Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Bry!

Temat już był wałkowany, ale zapytam raz jeszcze pod trochę innym kątem.

Jakie żarówki polecacie do soczewek pod kątem ich (żarówek) trwałości?

Jak pewnie wielu jeździłem na ślepo :norty: więc...

- rozebrałem i wyczyściłem światła - było lepiej

- kupiłem Osramy - nie pamiętam teraz jakie ale jakieś "+ ileś tam" (takie dające bardziej białe światło) i było jeszcze lepiej - prawie ok. Z tym że za te żarówki wybuliłem jak za zboże - chyba ponad 30/szt i niestety... jedna po dwóch miesiącach padła, druga po następnych 2 tygodniach.

Sprzedawca - też właściciel i maniak BMW twierdzi że do swojej e36 też je założył i jest zadowolony i że mu snie siadają...

Czy w związku z tym jest możliwe, że mam coś nie tak z instalacją? Choć to byłoby dziwne, bo ze zwykłymi H1 jeździłem przez rok i ani razu się nie przepaliły.

Jakieś sugestie co do mocniejszych, ale trwalszych - żeby choć sezon zimowy wytrzymały :mrgreen:

Poradźcie, bo nie chcę inwestować w coraz to inne - jakieś Philipsy Blue Vision czy podobne - testowo... co dwa miesiące

Z góry dzięki

- to ja przepraszam! ...i znikł
Opublikowano (edytowane)

@oktaw

a moze by tak zmienic soczewki na nowe i np. na zarowki H7 ?? skoro lampy rozebrales to moze by warto bylo zainwestowac w nowe soczewki ??? badz xenony ?? mialem ten sam problem kiedys w OPLU CALIBRZE i tylko zmiana soczewek pomogła bo na org. nawet od A4 soczewki juz o niebo swieca lepiej od org. w E34 , kwestia dopasownia i rozmiaru soczewki

Edytowane przez pawelkrak
Opublikowano
Wydaje mi sie, ze problem tkwi gdzie indziej. Zarowki typu+30/50% sa oczywiscie mniej trwale ale na pewno nie 2miesiace. Sam jezdze na BlueVision juz 9 miesiecy. Wydaje sie wiec ze moze masz jakis problem elektryczny, lub zwiazany z calym reflektorem (moze jest nieszczelny) albo nie jest prawidlowo zamocowany i troche nim "telepie"? O tak prozaicznej sprawie jak niedotykanie szkla zarowki przy montazu to nie wspomnie, prawda? Mogles tez miec oczywiscie pecha i trafil ci sie wadliwy towar. Reasumujac, Osram czy Phillips (+30/50%) to sa zarówki o szacunkowej trwałosci ok. 600 godzin, czyli cała zime (przyjmijmy 5 miesiecy) po 4h dziennie, na pewno nie jest to wiec zarowka na "2 miesiace".
Opublikowano

pawelkrak - wymiana soczewek... owszem, myślałem o tym i być może zrealizuję, ale na razie brak na to funduszy, a jak już miałbym zmieniać to na coś porządnego, a nie tanie zamienniki.

oskwil, właśnie zastanawiam się czy nie ma jakiegoś problemu z elektryką? Tylko że... właśnie, nie do końca może wyraźnie to napisałem. Po wyczyszczeniu soczewek (były dosyć brudne) złożyłem wszystko jak fabryka przykazała. Zresztą, nawet nie rozbierałem całego światła - tzn. nie zdejmowałem szkła, tylko pół dnia bawiłem się wacikiem żeby nie uszkodzić odbłyśnika, a szkła nie zdejmowałem właśnie z uwagi na obawę o rozszczelnienie. Światła po założeniu były czyste, odbłyśnik calutki i nie zaparowały mi ani na moment w największe nawet deszcze - czyli szczelne. No i po ich wyczyszczeniu jeździłem z poprzednimi żarówkami ponad 3 lub 4 miesiące i było ok. Dopiero teraz na jesień zmieniłem te żarówki i padły - jedna po drugiej (najpierw lewa, potem prawa) Pierwszą padniętą wymieniłem na taką samą - zobaczę ile wytrzyma, ale na drugą stronę założyłem już zwykłą H1 - padła w trasie i nic lepszego nie dostałem. Świeci teraz... nierówno :D Także to raczej wyklucza przypadłości po stronie samego reflektora czy elektryki, stawiam na żarówki, ale może się mylę?

