilośc nabojów etc. Po prostu po konwersji na ECE, nie należy kodować ACSM do stanu fabrycznego po zmianie FA. I tyle. 

13 godzin temu, mmw napisał(a):

Ja uwazam, ze jak cos mozna kodowac zmianami w FA, zamiast robic to recznie, to powinno tak sie robic. Bo wtedy Esys ustawia wszystko tak jak powinno byc. Recznie czasami ciezko jest znalezc wszystkie parametry, ktore nalezy zmienic.

I ja też tak uważam. Kodowanie po zmianie FA jest szybsze, łatwiejsze i bardziej skuteczne.

A o poradnikach wspomniałem, bo sam dopiero niedawno zacząłęm swoją przygodę z ESYS i jeszcze sie owymi poradnikami posiłkuję. Dotychczas tylko NCS w serii E, w którym to robię już z zamkniętymi oczami, ale mając także F pora poszerzyć swoje doświadczenie 😉 

Opublikowano
  • Autor
W dniu 19.09.2025 o 19:10, mmw napisał(a):

Dzieki za zainteresowanie sie tematem, kodowanie fdl zrobiłem według poradnika, problem wlasnie powstał jak kliklem coding. Masz całkowita rację.

Ps. Naprawilbym to poprzez aktualizacje całego samochodu? Posiadam iste i full psdzdate w miarę aktualna 

Edytowane przez Pierred0lish

Opublikowano
  • Zasłużeni forumowicze

Ale co Ty chcesz naprawiać? Aktualizacja tym bardziej zakoduje cały samochód wg FA. Jakie teraz są błędy?

Opublikowano
  • Autor

Głównie z czujników ochrony pieszych ze nie zakodowane i kilka innych 🙂 przyjedzie to zaktualizuje caly samochod i ponownie zrobie tylko kodowanie fdl w celu wyłączenia naboju według instrukcji.

Opublikowano
  • Zasłużeni forumowicze

Czyli rozumiem, ze ochrona pieszych byla wystrzelona i nie jest wymienione to wszystko? No to trzeba wykodowac faktycznie. Tylko zabezpieczcie te kable dobrze, zeby tam jakies zwarcie sie nie robilo, bo bedzie blad wywalalo. 

W sumie zamiast wyrzucac to recznie, wywal z FA opcje 08TF Active pedestrian protection. I wtedy przekoduje po VIN. Reszte zmien recznie i z dyni.