Skocz do zawartości

2023 vs 2024

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam,

przymierzam się do ściągnięcia X7 z USA i czytam sobie forum USA dla X7 i znalazłem długi temat, gdzie ludzie opisują że wersja 2023 jest sprzętowo przestarzała i ma starsze komponenty sprzętowe, przez co niektóre opcje nie są dostepne. np. Highway Assistant.

Czy to rzeczywiscie prawda? Czy rzeczywiscie koniecznie unikac wersji 2023?

Dodam ze chce isc w LCI, wiec jak nie 2023 to zostaje mi tylko 2024 i 2025, wiec i cenowo sporo wiecej.

A swoja droga ktos przerabial sciaganie X7 z USA?

Pozdrawiam

• 10 miesięcy temu...
Opublikowano

Jak tam ściagłeś x7 ? 

Opublikowano
  • Autor
1 godzinę temu, maz9 napisał(a):

Jak tam ściagłeś x7 ? 

jednak zamowilem nowe do produkcji z fajnym rabatem. jak zaczalem liczyc konkretne przypadki, zeby zamowic cos z mala szkoda albo wrecz bez szkody i z rocznikiem nowszym niz 23 to wychodzilo ponad 300k, a nawet pod 350k, do tego pozniej wartosc odsprzedazy takiego egzemplarza z USA nizsza, czesc funkcji mobilnych nie dziala albo trzeba kombiniowac no i brak gwarancji i pakietu serwisowego, wiec moze finalnie na nowym wyjde lepiej, a na pewno bede spokojniejszy.

• 2 tygodnie później...
Opublikowano
  • Zasłużeni forumowicze

I bardzo dobrze żeś zrobił. USA to nie jest kraj mlekiem i miodem płynący, na drogach mnóstwo gratów i gdyby rozbitka dało sie naprawić zgodnie że sztuka w rozsądnych pieniądzach to ktoś na miejscu by się nim zainteresował. Tymczasem realia wygaldadaja tak że naprawa zgodnie że sztuka jest całkowicie nieopłacalna, auto trafia na aukcje gdzie nie wszystko widać. Kupujesz często kota w worku gdzie sporo rzeczy po sprowadzeniu dopiero wychodzi. Ktoś kto to auto sprowadził chce na tym zarobić jak najlepiej i zaczyna się lepienie ulepa. Kupowanie uzywanych części byle taniej albo wręcz wstawanie kawałek innego auta, najlepiej w tym samym kolorze żeby czujnik lakieru nie wychwycił i opowiadanie bajek przyszłemu nabywcy. Przyszły nabywca niedaz ze jeździ ulepem którym strach jeździć a co gorsze o zgrozo wozić rodzinę, do tego wartość przy odsprzedaży dużo niższa. Kupiłeś nowe, przez wiele lat będziesz jeździł spokojnie, z gwarancja, nowe opony, klocki i wszystko a na koniec dnia sprzedaż drożej i szybciej. Takie jest moje zdanie i gratuluje nowego nabytku.

Opublikowano
  • Moderatorzy

Ściągnie z USA jest dla fanów, jakieś rekiny do restaurowania itp. dla zwykłych ludzi bez pojęcia i zapału też odradzam całkowicie.

To co potrafi tam wyjść po przyjeździe to za głowę się można złapać.

Opublikowano

A tak z czystej ciekawości - jakiej jakości są naprawy oferowane przez te firmy, które zajmują się ściąganiem aut D2D? Kupno rozbitka, ściągniecie, kwestie cłowe i podatkowe, naprawa, podstawienie gotowego auta pod dom klienta. Ktoś ma doświadczenie? Często mi się to wyświetla w socjalach, na zdjęciach pięknie wygląda, ale czy ktoś realnie widział z czym to się je?

Opublikowano
  • Moderatorzy

Każda firma będzie to inaczej robić i nigdy nie wiesz.

Dlatego jak masz swojego lakiernika + blacharza dopiero się za to brać. Błotnik i zderzak wymienić to pestka, ale już ciągnąć konstrukcje i wstawiać poszycia - dużo roboty.

Samemu jest lepiej to robić, bo wymieniasz każdą śrubkę i plastik z ASO i jest jak się należy. Ja już cuda widziałem, książkę można napisać.

Opublikowano
  • Moderatorzy

Czasami starając się, szukając godzinami części w najlepszym stanie, pilnując każdej spinki i każdego "majstra" wychodzą fuckupy. A tutaj? Wydaje mi się że te auta kupowane "na gotowo" są dla ludzi którzy nie przykładają zbytniej wagi do jakości naprawy, ma być młode auto i tanio. Nie wierzę że ktoś będzie tego pilnował "jak swojego".