Oczywiście 100W odpada - swój rozumek malutki mam i nie będę świrował.

Marcin, a te Longlife mają +coś tam? :D Bo właśnie chodzi mi o to, żeby mieć takie trochę mocniejsze, ale trwałe.

Przy okazji, a jak to jest z tymi ksenonami?... jakoś się zgubiłem. Wiem że kiedyś to wymagało spryskiwaczy, jakieś systemy samopoziomowania świateł, a teraz słyszałem, że nawet do mojej leciwej można założyć. Zresztą kiedyś nawet widziałem taką e34, dałbym głowę że była na ksenonach... To wymaga wymiany całych reflektorów, czy jak? I ile taka impreza kosztuje? Nowe soczewki mniej więcej się orientuję, ale ksenony...

Opublikowano
Ja też mam złe doświadczenie z Osram CoolBlue oraz Philips BlueVision. Świeciły bardzo dobrze, ale co do ich trwałości to trragedia :duh:
http://www.dami.pl/~wiktorc/BMW/tuning.jpg
Opublikowano

ja mam do sprzedania 2 soczewki D2S (kiedys kupilem do OMEGI ale auto sprzedalem) wiec soczewki to najmniejszy problem. co do spyrkow to albo patent z pseudo spryskami i tyle ci wystarczy bo innej opcji nie widze w E34.

wracajac do soczewek do kwestia wlasnie samej srednicy soczewki. kazde auto ma inna srednice i byc moze u ciebie by byly w sam raz albo i nie , a co do mocowania to zawsze trzeba sie liczyc ze bedzie cos do przerobki typu "ADAM SLODOWY"

Opublikowano

Mimo że polecam Philipsa BlueVision każdemu, za super światło, mimo że jezdziłem astrą GSI i miałem je przez 3 lata (jedna sie przepaliła - luzne reflektor) to aktualnie w Citroenie C2 po ok 4 miesiacach padły dwie w przeciagu dwóch dni. Kolega w innym C2 (z Grecji) zmieniał co 3 miesiace aż stwierdził że to bez sensu. Zarówki to H4. Koszt jednej ok. 50 PLN.

Musze dokupić tą drugą bo chwilowo załozyłem zwykła, ale juz wiecej nie bede inwestował. To prawda, wyglada i działa rewelacyjnie ale bez przesady.. :mad2: Trwałość na poziomie świec domowych.

Opublikowano
Ja kupiłem zwykłe żarówki pseudo xeony o białym świetle za 35 zł para i działają juz ponad 7 miesięcy i są o wiele jaśniejsze niż osramy które miałem wczesniej i w nocy też ładnie sie sprawują i ciekawie z daleka prezentują. Chyba trzeba miec nieco szcześcia z tego typu gadżetami.
Opublikowano
pawelkrak... no właśnie... staram się, żeby ten samochodzik nie miał w sobie nic w stylu Adam Słodowy - tylko oryginały, albo markowe zamienniki. Dlatego napisałem, ze na razie wymiana soczewek odpada bo nie mam na to kasy. A jak przeróbka na ksenony też wymagałaby "kombinowania", to, choć dużo jeżdżę o różnych porach dnia i nocy i lubię generalnie widzieć co mam przed sobą, też nie będę się w to bawił. Najwyżej pojeżdżę wolniej. Zresztą, tak jak już pisałem - po wyczyszczeniu tych świateł i wymianie żarówek było naprawdę nieźle, tyle tylko że za szybko mi zdechły. Stąd ten temat...
Opublikowano
OSRAM LONGLIFE nie mają nic z +, z +30 mają ALLSESON, +10 COOLBLUE, zwykłe OSRAM SUPER mają +30, ostatnio widziałem NARVA RANGE POWER WHITE o mocy 85W troche mniejsza moc,może nie są niebezpieczne co do odbłyśników,w POLONEZIE mam FLOSSER GOLD 100/90W już 2lata i narzie nic mi się nie powypalało,w halogenach w POLONEZIE mam te same o mocy 110W-te dopiero świecą w BMW to lepiej nie wspominac bo nie ma nawet do czego tego porównać.W POLONEZIE halogeny lepiej oświecają poboczę.
Opublikowano

