Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam.

Mam nadzieję ze wybrałem odpowiednie miejsce żeby się zapytać o problem z jakim się borykam.

Jakiś czas temu komputer wywalił mi kontrolkę że w samochodzie jest „Brak ładowania akumulatora” ( przy okazji w trakcie jazdy tej samej nocy padł mi akumulator ale to mało ważny szczegół).

Postanowiłem to sprawdzić.

W moim samochodzie (e90 318i 2009 sedan silnik n43b20a) ładowanie nie dochodzi z przodu pojazdu na tył, gdzie jest akumulator.

Używając miernika po odpaleniu auta sprawdziłem napięcie z przodu (na „porcie dodatnim” pod maską i masą pojazdu) i z tyłu (bezpośrednio na klemach akumulatora i na akumulatorze).

Z przodu napięcie przekraczało 14V a z tyłu było ledwo 12V.

Przeczyszczenie wszystkich styków od kabli nic nie pomogło, bezpieczniki są całe i nie przepalone.

Samochód normalnie odpala i jeździ, po prostu akumulator się rozładowuje i mimo że alternator z przodu pracuje, bo przecież jest napięcie, ale sam akumulator się nie ładuje.

Jesli ktoś miał podobny problem to proszę niech napisze co u niego było uszkodzone.

pozdrawiam

Opublikowano

Do sprawdzeinia masy pomiędzy silnikiem i budą, alternatorem i budą, akumulatorem i budą. Nie znam tego modelu, mosz klemę IBS?  Jakie błędy w kompie?

Opublikowano
7 godzin temu, Filipfil napisał(a):

Do sprawdzeinia masy pomiędzy silnikiem i budą, alternatorem i budą, akumulatorem i budą. Nie znam tego modelu, mosz klemę IBS?  Jakie błędy w kompie?

Klema ma IBS z tego co wiem, błędów w kompie nie mogę znaleźć po podłączeniu OBDeleven

Opublikowano
9 godzin temu, VagaBim napisał(a):

Odczytaj błędy -najlepiej INPA i podaj tu na forum. Rejestrowałeś akumulator po wymianie?

Akumulator wymieniał poprzedni właściciel, zorientowałem się że ładowania nie ma dopiero jak mi w zimę padł akumulator do zera, do tego stopnia że musiałem go wyciągać bo po kablach nie odpalało auto.

w OBDeleven próbowałem zarejestrować akumulator ale ten co jest wsadzony ma pojemność 95Ah, a w aplikacji jest tylko 90 i 100 jak pamietam

• Moderatorzy
Opublikowano

Trzeba poszukać przegnitych przewodów tak jak kolega wyżej Ci napisał.

Jak masz 95Ah to kodujesz 90Ah i będzie dobrze.

spacer.png

Opublikowano

W E90 piętą achillesa jest przelotka we wnęce akumulatora. Kable gniją za nadkolem i prowadzi to do braku ładowania aku, pomimo, że alternator jest sprawny. 

Do zdjęcia prawe tylne nadkole i weryfikacja kabli. 

images?q=tbn:ANd9GcSKtQltsFodahWoeqAnWbjrrhUU0i5tRZFM0Q&s

Opublikowano
12 godzin temu, Czoklecior1 napisał(a):

Akumulator wymieniał poprzedni właściciel, zorientowałem się że ładowania nie ma dopiero jak mi w zimę padł akumulator do zera, do tego stopnia że musiałem go wyciągać bo po kablach nie odpalało auto.

w OBDeleven próbowałem zarejestrować akumulator ale ten co jest wsadzony ma pojemność 95Ah, a w aplikacji jest tylko 90 i 100 jak pamietam

Kontrolce na konsoli towarzyszy zawsze błąd zapisany w pamięci komputera. Nie znam OBDeleven. Jeśli ta aplikacja nie czyta błędu to nie znaczy ze go nie masz. Do wiarygodnej diagnostyki potrzebujesz kogoś z INPA. To jest ważne aby poprawnie zarejestrować wymianę akumulatora - nie wiem czy OBDeleven to robi dobrze. Ładowanie akumulatora zależy od parametru SOH ( State of health). Stary akumulator ma coraz niższy SOH nawet 20%, co powoduje ze IBS bedzie go ładował jakby miał pojemność 90Ah * 20%. Jak włożysz nowy i nie zresetujesz SOH to akumulator nie będzie się wystarczająco ładował.

Opublikowano

Widzę że jest dużo możliwości co mogło paść.

Wiecie może gdzie mogę z tym pojechać żeby mnie nikt na kasę nie orżnął?

Najlepiej bliska okolica Gdańska żebym mógł tam dojechać samodzielnie a nie na lawecie

Opublikowano
W dniu 14.07.2025 o 10:12, KucaQ napisał(a):

W E90 piętą achillesa jest przelotka we wnęce akumulatora. Kable gniją za nadkolem i prowadzi to do braku ładowania aku, pomimo, że alternator jest sprawny. 

Do zdjęcia prawe tylne nadkole i weryfikacja kabli. 

images?q=tbn:ANd9GcSKtQltsFodahWoeqAnWbjrrhUU0i5tRZFM0Q&s

Udało mi się zdjąć nadkole, i mam wrażenie że ktoś te przewody ewidentnie kiedyś próbował „naprawić”.

Dołączam zdjęcia w załącznikuIMG_4036.thumb.jpeg.8152b22f780f910426c501f629654353.jpegIMG_4038.thumb.jpeg.57b034cf4a5eb74ca2521e5b78fb9e09.jpegIMG_4033.thumb.jpeg.5aeaaf035b106ce2f3fa8ea4b66ff2ce.jpeg

Opublikowano

Tu interwencja jest konieczna natychmiast. Te kable wyglądają tragicznie i lepiej zrobić to czym prędzej zanim dojdzie do zwarcia i dojdzie do samozapłonu. Zresztą nawet po izolacji na pierwszym zdjęciu widać, że już wcześniej musiało się coś tam dziac, bo trochę czarnego jest.