Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

od wczoraj ISTA mi zgłasza taki błąd. 

Brak komunikacji....

INPA nie widzi kładu....

A co najdziwniejsze, kontrolka DSC zaświeciła się wczoraj tylko na krótko i zgasła dosłownie po przejechaniu kilku metrów i już się nie zapaliła. Auto hamuje normalnie, bez blokowania kół... Sprawdziłem bezpieczniki- jest ich kilka(12,51,55,63)- oprócz 63, bo listwa bezpieczników kończy się na nr 60... gdzie jest numer 63? Z tyłu, według opisu żaden z bezpieczników nie jest od DSC. Obok listwy bezpieczników w schowku, są te 4 wielkie bezpieczniki. Czy to któryś z nich jest numerem 63?

Opublikowano (edytowane)

czyli tak jak myslałem - 63 to ten duży.

OK, wszystkie bezpieczniki są ok.... gdzie jest ten moduł w aucie? Może problem tkwi we wtyczce? Popryskałem płynem na rdzę na przednie wahacze i mam problem.... Ale popryskanie na przednie zawieszenie, nie powoduje że brak komunikacji z kompem...musi być coś innego....

Znalazłem.... na pompie ABS....

Edytowane przez 520i
Opublikowano (edytowane)

ISTA dalej wykazuje błąd DSC. Zagłębiłem się w temat i ISTA pokazała co następuje:

IMG_20250602_185149.jpg

Bezpieczniki wykluczyłem. Każdy został wyjęty i sprawdzony miernikiem.

IMG_20250602_185245.jpg

powyżej, rady z ISTA...

który to jest zacisk 31L

Napi≤ęcie zasilania 87-51

Co ma do tego przewód diagnostyczny i pin 17? Brak prądu?

Edytowane przez 520i
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Tak na szybkiego zacisk 31 to masa a L to jakieś dodatkowe oznaczenie tej masy prawdopodobnie jest to masa która steruje zasilaniem. 87-51 nie mam pojęcia. Przewód diagnostyki sterownika jest wpięty pod pin 17 sterownika? 

Opublikowano
10 godzin temu, Krzyś111685053072 napisał(a):

Znalazłem 87<51 to zasilanie z bezpiecznika F51.

bezpiecznik sprawny - sprawdzałem miernikiem po wyjęciu z gniazda. ale ok -użyję kontrolki i sprawdzę w tygodniu. Jutro zaplanowane przeróbka DISA - przyszły graty aluminiowe....

dzięki za schemat...