Skocz do zawartości

Serwis G60 - ASO

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Cześć,

Chciałbym stworzyć temat dotyczący G60/G61, w którym opisywane będą przypadki wykazane na przeglądach w ASO.

Standardowy serwis 30.000 , 60.0000 km ..... i opis co trzeba było dodatkowo wykonać. Jeżeli za dopłatą to ile trzeba zapłacić.a może w ramach gwarancji?

Opublikowano
  • Moderatorzy

Jak zależy Ci na bezawarynym silniku (chcesz nim jeździć dużo dłużej niż do końca gwarancji) to rób we własnym zakresie zmiany oleju conajmniej 2 razy częściej. Olej silnikowy spełnia normy smarowania do 10-15 tysięcy km.

Opublikowano
  • Autor

Cześć,

To akurat wiem i stosuję 🙂 , ale ciekawi mnie awaryjność co inni mieli do zrobienia, albo co rzuciło się w oczy?

Czy ktoś korzysta z ceramizatora? W Mercedesie używam od samego początku (po 30 tys) i śmiga jak ta lala, ale jestem ciekaw czy ktoś używa to w najnowszym modelu BMW? 

Opublikowano
  • Autor

Jest jakaś akcja techniczna 10061270900 - ponowne zamocowanie wiązki kablowej kokpitu. 

Opublikowano
  • Zasłużeni forumowicze
Godzinę temu, kivlov napisał(a):

Jest jakaś akcja techniczna 10061270900 - ponowne zamocowanie wiązki kablowej kokpitu. 

Kampanię serwisową należy przeprowadzić wyłącznie podczas następnej wymiany mikrofiltra kabinowego.

Edytowane przez M4R10

Opublikowano
  • Autor

Czego ta kampania dokładnie dotyczy - bo nie bardzo rozumiem co to jest za zmiana? 

• 1 miesiąc temu...
Opublikowano
  • Autor

No i mam od jakiegoś czasu problem z NFC w samochodzie:

Mam odpowiedź od serwisu:

"

uprzejmie informujemy, że otrzymaliśmy odpowiedź od naszego działu technicznego w Pańskiej sprawie.

Na podstawie wykonanej analizy i dostępnych informacji dział techniczny uprzejmie prosi o podjęcie następujących kroków w celu zawężenia zakresu przyczyn problemu:

1. **Testowanie czytnika NFC za pomocą telefonu XiaoMi:**

- Prosimy o potwierdzenie, że klucz cyfrowy został pomyślnie utworzony, umieszczając telefon XiaoMi na czytniku NFC pojazdu.

- Dodatkowo należy sprawdzić, czy telefon ładuje się po umieszczeniu na czytniku NFC, ponieważ wskazuje to na aktywną komunikację NFC.

2. **Testowanie z innym telefonem kompatybilnym z funkcją Digital Key:**

- Prosimy, aby spróbował Pan utworzyć klucz cyfrowy przy użyciu innego telefonu kompatybilnego z funkcją "Digital Key".

- Jeśli klucz cyfrowy zostanie pomyślnie utworzony przy użyciu innego telefonu, potwierdzi to, że czytnik NFC pojazdu działa prawidłowo.

3. **Sprawdzanie aktywności NFC w telefonie XiaoMi:**

- Dział techniczny radzi, aby zainstalował Pan w swoim telefonie XiaoMi aplikację innej firmy, np. „NFC Tools”.

- Za pomocą tej aplikacji należałoby sprawdzić, czy aktywność NFC jest wykrywana po umieszczeniu telefonu na czytniku NFC w pojeździe.

- Jeśli nie zostanie wykryta żadna aktywność, prawdopodobnie występuje problem z czytnikiem NFC w pojeździe, co może wymagać dalszej kontroli w autoryzowanym serwisie.

Jeśli problem nadal występuje po wykonaniu tych czynności, dział techniczny uprzejmie zaleca wizytę w najbliższym autoryzowanym salonie lub warsztacie w celu przeprowadzenia szczegółowej kontroli. Prosimy również omówić z partnerem serwisowym kwestie ewentualnych dodatkowych kosztów.

Dziękujemy za współpracę.

"

Niestety brak reakcji po przyłożeniu NFC brak reakcji więc czeka mnie pewnie wizyta w serwisie. Miał ktoś podobny przypadek - jak długo trwa diagnostyka i naprawa? 

Opublikowano
  • Zasłużeni forumowicze

@kivlov 

Możesz doprecyzować, czy sprawdzałeś działanie z innym telefonem niż Xiaomi? Nie czytamy w myślach, a z Twojej wypowiedzi to nie wynika.  

Czas trwania diagnostyki trudno przewidzieć — każde ASO ma inne podejście. Możesz być umówiony na konkretną godzinę, a mimo to ktoś zajrzy do auta dopiero po kilku godzinach.  

Naprawę prawdopodobnie podzielą na dwie wizyty: najpierw diagnoza, potem zamówienie części (które zazwyczaj są dostępne następnego dnia, bo RDC znajduje się w Polsce przy granicy z Niemcami).  

O ile się nie mylę, czytnik jest częścią ładowarki bezprzewodowej, więc jej montaż nie powinien być szczególnie skomplikowany.  

Warto jednak zwrócić uwagę, aby podczas demontażu/montażu nie porysowano żadnych elementów.

Opublikowano
  • Autor

Nie miałem możliwości sprawdzenia, gdyż nie każdy telefon jest obsługiwany przez BMW 😞 , ale fakt jest, że prędzej miałem podłączony telefon, a teraz nagle przestało działać. Muszę sprawdzić kogos kto ma indukcyjne ładowanie w telefonie i czy działa. 

