Skocz do zawartości

zamiennik pompy paliwa - czy warto? jak tak to jaki?

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
mam pytanie. padla mi pompa paliwa w moim e30 318i touring. oryginal nowy 800 pln co za bardzo mi sie nie usmiecha, na allegro jest pelno zamiennikow po ok 150 pln. czy warto sie w to bawic? czy lepiej kupic uzywana oryginalna pompe w tej cenie?
Opublikowano

Witam

Jeżdżę na zamienniku amerykańskiej firmy Walbro na razie dwa lata i chodzi bez problemu, nie wiem jak te chinki ale ta jest w porządku. Mogłem mieć nówkę Boscha za 600 ale zaryzykowałem i jestem zadowolony.

Opublikowano
Ja na twoim miejscu pojezdzilbym po szrotach iposzukal jakiegos biciucha moze taniej by to wynioslo

ja bym używki nie brał - zwłaszcza, jeśli nie była od jakiegoś czasu używana - części samochodowe (zwłaszcza ruchome) tak już mają, że jak się ich nie używa, to się psują :idea:

w środku mogło dojść do korozji itp

zamienniki z reguły są sprzedawane z gwarancją

beemki to choroba - nieuleczalna, ale za to bardzo przyjemna

miłośnik E30 ... użytkownik E46 :)

Opublikowano
ta pompa jest niestety nietypowa bo montowana w zbiorniku i przez to zamiennik 215 pln :/ ale chyba bede musial sie wykosztowac
Opublikowano

tak, przerabiałem temat. używka z e30 albo (w moim przypadku) z e34 z m20 (tylko takich) albo też 1.8 - to w twoim przypadku /powinna pasować/, a najlepiej oryginał... niestety, bo to pompa elektryczna, najlepiej jak będzie nowa. jest to nietypowa część, do m50 jest taka mała od 150 zł w górę (inna niż ci potrzeba) ale ona nie podejdzie.

pozdr

Opublikowano
ja kupiłem na allederogo nowy zamiennik za 149zł i baaardzo ładnie śmiga :8)

a z ajkiej firmy kupiłeś??

bo ja z pompy.net.pl czy jakoś tsak, i pochodziła 2 tygodnie, teraz chodzi i jeżdżę, ale piszczy, jęczy tak, że w środku głośno ją słychać, nie wspominając już na światłach jak się stoi...

dzisiaj montuję boscha ... za 550 zł:/

Opublikowano

3zeR, jeśli wolno mi zaproponaować ci coś, to chciałbym o tym napisać. toczyłem boje ze swoją pompą zeszłej zimy w mróz (cały luty miałem autko niejeżdzone, tylko w garażu stało he he). przerabiałem te okazyjne oferty, zamiennik, i nówke. wprawdzie mam silnik m20, ale jak widzisz zagadnienia związane z wymianą wspomnianej pompy wewnętrzej pozostają niezmienione. otóż tani zamiennik za chyba niecałe trzy stówki od nowości nie wytwarzał odpowiedniego ciśnienia, i dojście do tego umożliwił dopiero zakup pompy używanej wymontowanej z sprawnego auta przeznaczonego do rozbiórki. reklamacja była bardzo nieprzyjemna i trwała kilka miesięcy. wszelkie tanie rewelacje byłbym skłonny Ci odradzać. bmw to nie samochody, do których części można kupić w sklepie "ogólno-motoryzacyjnym". niektórzy sprzedawcy, z zadowoloną miną proponowali mi pompę do modelu sprzed modyfikacji (najczęściej z niewiedzy), która przecież jest znacznie tańsza.

pompa używana kosztowała mnie 250 zł i pochodziła z bmw e34 (z silnikiem m20 rzecz jasna). funkcjonuje ona w samochodzie kolegi (e30) do dziś, i raczej nic nie zapowiada szybkiego jej odejścia. jednak co do pomp używanych, to jest z nimi jak już może wiesz, loteria. albo ma się szczęście (jak ja, nie chwaląc się), albo się go w chwili zakupu nie ma. niemniej jednak, kupno "używki" jest w mojej opinii wyjściem lepszym od kupna zamiennika firmy "krzak".

