Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
wymienilem jakis czas temu piaste w lewym przednim kole (piasta firmy Optimal) . Pwodem wymiany byl cykliczny szym zalezny od predkosci wydobywajacy sie z okoloc lewego przedniego kola. Otóz po wymianie piasty na nowa jest ta samo szum nie znikl. co to moze byc?? Kiedy auto jedzie po łuku w prawa strone szum znika natomianst kiedy kola sie sprostuja znów jest to samo. przy jezdzie po łuku w lewa strone tak jakby szumi troszke inaczej ale nadal szłychac ten cykliczny dzwięk. niema luzów na łożyskach. jest tylko luz na końcówkach stabilizatora ale watpie zeby to było przyczyną??
Opublikowano
klocki to raczej nie sa .wyciąglaem je dwa razy sa jeszcze do pojezdzenia, cylinderek tez odbija m nic sie tam nie grzeje, czy moze to byc pompa absu ona znajduje sie gdzies w tamtej okolicy j jej dzialanie tez jest chyba zalezne od obrotów kół ??
Opublikowano

pompa ABS tez to nie jest poniewaz odłączałem ja i wraz dzialo sie to samo.

Juz nie mam sił odkrecałem tą nowa piaste , luzowalem nakretke , dokrecalem. nic nie pomaga.

Czy to mozliwe zeby po załozeniu nowej piasty efekt byl taki sam jak z jazdą na starej.

Jak podnosze auto na lewarku i krece kolem to nic nie słychac o nic nie obciera. Natomiast kiedy jade autem cały czas slysze ten cykliczny dzwiek ,kiedy sie zwalnia np do swiatel dzwiek slychac tak jakby coraz rzadziej , jak przyspieszam słychac coraz czestsze rzężenie.

zauwazyłem ze niekiedy ten dziwk jest słabszy np kiedy dzis jechalm rano to prawie go nie słyszalem . po przejechaniu kilku kilometrów juz bylo glosniej. choc nie ma to reguly nieraz słychac słabiej nawet po przejechaniu kilkudziesieciu kilometrów

Opublikowano

Dzwiek podobny do wyjechanych lozysk powoduja czasem opony !!, np. matador :/.

Sproboj je zmienic jesli masz komplet innych.

Nigdy nie kłóć się z idiotami, sprowadzą Cię do swojego poziomu i pokonają doświadczeniem.
Opublikowano
Dzwiek podobny do wyjechanych lozysk powoduja czasem opony !!, np. matador :/.

Sproboj je zmienic jesli masz komplet innych.

jak kupilem auto w serpniu to byly zalozone opony letnie w kompecie dostalem prawie nowe zimówki. na letnich bylo slychac cykliczny dzwiek i do tego jeszcze rugot tak jakby wyrobionych łozysk wydostający sie z lewego przedniego kola wiec wymienilem piaste lewa skad wydobywal sie ten dzwiek , wymiana na nic sie zdala . Dopiero po zalozeniu opon zimowych okazalo sie ze rugot tak jakby wyrobionych łozysk byl spowodowany tym, ze felga byla zgieta i kolo nie wywazone. Na oponach zimowych nie ma juz rugotu pozostal tylko cykliczny dzwiek . jeszcze dzis po raz kolejny próbowalem zlokalizowac przyczyne. delikatnie hamujac , obserwowalem zmiany, siadalem na tylna kanape autem jechal ojciec z tyłu cicho , wiec dziwiek napewno wydobywa sie z okolic lewego przedniego kola.

Nadal nie wiem co to jest . nie wiem co robic , czy pojechac do mechanika który po koleji zacznie wymienac kolejne elementy które przeciez kosztuja i w ten sposób bedzie szukal przyczyny?

Nie nasówa mi sie nic innego jak to ze nowa piasta jest wadliwa. Chyba ze tak jak to juz ktos wspomnial klocki . tylko dlaczego z drugiej strony jest cicho i przy hamowaniu nie sa odczuwalne jakis zmiany nie nasila sie ten dzwiek.

Opublikowano
sprawdz czy aby nie obciera ci osłona tarczy (taka metalowa blaszka za tarczą) często wyrabia się na łbie od śróby spada z niej i ociera,ja tak miałem.

metlowa oslona tarczy jest mocowana na 3 sruby i nawet jesli 1 z tych srub sie wyrobi to baszka nie spadnie a jesli spadnie to na ten czop na którym jest osadzona piasta a on sie przecierz nie obraca wiec nie ma mozliwisci zeby ona sie ocirala jesli juz to moze rugotac i nie bylo by to raczej uzaleznione od predkosci auta, po za tym ta metalowa oslona tarczy jest oddzielona od piasty metalowao miseczka która jest osadzona na czopie

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Witam.

Po pierwsze to pojedź do fachowca to czasami wystarczy że obróci kołem i zaraz powie które koło szumi szczególnie jak to jest już zaawansowana faza. Ja miałem dokładnie tak, kupiłem już nawet piaste, dobrze że mi ją przyjeli w rozliczeniu bo okazało się że nie przód, a tył szumiał.

Po drugie te osłony o których mowa to dzwonią, tak jak puszki po piwie uwiązane na sznurkach. To metaliczny dzwięk który słychać nawet przy trzaśnięciu drzwiami i nie usłyszysz go podczas jazdy po asfalcie chyba że jedziesz wolno po dziurach. To też przerabiałem po obu stronach na przodzie,wystarczy że jedno z mocowań w koło śruby skoroduje. Wymiana tego nie warta zachodu bo trzeba zdjąć piaste.