Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam. Pytanie jak w temacie. W iscie w module Eps mam informacje o dodatkowym akumulatorze,malo tego jest rozladowany. Czy ktos sie moze orientuje gdzie takowy sie znajduje? Szukałem obok glownego,czy po prawej stronie w boczku i nie ma

• Moderatorzy
Opublikowano

Może chodzi Ci o baterię Telematics.

A231

image.png.b96e0711b28f40684edb8a95f8ceefd5.png

image.png.e63f6c3b21fc5d3bc43f5813d6531859.png

spacer.png

Opublikowano

Sprawdzę i to ale chyba chodzi o cos innego bo eps to elektryczne wspomaganie,co by to wspólnego mialo?

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Jesli masz $2VH to eps nie "chodzi" na 12v tylko 24v i jest dodatkowy maly akumulator podlaczony szeregowo do glownego. 

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Dodatkowy aku powinien być po prawej stronie głównej baterii.

Poniżej zdjęcie z F01, ale widać co i jak.

On jest "przykryty" tzw cut-off relay, więc można go przeoczyć na pierwszy strzał.

aux-battery-jpg.862331

pzdr

yaz

Opublikowano

Nie widze tego ustrojstwa nigdzie.Rozebralem boczek do tylu za bezpiecznikami i tez nie ma,jest tam jakiś modul regulacji napiecia.

IMG_20250227_131524_903~2.jpg

IMG_20250227_131741_594.jpg

IMG_20250227_131531_810.jpg

• Moderatorzy
Opublikowano

Wnęka pod tą obudową gdzie masz rękawiczki. 

spacer.png

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano (edytowane)

To w takim razie my nie rozmawiamy o aku do elektromechanicznego wspomagania kierownicy.

Sądząc po zdjęciu z ISTY, wątpię, żeby aku z 24V zjechało do stanu wyjściowego na 9.84V.

Dodatkowo, patrząc na zdjęcie twojego akumulatora głównego i jego IBS, nie widzę wyjścia przewodu zasilającego dodatkowy, 24V akumulator.

Stąd brak dodatkowego aku po prawej stronie. Jak sam napisałeś są tam tylko dwa moduły.

Czy po rozkodowaniu VIN masz opcję P2VH Integral Active Steering w aucie?

Sądzę, że nie, bo to jest również tylna oś skrętna i tylko w tym przypadku występuje dodatkowa bateria 24V.

Jak klikniesz w ISTA plan naprawczy to jakie kroki pokazuje?

Edytowane przez yaz

pzdr

yaz

• Moderatorzy
Opublikowano

Ten akumulator nie jest 24V 😄

61219394648, 12V 12Ah

On jest mały ale nie aż tak, wszędzie jak oglądam to jest w pobliżu głównego akumulatora..

spacer.png

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
11 godzin temu, Kuj0n napisał(a):

Ten akumulator nie jest 24V 😄

61219394648, 12V 12Ah

On jest mały ale nie aż tak, wszędzie jak oglądam to jest w pobliżu głównego akumulatora..

EPS-bat.jpg

Na schemacie EPS widać, że wyjście z głównego aku na dodatkowy, poprzez cut-off relay, to Z3-10B

eps-exit.png

A Z3*10B to trzeci port na głównym aku, którego autor tematu nie ma podłączonego - patrząc na zdjęcie, które wkleił. Stąd mój wniosek, że nie ma dodatkowego aku w bagażniku.

Może ma dodatkowy, 12V aku, ale jest on umiejscowiony np pod maską. Czasami tam też były one upychane.
Z310B.jpg

pzdr

yaz

Opublikowano
2 godziny temu, yaz napisał(a):

A Z3*10B to trzeci port na głównym aku, którego autor tematu nie ma podłączonego - patrząc na zdjęcie, które wkleił. Stąd mój wniosek, że nie ma dodatkowego aku w bagażniku.

Nie upieram sie ze posiadam takowy, bo wychodzi na to ze nie. Tylko co z tym screenem z isty?o co to chodzi?

• Moderatorzy
Opublikowano

Koledzy pytali Cię dla pewności czy po vinie masz opcje wyposażenia 2VH. 

spacer.png

Opublikowano

Nie sprawdzałem po vinie, zasugerowalem sie ista. W vinie nie ma tej opcji. Nadmienie ze nic sie nie dzieje z autem,przypadkiem wpadlem na ta zakladke z ta informacja o akumulatorze (elektryczne wspomaganie mam). Ale ciekawostka jak mi w warsztacie kolega sprawdzal to po vinie w katalogu jest akumulator 12V 12A

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

A pamiętasz numer opcji tego akumulatora z VIN?

Możesz poszukać tego akumulatora obok głównego, np. po lewej stronie, skoro po prawej nie ma.

Może jest również pod pod maską, np. po lewej stronie pod podszybiem.

pzdr

yaz