Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam
Mam problem z moim BMW. Gdy chciałem odpalić samochód rozrusznik zakręcił tylko przez chwilę, a przy następnej próbie już w ogóle nie kręcił. Kilkanaście minut wcześniej normalnie odpalał bez żadnego problemu. Myślałem ze to akumulator więc spróbowałem odpalić go na kable z innego auta, ale nic do nie dało, cały czas to samo. Co to może być? rozrusznik padł? 

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

To trzeba sprawdzić czy auto "widzi" wciśnięty pedał hamulca, czy wyświetlają się biegi na liczniku odpowiednie do ustawienia lewarka zmiany biegów a może tylko spadł/okręcił się kabel od elektromagnesu na rozruszniku, pilotowi kluczyka raczej nic się nie stało bo miałbyś komunikat o jego braku. Komputerem by się trzeba podłączyć może coś podpowiedzieć. 

Opublikowano
8 godzin temu, Krzyś111685053072 napisał(a):

To trzeba sprawdzić czy auto "widzi" wciśnięty pedał hamulca, czy wyświetlają się biegi na liczniku odpowiednie do ustawienia lewarka zmiany biegów a może tylko spadł/okręcił się kabel od elektromagnesu na rozruszniku, pilotowi kluczyka raczej nic się nie stało bo miałbyś komunikat o jego braku. Komputerem by się trzeba podłączyć może coś podpowiedzieć. 

Okej sprawdzę dzieki

• Moderatorzy
Opublikowano

Czy po wciśnięciu "start" dmuchawy zwalniją, słychać klik pod maską? Czy podczas poprzednich odpalaniń zanim padł słychać było że dłużej kręci, jakby aku padał? Jesli wszystko na tak to 100% rozrusznik.

Ja spróbowałem tradycyjnie, jak to się w maluchu robiło - z kija w rozrusznik przypier... xD - jak po takim zabiegu ruszy to też wiadomo, że rozrusznik padł.

A co do samej wymiany, jak masz zestaw kluczy płaskich z grzechotką wbudowaną, to spokojnie to zrobisz od góry (pamiętaj, że aku trzeba odłaczyć, a po podłaczeniu po akcji, pewnie immo zsynchronizować).

Mi wymiana zajęła chyba godzinę, z czego większość czasu próbowałem wygrzebać śrubkę, która spadła na osłonę silnika, a nawet lewarka nie miałem, żeby podnieść trochę i ją odkręcić.

• Dziękuję 1
Opublikowano

Problemem był rozrusznik. Wymieniłem rozrusznik i auto odpala normalnie. Dziękuję za pomoc 🙂

• Lubię to 1