Skocz do zawartości

Nowe iX3 (Neue Klasse) - wideo + kokpit

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
  • Zasłużeni forumowicze

Obawiam się, że zmienią znacząco. Powyżej 120 km/h zużycie rośnie wykładniczo (z bardziej stromą krzywą niż ma to miejsce w autach spalinowych).

Ale miejmy nadzieję, że okolice wspomnianego zasięgu dla 140-150 km/h są osiągalne, choć z tym “bez problemu” aż tak bym się chyba nie rozpędzał 😉 

Oczywiście zależy to też od dynamiki jazdy czy warunków drogowych (w sensie ruchu), itd.

Edytowane przez Pe.te

• Odpowiedzi 55
  • Wyświetleń 5,1 tys.
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Popularne posty

• Za rok jak wyjadą na ulice, to przód X3 będzie wyglądał już bardzo staro 🙂 Sam wygląd na zdjęciu to jedno, ale zupełnie inaczej na żywo będzie wyglądać gdzie będzie widać detale w stylu animacje kieru

• Moim zdaniem 4.9s do 100 to rozsądna wartość - wiesz to jest zawsze balans pomiędzy osiągami a zasięgiem. W elektrykach nie jest problemem zrobić gigantyczną moc, ale wykorzystujesz ją przez 1% czasu,

• Jak dla mnie... Bomba. Super wyglada. 

Opublikowane grafiki

Opublikowano
  • Zasłużeni forumowicze
3 godziny temu, Pe.te napisał(a):

8.5 na pewno

8 nie wiem, bo auto miałem od razu w 8.5

Pisząc o swoim masz na myśli i4…? Podejrzewam, że tam zrobili coś podobnego jak w iX, tzn. w pewnym momencie zmienili jednostkę (na MGU22). W iX zmieniony hardware jest od 07.2023, aczkolwiek słyszałem że niektóre wersje sprzed tej daty mają możliwość upgrade do 8.5

To w 8.5

Bo u mnie w 8 nie ma.

Od lipca 2023 jest właśnie MGU22. W i4 nie ma możliwości update. Raczej G70 itp.

• 3 tygodnie później...
Opublikowano

Dzisiaj premiera - może warto już założyć osobny podfolder dla NA5 ?

Opublikowano
  • Zasłużeni forumowicze

Podobno kx3 wjechało już do salonów. Znajomy był na przeglądzie i jeździł. Wedlug relacji środek prezentuje się fajnie, dużo miejsca w środku, z tyłu wygląda ładnie z przodu e jasnym kolorze gorzej, w ciemnym lepiej. Ktoś już macał?

Opublikowano
  • Zasłużeni forumowicze

Ja wczoraj byłem w Inchcape, mają dwa: czarny i taki złoto-beżowy.
Jeden stoi w salonie, drugi dostępny na jazdy próbne.

Jednym zdaniem… cóż, nieszczególnie podoba mi się to auto 😐
Ani w jasnym, ani w ciemnym kolorze. Według mnie lepiej wygląda na zdjęciach. Tył jest OK, ale przód... Cóż, każdy musi ocenić sam.
Oczywiście to kwestia gustu i zapewne również opatrzenia, ale o ile byłem przekonany iż żona zmieni obecne iX3 na nowe, o tyle... chwilowo znacząco wzrosły szanse Porsche Macan 🙂

Lepiej jest w środku, ale...
Kierownica - pomijając jej wygląd - ma hmm... tandetne przyciski sterujące, takie z przezroczystego plastiku (a przynajmniej takie były w wersji, którą oglądałem).
Tworzywa w dolnych partiach kabiny - no, tutaj to już przyoszczędzili... O ile w obecnym iX3 miękkie tworzywo schodzi niżej - np. schowek ma pokrywę wykończoną miękko, o tyle w nowym iX3 na tym poziomie jest już twardo. Na dodatek to tworzywo sprawia marne wrażenie, skojarzyło mi się z... Oplem (sprzed czasów Insigni) 😉
Wyżej jest już OK jeśli chodzi o jakość wykończenia (tylko po co ta kolorowa dyskoteka podświetlająca od spodu materiał deski rozdzielczej przed pasażerem?)

Fajny natomiast jest ten nowy wyświetlacz przed szybą. To jest coś czego się obawiałem, a w praktyce wygląda ciekawie i dodatkowo sprawia wrażenie dużej głębi.
Ale czy będzie praktyczny? W porównaniu z klasycznymi zegarami jest daleko i ma stosunkowo niewielką wysokość, co przekłada się na dosyć drobne czcionki/symbole. 
Fajny jest też szklany dach zamiast szyberdachu - taki jak w iX, chyba nawet lepiej się przyciemnia. No i drzwi otwiera się przyciskiem podobnie jak w iX - ale wygodniej, bo przycisk jest zastąpiony dźwigienką.

No cóż, ja pierwsze wrażenie odniosłem mocno średnie.
Patrząc na zdjęcia spodziewałem się "na żywo" zmiany w pozytywnym kierunku, zaś było - póki co - raczej odwrotnie.

Edytowane przez Pe.te

• 3 miesiące temu...
Opublikowano
  • Zasłużeni forumowicze

Z nowym iX3 jest chyba podobnie jak z iX na początku - trzeba przyzwyczaić się do stylistyki. Oczyścić umysł 😉 z dotychczasowych przyzwyczajeń, bo faktycznie to auto całkowicie zrywa z dotychczasową stylizacją BMW. W sumie Neue Klasse…

Mnie to zajęło 3 miesiące. W poście powyżej wyraziłem swoje zdegustowanie pierwszym wrażeniem. Od tego czasu kilkukrotnie oglądałem to auto i z każdym razem przekonywałem się do niego coraz bardziej.

Takim “milestonem” był moment, w którym było blisko decyzji aby kończący się powoli leasing na obecne iX3 zastąpić kolejnym leasingiem na Porsche Macan.

Porsche jeździ super, czuć geny prawdziwego sportowego auta. Z tyłu wygląda rewelacyjnie - nie wiem jak oni to zrobili, ale (zwłaszcza w czarnym kolorze) tył bardzo przypomina klimat 911.

Game Changerem dla mnie okazał się jednak środek. To auto w środku jest… stare. Tzn. przesiadając się z obecnego iX3 do Macana jest OK. Jednak przesiadając się z obecnego iX3 do nowego iX3 i potem do Macana - coś przestaje pasować. Po kilku jazdach nowym iX3 przesiadając się do Macana - wnętrze Porsche przestaje pasować już bardzo 😎 To oczywiście moje odczucia, wielu osobom klasyczne wnętrze Porsche pewnie podobałoby się bardziej. We wnętrzu nowego iX3 widać jednak olbrzymi skok stylizacyjny, czy w dobrym kierunku? Ja po trzech miesiącach zaczynam się przekonywać 🙂

No i pozostaje kwestia parametrów zasięgowych - tutaj nowe iX3 xDrive 50 gra w innej lidze, Macan nie ma wersji w której mógłby się zbliżyć. Pewnie najwcześniej po liftingu, gdy zwiększą mu baterię tak jak zrobili to w Tycan - ale to perspektywa raczej 2028…