najbardziej polecanym przeze mnie wyjściem będzie jednak zakup nowej pompy jakiejś normalnej ( :wink: ) firmy, np. bosch. tak zrobiłem ja po niedługim czasie od kupna używanej pompy. i z tego wyjścia jestem zdowolony.

wypróbowałem jeszcze jednen chytry trik: do naszych bmw pasuje pompa od volvo (niestety nie pamiętami ani numeru ani jaki typ). ma ona - co najważniejsze - odpowiednie parametry, oraz wymiary i mocowania.

doradzając ci bazowałem na własnych doświadczeniach. starałem się to zrobić jak najlepiej. odradzałbym ci sklepy wysyłkowe, bo czsami w ich przypadku występuje problem w postaci trudności ze zwrotem zakupionego towaru. kup w jakimś sklepie wyspecjalizowanym w bmw, a jak nie to chociaż w tych lepszych markach: MB, audi, bmw. oni mają po prostu lepsze ceny niż aso. reasumując: kup dobrą "używkę" z pewnego źródła, żebyś potem nie miał problemu ze zwrotem w razie by na drugi dzień sie zatarła (po jakimś czasie i tak stanie, jak ta twoja, a może i nie - i tego życze) albo najlepiej nówkę pewnej firmy.

pozdrawiam

Opublikowano
dzieki sweet za wreszcie konkretna odpowiedz. niestety za nowa pompe oryginalna mnie nie stac (500 pln najstansza), zastanawiam sie natomiast nad sprawna uzywka oryginalna, nie wtopie az takiej kasy a jak nawet podziala pol roku to git, potem bede moze mial wieksze fundusze...
Opublikowano

Ja własnie wczoraj zamontowałem oryginał. Jest OK, i auto jeździ lepiej!

Pozatym, ciśnienie jakie daje jest wyższe i to znacznie od jakiegoś niby zamienika ( badziew z www.pompynet.pl) , bo, po przejechaniu kilku kilometrów padł oring pod regulatorem ciśnienia... a na tamtej pompie spełniał swoją funkcję. Paliwo to tryskało spod niego...:)

Opublikowano

mauser, nie masz się co pytać mirrek2'a, bo on ma silnik m50, a tam pompa jest taka krótka, szeroka (czy jakoś tak - chyba dobrze pamiętam). nie pasuje ona nijak do e30, przynajmniej do wersji po '87 z pompą wewnetrzną paliwa. jest to bardziej współczesny wynalazek, więc produkuje go większa liczba producentów. chyba że tylko o firmę chciałeś spytać, to zwracam honor.

3zeR, dowiedz się czy w twojej okolicy są jakieś "podmioty gospodarcze" zajmujące się tylko częściami bmw z rozłożonych aut z zachodu. koło łodzi na Rąbieniu jest coś takiego, jedni chwalą, inni znają jeszcze tańsze dojścia, ale ja od paru lat się u nich "nie naciąłem" na żadnej części (rzadko kupuję, ale osobiście, nie wysyłkowo, i panowie byli bardzo profesjonalni) więc uważam że to dobre źródło. pompa paliwa taka jakiej szukasz to wydatek 200 - 300 zł (gdzieś tak polowa ceny nówki). myślę, że jednak bardziej warto kupić tą część w sklepie jako nową, ale cóż, trzeba się jakoś ratować.

ROMANEK: a czy ta pompa nie jest czasem nierozbieralna?

powodzenia

Opublikowano
sweet: wiem ze najlepiej byloby kupic nowke ale niestety nie stac mnie w tej chwili na takowa :/ jest ponoc taka firma w krakowie, wlasnie musze sie przejechac tam i popytac, moze cos znajde. w kazdym razie dzieki za pomoc :)
Opublikowano

Głównie chodziło mi o to, że zakupiona tam pompa bez żadnego znaczka, napisu, opisu itp, się po prostu zrąbała po 2 tyg pracy...

jeszcze napisali mi, w odpowiedzi na mojego maila że pompa nie pracuje poprawnie, że mogę sobie ją przysłać a i tak ją odeslą na mój koszt, bo nie uznają reklamacji...