Skocz do zawartości

Jaki max profil opony wejdzie do e36.

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Zasatanawiam się jaki profil można założyć na felgi 17 i 18 zeby nie było dotknięc karoserii żadnych.

Czy jest różnica miedzy wiekością nadkola miedzy Coupe i Sedanem ?

Never Say Never Again!
Opublikowano
Zalezy od zawieszenia, szerokosci opony i oczywiscie szerokosci felgi, przy 17-tkach proponuje 205/50 lub 225/45 - mialem zalozone od 5-tki oponki 235/45/17 i obcieralo z tylu. Przy 18-tce odpowiednie beda 225/40...
Opublikowano

http://www.opony.com.pl/opony/opony_zamienniki.asp?Rozmiar=205%2F60R15&tolerancja=2%25&imageField.x=72&imageField.y=9

Tu masz zamienniki i przelicznik,dobierasz taki rozmiar żeby był jak najbardziej zblizony średnicą do oryginału,czyli powinieneś mieć 205/60 15 zamienniki to:

245/40R17 627,8 mm -0,8 mm -0,1 %

285/30R18 628,2 mm -1,2 mm -0,2 %

Opublikowano
Bardzo fajna stronka z przeliczeniami, dzieki, ale bardziej niż o średnice chodzi mi o szerokość opony. Obecnie mam 225, ale zastanawiam sie czy 245 bedzie sie jeszcze miescic ?
Never Say Never Again!
Opublikowano

Witam!!!

Rozumiem ze szersze opony to lepsza przyczepnosc i lepsze hamowanie, ale po co do 316 zakladac taka wielka gume- wtedy to auto przestanie jezdzic, bo opory toczenia beda tak wielkie ze szkoda gadac :duh:

Co prawda sam jezdze na 17/235/45 przod i 245/45 w 320 na zawieszeiu m-technik i juz mam problemy z tylem z 1 pasazerem, bo z tylu ociera, nie wspominajac ze na wiekszych "nieruwnosciach" nawet samamu jadac slysze dobiegajace z tylu "denerwujace" ocierania.....

A zeby zucic zadem, to tylko przy wiekszych predkosciach, a na mokrym... :worried:

bez obrazy, ale 316 tak czy siak nie pedzi, a wyglad duzo sie nie zmieni jak zalozysz taka gume jak Ci doradzaja, bedzie ok!!! no chyba ze chcesz by z tylu auto wygladalo jak walec drogowy :mrgreen:

pozdrawiam

P.S. wez pod uwage jeszcze zywotnosc zawieszenia... na naszych "autostradach"

A jak sie uprzesz mozesz zalozyc nawet 20'', ( i w tym momencie nie szydze) tylko czy jest sens wymieniac pociete gumy i przerabiac nadkola

TYM razem Moja kobieta skrzywdzila moje autko na MAXA- urwała przod na Grand Cheerokim.... :-( Na pocieszenie M3:-)))
Opublikowano

Myślę, że rożnice w mocy miedzy 2.0 a moim 1.8 czy nawet 1.6 nie sa az tak gigantyczne żeby to miało odczuwalne znaczenie przy zwiększeniu profilu o kilkanaśie mm. Ja napewno nie założyłbym opony która mi ociera, dlatego próbuje ustalić co się zmieści jeszcze w budzie e36. Rozumiem że ociera Ci

245/45/17 z tylu a 235 z przodu się jeszcze mieści? U mnie na na 225/45/17 mieści się jeszcze bez problemów też na M-tchnik czyli 20 mm nizej od standardu. Z tego mi wynika że 225 lub ew 235/45/17 jest najwiekszym rozsądnym kołem do e36. Myslalem że coupe na nieco wieksze nadkola od Sedana ale chyba tak nie jest jednak. Jeśli sie myle to mnie poprawcie.

Jakość i twardośc amortyzatorów ma też duży wpływ na ocieranie przy dopasowanym profilu, wiec to trzeba jeszcze uwzglęgnic.

A generalnie co do doboru opon i ich wpływu na optyke/przyczepność/moment obrotowy koła itp.., każdy tu ma swoje doświadczenia i upodobania więc nie ma sensu o tym dyskutować.

Never Say Never Again!
Opublikowano

fakt, pomylka 225 i 235/ ale profil 45 felgi od m5 i moze daltego ociera bo ET jest inne. wiec zanim zalozysz kola to upewnij sie ze rozmiar felgi jest wlasciwy.

a co do róznic w mocy to duuuuza roznica te pare koni, jak zalozylem 15'' na zime to poczulem jakby przybylo z 15km, auto jakos stalo sie żwawsze, wiec sie nie zgodze ze takie kola nie wplyna znaczaco na 316.

a zmiana profilu o pare mm to wiekszy obwód calego kola, czyli wieksze opory+ przeklamania licznika

pozdrawiam

TYM razem Moja kobieta skrzywdzila moje autko na MAXA- urwała przod na Grand Cheerokim.... :-( Na pocieszenie M3:-)))
Opublikowano

GERALD czytaj temat od poczatku do konca :!:

Napisalem wyzej ze 235/45 (sa to opony przeznaczone do 5-tki) i obcieraly w e36 na zawieszce m-tech (fele 8x17 ET35), a przy 225/45 jest juz OK, ewentualnie mozesz zalozyc 215/45 ! Ja bym do 1,8 wiecej niz 205/max215 nie zakladal :mad2: