Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Cześć,

Wczoraj zaczęło mi śmierdzieć wilgocią z klimatyzacji. Co może być tego powodem? Samochód ma niespełna rok i zastanawiam się czy to już czas na ozonowanie klimatyzacji i wymianę filtrów? Ile ich jest filtrów i czy jestem w stanie je wymienić samodzielnie nie będąc mechanikiem.

Opublikowano
W dniu 2.03.2025 o 18:05, Carlito-Carlito napisał(a):

Cześć,

Wczoraj zaczęło mi śmierdzieć wilgocią z klimatyzacji. Co może być tego powodem? Samochód ma niespełna rok i zastanawiam się czy to już czas na ozonowanie klimatyzacji i wymianę filtrów? Ile ich jest filtrów i czy jestem w stanie je wymienić samodzielnie nie będąc mechanikiem.

Mój ma dwa lata i żadnych zapachów. Może gdzieś wilgoć ci się dostaje?

Opublikowano

A włączasz regularnie? Mój też ma dwa lata jak przedmówcy i nie czuję żadnych zapachów. Ostatnio przy serwisie olejowym wymieniane były też filtry kabinowe, tyle. Po jednym roku naprawdę nie powinieneś mieć takich problemów, chyba że włączasz od dzwona.

Co do ilości filtrów - są dwa kabinowe idące jako komplet. Wymiana nie jest trudna, pewnie ok. 20min pracy, ale nie powiem Ci, czy sam wymienisz, bo zupełnie nie znam Twoich zdolności manualnych. Jeśli robisz jakieś prace tzw. "męskie", to nie będzie to żaden problem, poszukaj na YT, są tutoriale. Ważne jest przede wszystkim, aby zachować odpowiedni kierunek filtrów, bo o tym było też kilka razy na forum, że nawet serwisy źle montowały i np. dmuchało ciepłym z tyłu, jak miało schładzać.

• Lubię to 2
Opublikowano

Dzięki za info. Niestety całą zimę jeździłem z wyłączoną klimą i pewnie dlatego. Teraz od dwóch dni na włączonej klimatyzacji i nie czuć zapachów , ale i tak podjadę na ozonowanie. Co do filtrów kabinowych to kupujecie oryginalne, czy sa jakieś lepsze na rynku?

Opublikowano

Zimą klima szybciej osusza powietrze wewnątrz i szyby nie parują.

• Lubię to 1
Opublikowano
11 godzin temu, Carlito-Carlito napisał(a):

Dzięki za info. Niestety całą zimę jeździłem z wyłączoną klimą i pewnie dlatego. Teraz od dwóch dni na włączonej klimatyzacji i nie czuć zapachów , ale i tak podjadę na ozonowanie. Co do filtrów kabinowych to kupujecie oryginalne, czy sa jakieś lepsze na rynku?

To niepoprawnie. Nie chodzi tylko o zapachy, a zatem możliwość zagrzybienia, choć to jeden z podstawowych powodów. Jak napisał Kingu, klima pozwala osuszać powietrze, odparowanie szyb to jedno, ale ogólnie wilgoć w kabinie i układzie to drugie. Używając klimy w zimie ograniczamy możliwość zagrzybienia.

Drugim równie ważnym argumentem jest sam układ. Głównie kompresor. Jak nie włączysz klimy, to układ nie ma możliwości smarowania, a to działa korozjogennie i może doprowadzić do usterki. Nawet jeśli nie chcesz używać, to po prostu włącz przynajmniej raz w tygodniu na kilkanaście minut.

Oryginalne filtry robi pewnie Knecht lub Mann (ten sam koncern), więc nie sądzę, żeby można było mówić o lepszych na rynku. Mogą być porównywalne z innych firm. No i będą tańsze niż ze znaczkiem.

Ogólnie jeśli nie stosuję oryginałów w autach, to zawsze wybieram Knechta.

• Lubię to 2
Opublikowano

Podepnę się pod temat: Gdzie w G05 jest filtr powietrza? Ciężko się do niego dostać?

Opublikowano
9 godzin temu, MMiko napisał(a):

Podepnę się pod temat: Gdzie w G05 jest filtr powietrza? Ciężko się do niego dostać?

Nie bardzo pod temat się podpinasz, bo pytasz o filtr powietrza, a tu mowa o klimie była i filtrach kabinowych.

Filtr powietrza, przynajmniej u mnie w 40i, jest łatwo dostępny, wymiana zajęła mi ok. 20 minut może. Wrzuć sobie na YT, są instrukcje.

Opublikowano
W dniu 12.03.2025 o 10:31, kenhor napisał(a):

Nie bardzo pod temat się podpinasz, bo pytasz o filtr powietrza, a tu mowa o klimie była i filtrach kabinowych.

Filtr powietrza, przynajmniej u mnie w 40i, jest łatwo dostępny, wymiana zajęła mi ok. 20 minut może. Wrzuć sobie na YT, są instrukcje.

Podpinam się pod temat, bo pytam o filtr powietrza. Temat dotyczy układu klimatyzacji, więc to logiczne, że chodzi o kabinowy filtr powietrza...

Czyli i tak wiedziałeś o co chodzi, a tylko straciłeś czas na napisanie złośliwego komentarza. Wystarczyło napisać: Filtr znajduje się tu i tu.

Nie kłopoć się już, znajdę odpowiedź w internecie.

Opublikowano
17 godzin temu, MMiko napisał(a):

Podpinam się pod temat, bo pytam o filtr powietrza. Temat dotyczy układu klimatyzacji, więc to logiczne, że chodzi o kabinowy filtr powietrza...

Czyli i tak wiedziałeś o co chodzi, a tylko straciłeś czas na napisanie złośliwego komentarza. Wystarczyło napisać: Filtr znajduje się tu i tu.

Nie kłopoć się już, znajdę odpowiedź w internecie.

No nie, jednak źle mnie zrozumiałeś. Nie pisałem złośliwie, bo z reguły nie mam takiej potrzeby. I nie, z Twojej odpowiedzi teraz wychodzi, że nie wiedziałem o co chodzi.

Ale skoro powołujesz się na logikę, to jednak pozwól, że się nie zgodzę. Bo w ogóle nie jest to logiczne, że pytałeś o kabinowy. Filtr powietrza, to filtr powietrza (z dolotu), filtr kabinowy, to filtr kabinowy. Nie ma znaczenia, że kabinowy też ostatecznie filtruje powietrze, nikt nie nazwie go kabinowym filtrem powietrza a tym bardziej po prostu powietrza. Nie brnij w to, bo akurat w tej sytuacji stoisz na straconej pozycji.

I druga sprawa, podpinasz się pod temat, a w nim już wcześniej dawałem odpowiedź o wymianie. I też napisałem do Carlita, że najlepiej sprawdzić YT, bo można znaleźć tutorial, więc po co opisywać, jeśli można zobaczyć, a czego najlepszy opis nie zastąpi. I dodałem, że najważniejsze zachować odpowiedni kierunek. Tym bardziej nie mogłem pomyśleć, że jednak pytasz o kabinowy.

Opublikowano
W dniu 12.03.2025 o 10:31, kenhor napisał(a):

Tutaj filmik jakby co :