Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

W związku ze zbliżającą się zimą przypomniał mi się problem który mam przy niskich temperaturach. Otóż jak temp. spadnie do ok -7 podchodzę sobie do samochodu , otwieram drzwi, wsiadam i nie mogę zamknąć drzwi.Mogę je jedynie przymknąć( zamek nie chce się zaryglować). Muszę zapalić silnik, włączyć ogrzewanie na max. trzymać drzwi i czekać aż się rozmrozi, czasem nawet ok. 10 min. (szczęscie ze mam automatyczną skrzynię więc trzymam drzwi jedną ręką , a drugą kieruję sobie :) ) po tym czasie mogę je normalnie zamknąc .

Dodam że żadne psikanie rozmrażaczami nic nie daje.

Jest jeszcze taki numer że jak mróz utrzymuje się dłużej i nie jest wilgotno to drzwi normalnie się zamykają.

Czy ktoś miał podobny problem ?

BMW... and nothing else matters
Opublikowano

ja mam (miałem zeszłej zimy) podobny problem , ale z e30. objawy przy opisanej pogodzie te same, tylko że drzwi się DA zamknąć. ciężej natomiast wejść :doh: pare razy się przez to spóźniłem. sąsiad doradził mi "sposób z termoforem": wspomniany przyżąd wypełniony jak najciplejszą wodą przyłożyć do drzwi w okolicy zamka (obym nie musiał wypróbowywać).

Natomiast, co ciekawe, na forum opisany jest przykład że trzeba czymś tam wysmarować i przez całą zimę lux - nie zamarza. opisywał chyba to pan sznowny Moderator 130rapid i odnosiła się ta uwaga do e30. nie pamiętam dokladnie czy to Pan Moderator pisał (tak czy inaczej pozdrawiam!), nie chcę nikogo urazić. odszukam ten temat jutro.

a jak jest z centralnym - czy wtedy też wam zamarza (jeśli macie centralny)?

Opublikowano

Kurczę Ludzie!!!

Przecież mamy w swoich autach elktrycznie ogrzewane zamki!

Po uniesieniu klamki przy zamkniętych drzwiach przez 40 sekund grzeja się zamki.

Michał 750
Opublikowano
ale problem nie leży w zamkach tylko w mechanizmie ryglowania drzwi ( klucz w bębenku się obraca i centralny też działa, drzwi otwieraja się normalnie- nie mogę ich " jedynie " zamknąć) .
BMW... and nothing else matters
Opublikowano
Kurczę Ludzie!!!

Przecież mamy w swoich autach elktrycznie ogrzewane zamki!

Po uniesieniu klamki przy zamkniętych drzwiach przez 40 sekund grzeja się zamki.

Pierwsze słyszę - serio - ale jesli to prawda to dziękuję za podpowiedź

i będę z tego korzystał olewając ciągłe noszenie odmrażacza w kieszeni.

Pozdrawiam :-)

Opublikowano

W mojej E34 miałem odwrotnie - kilka dni temu nie mogłem otworzyć lewych tylnych drzwi (centralny działał, ale nie szło ani z zewnątrz ani od środka). Naprawa polegała na dokładnym rozebraniu umyciu i ponownym nasmarowaniu poszczególnych części zamka (tych które trzymają drzwi). Podejrzewam, że u Was jest to samo - weszła woda w syf który się tam przez lata zebrał...

(Popularny serwis z Piaseczna zrobił to w "minutę osiem")

$M$
Opublikowano
to chyba jakas dziwna przypadlosc e 34 i e 32....w porzedniej e 34 tez mialem ten sam problem...musialem zrobic z kilka kilometrow trzymajac drzwi reka i juz bylo ok. trzeba bylo byc czujnym.... :P
Opublikowano

BMW_Zbyszek

Pierwsze słyszę - serio - ale jesli to prawda to dziękuję za podpowiedź i będę z tego korzystał

... prawda , prawda tylko .... jest jeden kniff na to - podgrzewany jest zamek od strony kierowcy i działa przy podniesieniu i przytrzymaniu klamki / w niektórych wersja wyposażenia zapala się na parę sekund lampka sufitowa ( ale musi być przełaczona na czasówkę ) / potem przekręcasz kluczyk - zamek nie jest podgrzewany cały czas !

* - w zależności od typu i wyposażenia
Opublikowano
BMW_Zbyszek

Pierwsze słyszę - serio - ale jesli to prawda to dziękuję za podpowiedź i będę z tego korzystał

... prawda , prawda tylko .... jest jeden kniff na to - podgrzewany jest zamek od strony kierowcy i działa przy podniesieniu i przytrzymaniu klamki / w niektórych wersja wyposażenia zapala się na parę sekund lampka sufitowa ( ale musi być przełaczona na czasówkę ) / potem przekręcasz kluczyk - zamek nie jest podgrzewany cały czas !

A ja się długo zastanawiałem co z tą lampką :jawdrop: :?: :mrgreen: -- czyżby był luz na zawiasach :mrgreen: czy drzwi się nie domykają :mrgreen: bo wystarczy unieść klamkę do końca (przy zamkniętym centralnym zamku) i lampka się zapala i po jakimś czasie wygasza.

Wielkie dzięki za podpowiedź :modlitwa: :modlitwa: :modlitwa:

Pozdrawiam :)

Opublikowano
pytanko - czy wszystkie "bunie" mają podgrzewane zamki czy tylko wyższe modele ???

... podnieś klamkę od strony kierowcy - jak zapali się światełko w środku tomasz na pewno / włącznik musi być w lewej pozycji / jak nie działa czasowy włącznik - musisz spróbować przy pierwszych mrozach ...

* - w zależności od typu i wyposażenia