Skocz do zawartości

F36 n55 samochód sypie błędami.

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Cześć, od jakiegos tygodnia samochód zaczął masakrycznie świrować, proszę o pomoc. Ponizej screeny błędów ??‍?

Screenshot_20250212-215713.jpg

Screenshot_20250212-215709.jpg

Screenshot_20250212-215703.jpg

Opublikowano
  • Zasłużeni forumowicze

Zrób diagnostykę istą, albo czymś co pokaże od razu opisy błędów.

Co dokładnie dzieje się  z autem?

Opublikowano
  • Autor

Najpierw zaczął sypac błędami świateł doswietlajacych, poziomujacych,lewego kierunkowskazu zaczęły światła wariowac raz swiecilo jedne zaraz drugie później jeden redlektor w gore i w dol zaraz drugi, po czasie świeciły obie lampy ale blad uszkodzenia reflektorrow, na odpalonym raz mi zgasl i był błąd nismiego napiecia akumulatora. Samochód juz kupilem z akumulatorem zwykłym nie agm.

Opublikowano
  • Zasłużeni forumowicze

No to na początek wypada sprawdzić czy zakodowany jest zwykły skoro wsadzony jest zwykły.

Potem sprawdzić napięcie ładowania skoro tak moduł świruje.

spacer.png

Opublikowano
  • Autor

Zakodowany chyba nie jest bo na bimmer code pokazuje ze jest agm, a napiecie ładowania 14.9

Opublikowano
  • Zasłużeni forumowicze

No to wiesz od czego zacząć, porządek z akumulatorem:

- zakodować odpowiedni rozmiar i typ - powinieneś mieć AGM, nie wiem czy w ogóle w serii F wychodziły ze zwykłym akumulatorem - na 99% były tylko AGMy

- sprawdzić czy została zarejestrowana wymiana - bo jeśli nie to na pewno spadnie napięcie, ten jest teraz przeładowywany i się degraduje.

Potem ISTA, skasować te błędy i zobaczyć które wracają.

Edytowane przez Kuj0n

spacer.png

Opublikowano
Godzinę temu, Kuj0n napisał(a):

ten jest teraz przeładowywany i się degraduje

Albo już się zdegradował i jest do wymiany. Nie wiemy ile autor przejeździł od zakupu i nie wiemy ile poprzedni właściciel zrobił na kwasowym aku, ale kwasowy aku przy napięciu ładowania oscylującym w granicach 15V (a przy trybie odzyskiwania energii nawet do 15.5V), to zwiastuje szybkie zabójstwo tego akumulatora. 

Też mi sie kojarzy, że w F były tylko AGM, ale czy wówczas uda się w ogóle zakodować zwykły aku, moduł dopuszcza tę mozliwość? Bo tego nie wiem. 

Opublikowano
  • Autor

Zakodowany jest 80ah agm a jest 95ah kwasowy a jaki powinien być? Serwis podaje w oryginale 92ah850a i jest niedostepny, a w zamienniku podaje 95ah900a, już zgłupiałem jaki zamówić doradzicie coś? Jakiej firmy i parametry?

Opublikowano
  • Zasłużeni forumowicze

AGM 95Ah 850A, przykład Varta 595901085,Bosch 0 092 S5A 130. Od wyboru do koloru.

https://czescidobmw.pl/wyniki-wyszukiwania?q=61216924023

Producenta to już musisz sobie sam wybrać. Ja wybrałem srebrny bo pasuje mi pod kolor lakieru ?

spacer.png