Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Siemano, mam problem z olejem w płynie chłodniczym. Wiem, że to może być chłodniczka albo głowica, jestem w trakcie dobierania się do chłodniczki. Bardzo mnie dziwi fakt, że płyn nie przemieszał się z olejem, tylko wystąpił na ściankach węży od chłodzenia, gdy zlewałem płyn to był normalny różowy jak zawsze. Jest ktoś może w stanie mi powiedzieć jak sprawdzić czy chłodniczka jest walnięta? Jak tak patrzyłem na necie to ludzie mieli zbiorniczki pełne oleju, a u mnie jest to „znikoma ilość” jeszcze nie przemieszana + w zbiorniczku nic nie było widać. A objawiło się to tym, że mi właśnie tym wężem po dłuższej jeździe wyrzucało z pół litra płynu. Z góry mówię, że go nie przegrzałem ani razu, a mam go od 5 lat+ się nie objawiło niczym, palił jak zawsze idealnie, zero kopcenia i moc wszystko było dobrze.

IMG_9733.jpeg

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Jestem na 99% pewny że to wymiennik ciepła na filtrze oleju czytałem wiele wątków z tymi objawami gdzie mechanicy obstawiali uszczelkę/głowicę a po zrobieniu dalej te same objawy sam miałem olej w chłodziwie i była to uszczelka podstawy filtra oleju u ciebie moze być tylko chłodniczka no i żeby był pełny zbiorniczek oleju to muusiał by być mega wyciek. Chłodniczka z wymianą kilka stówek, uszczelka pod głowicą z wymianą kilka tysi więc nawet jak to by nie była chłodniczka to i tak koszt pomyłki w diagnozie przemawia za wymianą chłodniczki jako pierwszej.

Opublikowano

Dobrałem sie do chłodniczki, wylałem z niej wszystko, wlałem do kanału olejowego benzyne ekstakcyjną a na kanale wodnym zrobiłem „ciśnienie”. Nie pokazało niestety nieszczelności. Mam nadzieje, że to uszczelka chłodniczki albo podstawy filtra, czekam na nowe OE. Chłodniczka ori 2005 rok także nikt tam nie zaglądał. Chyba wymienię profilaktycznie bo dostęp „ciężki” żeby to od buta wymienić. Będzie update po płukaniu IMG_9769.thumb.jpeg.0100e32a85ef21ef87df0df2275843c5.jpeg😃

Opublikowano

Kawał roboty 👍

Tak się tylko zastanawiam, czy nie prościej ściągnąć całe visco, niż tylko samo śmigło odkręcić? 

Opublikowano
5 minut temu, Krzyś111685053072 napisał(a):

@Lysy475 ile węży masz podłączone do chłodniczki? Jak 2 to niestety ale żadna uszczelka nie puszcza oleju do chłodzenia. 

Mam jeden wąż do chłodniczki, możliwe, że szło od podstawy filtra oleju

Opublikowano
3 godziny temu, yeti19 napisał(a):

Kawał roboty 👍

Tak się tylko zastanawiam, czy nie prościej ściągnąć całe visco, niż tylko samo śmigło odkręcić? 

Mam „patent”. Obudowa śmigła jest od dołu ścięta lekko, żeby po odkręceniu dwóch śrub u góry wyszła łatwo 

Opublikowano
Teraz, Lysy475 napisał(a):

Mam „patent”. Obudowa śmigła jest od dołu ścięta lekko, żeby po odkręceniu dwóch śrub u góry wyszła łatwo 

Ooo, dobre 👍 

Jak pierwszy raz ściągalem visco, to ułamałem klucz 32 😂😂 a wystarczyło leciutko stuknąć w niego zgodnie z ruchem wskazówek zegara😂

Kurcze, śledzę temat bo olej w plynie to nie jest aż taka rzadkość.

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Jak tylko jeden wąż idzie do chlodniczki to warto przy okazji wymienić uszczelkę podstawy ja jeszcze dodatkowo splanowałem płaszczyznę przylegającą do bloku bo nie była idealnie płaska.

Opublikowano
4 minuty temu, Krzyś111685053072 napisał(a):

Jak tylko jeden wąż idzie do chlodniczki to warto przy okazji wymienić uszczelkę podstawy ja jeszcze dodatkowo splanowałem płaszczyznę przylegającą do bloku bo nie była idealnie płaska.

Ciekawe spostrzeżenie. Uszczelki oem zamówiłem obydwie. Zobacze tą płaszczyznę jak wygląda. Dzieki 

Opublikowano

Płukanka liquimoly, 3 razy przelewana woda demineralizowana, po 3 razie już jest „czysto”. Oleju dużo nie było jak widać, płyn cały czas przejrzysty 

IMG_9788.jpeg

IMG_9789.jpeg

IMG_9790.jpeg

Opublikowano

Update co do sprawy. Wlałem płyn chłodniczy wieczorem jak auto się ostudziło i postanowilem przetestowac go, po zrobieniu ok 100km wszystko działa jak należy, więc chyba operacja się udała 🙂 

• Lubię to 1