Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Mam założony w tym aucie akumulator 80 Ah......

Silnik 3.0i i masę wyposażenia... Gdyby tak moje e39 tyle tego miało..... W każdym bądź razie, bezpieczników jest cała skrzynka w schowku i chyba tylko dwa miejsca w bagażniku na bezpieczniki są puste.....

Wczoraj auto było praktycznie cały dzień otwarte (zapominałem wyłączać światło na podsufitce - samo nie chce zgasnąć), kilka razy go skanowałem żeby wyniuchać co to za moduły,  itp... No i se akumulator odmówił odpalenia auta tak koło godziny 17....

Podładowałem do 13.1 V i odpalił bez problemu... Znalazłem gdzieś info że do tego auta może być akumlator 70, 80 albo 90 Ah... Czy to nie za mało jak jna taką krowę?????

W mojej starej e39, nie mającej tyle wyposażenia akumulator był znacznie większy (bodajże 120 Ah albo 140Ah).

Zastanawiam się nad wymianą akumulatora - z e39 120AH włożyć do X5....

Tylko pytanie- jaki jest zamontowany alternator w x5 - czy da radę ładować ten akumulator....

Macie jakieś info, jakiej wielkości powinien być akumulator w x5? 

A czy alternator z e39 jest taki sam jak w x5 - chodzi o otwory montażowe itp....

Edytowane przez 520i
Opublikowano

czy muszę powiadomić "jaśnie pana" że dostał nowy akumulator? Znaczy, czy muszę system powiadomić poprzez INPA lub ISTA?

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Nie

Nawet zepsuty zegar dwa razy na dobę pokazuje właściwą godzinę ;)
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

W katalogu części do x5 530i były 2 alternatory 120 i 140A a akumulatory od 70 do 90Ah. Benzyna nie musi mieć takiego aku jak diesel więc u ciebie te 90Ah powinno wystarczyć a ja mam 3.0d i fabrycznie był 90Ah i dawał radę. 

Opublikowano

sęk w tym, że ten aku, który był - 80 Ah był wyciśnięty jak gąbka i stary. Mam do dyspozycji dwa aku - jeden 100Ah z mojej E39 i zapasowy 72Ah. Założyłem ten 100 Ah do x5. Teraz odpala i mozna go skanować do woli....