Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam wszystkich , piszę tego posta na forum ponieważ mam problem z moim Bmw 320D G20 , otóż po zgaszeniu silnika auto zaczyna wydawać dziwny dźwięk a do tego w serwie powiedzieli mi że ten typ tak ma … Link do video 

Pozdrawiam i proszę o pomoc . 

• 1 miesiąc temu...
Opublikowano

Znalazłeś przyczynę ? U mnie to samo wcześniej tak nie było pojawiło się ok tydzień temu, więc tłumaczenia typu ten typ tak ma nie przemawiają do mnie 🤔

Opublikowano

Zaczął się sezon rozrodczy BMW i nawołuje samicę. 

Przepraszam panowie nie mogłem się powstrzymać, nie spotkałem się z czymś takim ale mam benzynę 

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Miałem taki dźwięk w G20 320d 19r, G21 318d 21r, ale nie mam chyba (głowy nie mam) w G20 316d 20r.

Na forum ktoś pisał ze to jakiś zawór i że wymieniał w ASO i ustało.

Opublikowano

G20 już długo nie jeżdżę ale wydaje mi się że robiło taki dźwięk od nowości. Nie ma błędu nie ma problemu rajt? 😉

• 4 tygodnie później...
Opublikowano

Cześć ! Mam ten sam dźwięk od kilku dni (identyczny). Nigdy wcześniej go nie było, a auto mam prawie od nowości od 3 lat (518d po lifcie 2021r).

Testowałem ISTA i nic nie wykryło. Żadnych innych objawów nie ma (zero błędów, auto jeździ normalnie, dźwięk nie zawsze występuje po zgaszeniu).

Ktoś doszedł do tego co to jest?

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

I w g20 i w g31 tak mam w 2 l miekkich hybrydach , myslalem ze to normalne , regularnie w ASO i nigdy nawet nie zapytalem a oni zadnych takich odczytow rowniez nie zauwazyli w pamieci bledow. Ktos wie co to za zawór ? 

Opublikowano

Dostałem już info od innego kolegi z forum na PW (Auer1988).

Chodzi o tę część (11 65 8589117: Przetwornik ciśnienia, zwany też jako Zawór sterownia podciśnieniem AGR EGR).

Znalazłem jeszcze inny filmik z tym dokładnie dźwiekiem z e65 i też wystarczyła wymiana tego zaworu.

Ja już zamówiłem na allegro i będę we wtorek/środa montował.

Opublikowano
41 minut temu, Jacol900 napisał(a):

Dostałem już info od innego kolegi z forum na PW (Auer1988).

Chodzi o tę część (11 65 8589117: Przetwornik ciśnienia, zwany też jako Zawór sterownia podciśnieniem AGR EGR).

Znalazłem jeszcze inny filmik z tym dokładnie dźwiekiem z e65 i też wystarczyła wymiana tego zaworu.

Ja już zamówiłem na allegro i będę we wtorek/środa montował.

Jak będziesz miał ten zawór to zrób zdjęcje jak wygląda i daj znać po montażu czy pomogło z tym dzwiękiem

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Jesli to faktycznie to to na to jest akcja / taka ze nie przywoluja a robia tylko wtedy jak wystapia objawy ! Sprawdzcie w aso bo to za free jest. 

Opublikowano
10 godzin temu, Wojtek HZ napisał(a):

Jak będziesz miał ten zawór to zrób zdjęcje jak wygląda i daj znać po montażu czy pomogło z tym dzwiękiem

Będę próbował wymienić w tym tygodniu. Z moich obserwacji wynika,że ten zawór pierdzi tylko gdy jadę z włączonym start stop. Jak jechałem dwa razy dziś tylko na sporcie ( bez start stop ) to też dźwięk się nie pojawił. Potem zrobiłem ta sama trase w mieście na Eco/comfort i dźwięk się pojawił.

7 godzin temu, saab napisał(a):

Jesli to faktycznie to to na to jest akcja / taka ze nie przywoluja a robia tylko wtedy jak wystapia objawy ! Sprawdzcie w aso bo to za free jest. 

Akcja serwisowa dotyczy tylko chłodniczki EGR , nie tego zaworku ciśnienia.

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano (edytowane)

IMG_9471.thumb.jpeg.bcd49b8bf5d538362ac1f46b41f31237.jpegFakt ja mam takie naprawy/akcje otwarte w razie problemow :

IMG_9471.jpeg

Edytowane przez saab
Opublikowano (edytowane)

A czyli jednak 🙂

Możesz sprawdzić numer części podany na tym dokumencie?

Edytowane przez Jacol900
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Nie. Numery czesci tutaj brak. Tylko numer akcji. 

Opublikowano
23 godziny temu, Jacol900 napisał(a):

Będę próbował wymienić w tym tygodniu. Z moich obserwacji wynika,że ten zawór pierdzi tylko gdy jadę z włączonym start stop. Jak jechałem dwa razy dziś tylko na sporcie ( bez start stop ) to też dźwięk się nie pojawił. Potem zrobiłem ta sama trase w mieście na Eco/comfort i dźwięk się pojawił.

Opublikowano
23 godziny temu, Jacol900 napisał(a):

Przeważnie jeźdze w comfort i to słysze , jutro pojeźdze w sport i zobacze czy występuje ten dźwięk

Opublikowano

Mała aktualizacja. Jeszcze nie montowałem nowej części, ale gdy chwilowo zdjąłem pokrywkę plastikową silnika (ten czarny plastik na silniku + wygłuszczenie) to problem z dźwiękiem ustąpił. Więc tryb jazdy i start/stop raczej nie ma jednak znaczenia. 

Tak jakby chodziło o temperaturę, która jest wyższa pewnie gdy to wygłuszenie i plastikowa pokrywka silnika jest założona.