Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam,

Wiem że były podobne wątki ale mi chodzi o konkretne szczegóły.

Zakupiłem kompletne lampy Bi-Xenon nieskrętne z Led kierunkami i tutaj temat mam jasny brakuje sygnału dla świateł długich.

Chciałbym żeby było to jak należy i dołożyć poziomowanie lamp, gdzie konkretnie wpiąć się z tym czujkiem, kable mają iść do modułu FRM?

Następny temat odnośnie spryskiwaczy?

Zasilanie dysz spryskiwaczy jest w wiązce PDC? Czy też w wiązce od lamp? I co z samym zasilaniem dla pompek w zbiorniku spryskiwaczy?

Jednym słowem jak to wszystko podłączyć aby działało, chcę sobie nieco ułatwić sprawę i zakupić np czujnik poziomowania z uciętą wtyczką, to samo odnośnie wiązek do lamp.

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
W dniu 30.05.2025 o 19:00, MaxGro napisał(a):

tutaj temat mam jasny brakuje sygnału dla świateł długich

To znaczy? Każdy rodzaj lamp ma światła drogowe.

Chciałbym żeby było to jak należy i dołożyć poziomowanie lamp, gdzie konkretnie wpiąć się z tym czujkiem, kable mają iść do modułu FRM

Są 2 czujniki przód i tył po prawej stronie auta i tak wiązka jest wpięta w ten moduł.

Zasilanie dysz spryskiwaczy jest w wiązce PDC? Czy też w wiązce od lamp? I co z samym zasilaniem dla pompek w zbiorniku spryskiwaczy

Z mojej wiedzy jedyne zasilanie spryskiwaczy jest ze zbiorniczka płynu spryskiwaczy.

Opublikowano
W dniu 1.06.2025 o 18:37, Krzyś111685053072 napisał(a):

Są 2 czujniki przód i tył po prawej stronie auta i tak wiązka jest wpięta w ten moduł.

Okey, które piny we wtyczkach przy module? Bo u mnie nie ma tych czujników.

W dniu 1.06.2025 o 18:37, Krzyś111685053072 napisał(a):

Z mojej wiedzy jedyne zasilanie spryskiwaczy jest ze zbiorniczka płynu spryskiwaczy.

Zgadza się do tego doszedłem z tym że skąd wziąść zasilanie dla pompki spryskiwaczy reflektorów? Najprościej bylo by się wpiąć w pompkę spryskiwaczy szyby czołowej ale wtedy spryskiwacze reflektorów będą działać zawsze razem.

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
6 minut temu, MaxGro napisał(a):

Zgadza się do tego doszedłem z tym że skąd wziąść zasilanie dla pompki spryskiwaczy reflektorów? Najprościej bylo by się wpiąć w pompkę spryskiwaczy szyby czołowej ale wtedy spryskiwacze reflektorów będą działać zawsze razem.

To nie takie proste, zasilanie do spryskiwaczy lamp idzie przez przekaźnik bo ta pompka ciągnie trochę prądu i jak podepniesz pod pompkę do szyb to spalisz moduł nie pamiętam który muszę schematy przeglądnąć.

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Nie jestem pewny czy jeszcze jakiś moduł jest odpowiedzialny za spryskiwacze lamp ale schemat pokazuje że zasilanie i sterowanie idzie prosto że skrzynki bezpieczników. Czujników poziomowania jeszcze nie znalazłem może wieczorem uda mi się je namierzyć. Screenshot_20250603_002342_BimmaEWD.thumb.jpg.9fb1a3a83ddce82bca015635a8f89f07.jpg

Opublikowano

Może tak być w skrzynce bezpieczników pod nr 36 30A jest odpowiedzialny za pompkę spryskiwaczy reflektorów 

Opublikowano
2 godziny temu, Krzyś111685053072 napisał(a):

Tak i do tego przekaźnik na gnieździe nr 5.

Gdzie znajduje się skrzynka z tym przekaznikiem? Bo na schematach nigdzie nie znalazłem.

• 2 tygodnie później...
Opublikowano

Dobra mamy lampy, nawet spryskiwacze,

Odnośnie lamp nie ma kierunków, są ledowe, to kwestia kodowania?

I została kwestia gdzie wpiąć czujnik poziomowania.

Opublikowano
6 godzin temu, MaxGro napisał(a):

I została kwestia gdzie wpiąć czujnik poziomowania.

ICM

Retrofity: 2VB - TPMS (RPA -> RDC); 302 - alarm; 5AC - HBA; 5AS (Driving Assistant: LDW+FCW); 5AS -> 5AT (Driving Assistant Plus: ACC+LDW+FCW); 5AR - TJA; 6UK+5A3 - NIVI3 + Targeted illumination
Opublikowano

dla samochodu przed 2011-08:

image.png.adb9c6f33f1faa38bde38646afb98b94.pngimage.png.08e9bff92a4137f5299028ca78e0dbc7.png

po 2011-09:

image.png.b264202cc18c106bd66907268f2f7e89.pngimage.png.bf32dc83fb3ea6fb25ee28bf1b73995e.png

Jeżeli na pinach 1 i 2 masz zasilanie (kolory jak niżej) to masz przed 2011-08:
image.png.8fa04fc613a86c75497cb0ac1373b67d.png

Retrofity: 2VB - TPMS (RPA -> RDC); 302 - alarm; 5AC - HBA; 5AS (Driving Assistant: LDW+FCW); 5AS -> 5AT (Driving Assistant Plus: ACC+LDW+FCW); 5AR - TJA; 6UK+5A3 - NIVI3 + Targeted illumination