ja mam Philips BlueVision juz z rok czasu dalem za nie jakies 99zl jak dobrze pamietam i jak narazie to mnie nie zawiodly, swieca bardzo dobrze. Wiec ja polecam Philips BlueVision.

pozdrawiam devro.

Opublikowano
OSRAM LONGLIFE nie mają nic z +, z +30 mają ALLSESON, +10 COOLBLUE, zwykłe OSRAM SUPER mają +30, ostatnio widziałem NARVA RANGE POWER WHITE o mocy 85W troche mniejsza moc,może nie są niebezpieczne co do odbłyśników,w POLONEZIE mam FLOSSER GOLD 100/90W już 2lata i narzie nic mi się nie powypalało,w halogenach w POLONEZIE mam te same o mocy 110W-te dopiero świecą w BMW to lepiej nie wspominac bo nie ma nawet do czego tego porównać.W POLONEZIE halogeny lepiej oświecają poboczę.

kup sobie nowe lampy do bmw to zobaczysz co to swiatla z soczewek, ja wlasnie kupilem, zalozylem i wyregulowalem nowiutki komplet lamp helli do mojej E30 i jestem mega zachwycony - nawet nowe autka kolegow (Golf V, nowa Jetta) nie maja tak dobrych swiatel.....zarowki mam Tungsram - chyba z 3 sezon :). Swiatla sa po prostu rewelacyjne - smialo moge je porownac do swiatelek w busiku VW LT :) a te sa naprawde doskonale. Nie wazne czy pada deszcz czy nie sa rewelacyjne.

Lubię BMW - od 15 lat...trochę ich ujeżdzałem

Teraz pora na AMG :D

Opublikowano
Ja u siebie na światła nie narzekam,narzekałem zaraz po kupnie bo miałem źle ustawione.Ale teraz mi się podoba i na krótkich i na długich,ale halogeny to w POLONEZIE lepiej świecą,a soczewki mam w idealnym stanie i odbłyśniki też.Halogeny w POLONEZIE są bardzo proste w budowie i ich cena też malutka coś około 25zł za sztukę i lepiej oświecają poboczę w 100%,zasięg światła sięga aż do połowy samochodu w wstecz a w BMW aż tak nie sięga.
Opublikowano
Też miałem różne przeboje ze światłami. Oczywiście było czyszczenie, wymiana wkładów (na "prawie nówki" ;) ), ale ważna okazała się też żarówka. Kupiłem jakieś philipsy (coś z serii "+50%" za duuużą kasę), ale nie byłem do końca zadowolony. W końcu po lekturze kilku "forumów" zainwestowałem całe 16 PLN w MEGALIGHT+50% Tungsram H1 (takie jak na tej aukcji ) i jest dopiero teraz dobrze. Może nie mają idealnie białego światła, ale oświetlają wszystko naprawdę dużo lepiej niż philipsy (poleciały do kosza ;) ).
$M$
Opublikowano
Też miałem różne przeboje ze światłami. Oczywiście było czyszczenie, wymiana wkładów (na "prawie nówki" ;) ), ale ważna okazała się też żarówka. Kupiłem jakieś philipsy (coś z serii "+50%" za duuużą kasę), ale nie byłem do końca zadowolony. W końcu po lekturze kilku "forumów" zainwestowałem całe 16 PLN w MEGALIGHT+50% Tungsram H1 (takie jak na tej aukcji ) i jest dopiero teraz dobrze. Może nie mają idealnie białego światła, ale oświetlają wszystko naprawdę dużo lepiej niż philipsy (poleciały do kosza ;) ).

rownierz polecam wlasnie tanie tungsramy.

zmienilem ze starych i odrazu bylo lepiej natomiast trzeba bylo wyczyscic soczewki i dopiero wtedy zaczelo byc widno przed maska tak jak powinno :mrgreen: :norty:

Opublikowano

Słowa jakimi mógłbym opisać pojęcie żarówki H1 są takie,

że natychmiast dostałbym bana na tym forum.