Ale sprawdziłem NFC Tools i naprawdę zero reakcji przy ładowarce, ale jak dotykam NFC przy drzwiach to pokazuje komunikat brak karty dostępu, więc w drzwiach chyba działa. Ciekawe czy BMW uznaje takie rzeczy na gwarancji, jest to moje pierwsze BMW. W Mercedesie to naprawdę robili wszystko i więcej na koszt Mercedesa. 

Opublikowano
  • Zasłużeni forumowicze
2 minuty temu, kivlov napisał(a):

ale fakt jest, że prędzej miałem podłączony telefon, a teraz nagle przestało działać. Muszę sprawdzić kogos kto ma indukcyjne ładowanie w telefonie i czy działa. 

Czyli działalo Ci to wcześniej i przestało?

https://www.bmw.co.uk/uk/s/article/BMW-Digital-Key-Availability-Compatible-mobile-devices-e4kz6?language=en_GB

Gwarancja w BMW to pokryje, tym się nie martw.

Nie masz iphone pod ręką?

Opublikowano
  • Autor

Tak miałem prędzej i działało. Niestety nie mam żadnego mocnego telefonu, mama w domu kilka telefonów, ale żaden nie ma ładowania indukcyjnego. Nawte w sumie nie jest mi potrzebne bo wiem, ze w G60 ładowarka ma moc aż 15W więc wolę u siebie ładować w domu bo mam ładowanie 120W 🙂 

Opublikowano
  • Autor

Sprawdziłem jeszcze Samsungiem A34 czy działa NFC w BMW i tak samo - zero reakcji. 

Opublikowano
  • Zasłużeni forumowicze

@kivlov to daj znać po wizycie w ASO, równie dobrze mógł się przepalić sam bezpiecznik który odpowiada za ładowarkę? O ile dobrze kojarzę, to tam jest takie małe światełko, ono się świeci?

Opublikowano
  • Autor

Hmm muszę zobaczyć gdzie jest światełko i same bezpieczniki - chociaż strach coś samemu dotykać bo powiedzą, że sam zepsułem 🙂 

Opublikowano
  • Autor

"

na podstawie wyników aplikacji NFC Tools nasi technicy podejrzewają problem sprzętowy lub programowy z urządzeniem NFC w pojeździe. Aby to potwierdzić, uprzejmie prosimy o sprawdzenie, czy telefon ładuje się po przyłożeniu do czytnika NFC w pojeździe. 

Jeśli funkcja NFC nie działa i urządzenie się nie ładuje, prosimy o bezpośredni kontakt z partnerem serwisowym w celu zdiagnozowania i rozwiązania problemu.

Prosimy wyjaśnić z partnerem serwisowym kwestię poniesienia dodatkowych kosztów za przeprowadzone czynności."

Koszta w rocznym aucie na gwarancji? 
Opublikowano
  • Zasłużeni forumowicze

@kivlov od kogo otrzymałeś tą wiadomość?

Opublikowano
  • Autor

OD: Wsparcie BMW ConnectedDrive

Opublikowano
  • Zasłużeni forumowicze

@kivlov Nie ma sensu do nich pisać – od razu należy zgłaszać sprawę do ASO. Widać rozbieżności w udzielanych informacjach. Być może pomogą w ramach jakiegoś pakietu zakupionego w MyBMW, ale raczej nie w kwestii samej ładowarki. Kontakt oceniam jako słaby. To samo email do BMW Polska.

Opublikowano

Dokładnie tak. Jedz do ASO i zgłoś problem. Możliwe, że od razu będą wiedzieli o co chodzi bo może już mieli takie przypadki. I nie martw się bo na pewno cię za to nie policzą. Akurat BMW ma bdb obsługę gwarancyjną. Lepszą niż w Mercedesie. Nawet po gwarancji przy regularnym serwisie potrafią pokrywać koszty.

Opublikowano
  • Autor

Tylko mam do najbliższego ASO 2h jazdy w jedną strone 😞 Juz jestem umówiony na poniedziałek rano. 

Opublikowano
  • Autor

Zrobiłem test Samsungiem 25 i ładowarka indukcyjna działa, ale jest chyba słaba bo przy 69% do pełnego ładowania pokazało prawie 2h 😞 Tylko brak połączenia z NFC

Opublikowano
  • Autor

Uszkodzony moduł NFC - trzeba czekać do jutra na naprawę. Dziś mam zastępcze auto Seria 1 118d. 

Opublikowano
  • Autor

Na przyszłość proszę piszcie lepiej maile w sprawie umówienia wizyty. Chciałem mieć zapewnione auto zastępcze, bo on 2h na gwarancji przysługuje. Wstępnie stwierdzono,  czas na 3,5h, a podczas przyjazdu wielkie halo, że muszę zapłacić bo oni to zrobią w godzinę 🙂Gdyby nie podstawa na mailu to pewnie bym się buja, gdyby faktycznie było godzinę, ale jak widać nawet w 24h nie dali rady 🙂 

Opublikowano
  • Autor

Mała aktualizacja - przyjechałem po odbiór auta. NFC wymienione, ale nadal nie działa. Serwis nie wie co jest 🙂 Super specjalnie pokonałem wczoraj 260km (w dwie strony) i dzisiaj tak samo, aby mieć ten sam problem. 

Opublikowano
  • Zasłużeni forumowicze

witaj w BMW!