&%$^$#$&*%#*$%%$*%$ :mad2: :mad2: :mad2: :mad2:

H1 to totalny niewypał w sensie technologii !!

Wydawałem na żarówki lepsiejsze i 70 pln na dwa miesiące - Phillips BlueVision, Phillips +50%, Osram Blue, Silver, +50%.

Niektóre świeciły po 2 tygodnie - te najdroższe.

Niedawno jechałem i padał jedna Phillipsa Blue - komplet miał 3 miesiące.

Po założeniu zapasu jakiegoś, chyba Tungsram za 8 zeta okazało się.........

że ta Tungsram za 8 zeta świeci LEPIEJ NIŻ TEN PHILLIPS ZA 33 zeta za sztuke :worried: :mad2: :mad2: :mad2: :cry2: :cry2:

I tak samo było wcześniej - po miesiącu świcenia każda z tych +50% czy blue świeciła gorzej lub tak samo jak zwykła żarówka za 8 pln.

To jest właśnie technika H1........

Obecnie mam xenony, włożone w soczewki fabryczne o barwie 8000 K.

I jest jazda. Znaki i tablice świecą się na kilometr do przodu.

Fabryczna soczewka e34 zachowuje się tak jakby przewidziano mozliwość włożenia do niej xenonu.

Na światłach porównuje czasem świcenia lamp innych aut z xenonem i moich, i czasem nowe auto zabijam natężeniem światła i jasnością.

Ostanio Audi A8 z Krakowa było strasznie zdziwone że taka jasność z linią odcięcia światło-cień jak brzytwa wychodzi z mojego sztrucla :dance:

:dance:

Opublikowano

Obecnie mam xenony, włożone w soczewki fabryczne o barwie 8000 K.

I jest jazda. Znaki i tablice świecą się na kilometr do przodu.

Fabryczna soczewka e34 zachowuje się tak jakby przewidziano mozliwość włożenia do niej xenonu.

Na światłach porównuje czasem świcenia lamp innych aut z xenonem i moich, i czasem nowe auto zabijam natężeniem światła i jasnością.

Ostanio Audi A8 z Krakowa było strasznie zdziwone że taka jasność z linią odcięcia światło-cień jak brzytwa wychodzi z mojego sztrucla :dance:

:dance:

Boogie, coś bliżej o tych ksenonach? Co to, skąd i za ile? Może na priv, albo na forum, obojętnie

Opublikowano
jest to wydatek rzedu 700-1000 zlotych. wystarczy wejsc np. na allegro/motoryzacja/czesci/oswietlenie/zarowki i wszstko jasne. mnie zas nurtuje czy komputer nie zglasza ci bledu swiatel?! napisz prosze jak zachowuje sie check-control?
Opublikowano

no to odgrzebuję... bo chcę się pochwalić

Jak napisałem wcześniej, jedną z tych zas****ch żarówek Osram wymieniłem na taką samą..

No i dzisiaj rano... "DIP BEAM" :duh:

Wytrzymała franca 2 miesiące - to chyba wyklucza pecha przy zakupie - trzy żarówki i każda nie dłużej niż dwa miechy :duh: :duh: :duh:

Rymuję na Osram :twisted2:

Opublikowano
To normalnie dziwne,że szok,ze tak Ci padają tak te żarówki.Ja jeżdżę na nci cały czas i mi się super sprawują.Żarówki OSRAM mam chyba w każdym możliwym miejscu i są super-chyba idą one na pierwszy montaż(zwłaszcza podświetlenia zegarów i deski rozdzielczej)i to nie tylko w BMW.[/url]